some_textΣημαντικές Ανακοινώσεις: -- Δηλώσεις συγγραμμάτων από Δευτέρα 25 Οκτωβρίου -- Πρωτόκολλο για την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Λοιπές Ανακοινώσεις

ΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ημερομηνία Καταχώρησης
Θέμα
21.10.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΜΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ"

Την Παρασκευή 22-10-2021 και ώρα 17.00 θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας διάλεξη του Emre Metin Bilinger, επίκουρου καθηγητή στο Istanbul Aydın University (Κωνσταντινούπολη) με θέμα:
"
Hagia Sophia as a Political Cleavage in Turkey's Contemporary History: A Contradictive Journey of a Byzantine Legacy from Museum to Mosque".
Θα ακολουθήσει συζήτηση στα Ελληνικά και Αγγλικά. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να τηρούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας για τον Covid-19.

Χρήστος Σταυράκος
Διευθυντής του ΠΜΣ "Βυζαντινές Σπουδές" ico new el
20.10.2021

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΜΣ «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Εκδήλωση του ΠΜΣ «Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία» με θέμα: «Ριζοσπαστικός Διαφωτισμός και ιδεολογικές χρήσεις του Ρήγα. Γιατί επιστροφή στις πηγές;» (21/10/2021). Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση. ico new el
20.10.2021

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας λειτουργεί ξανά για το αναγνωστικό κοινό από σήμερα 20 Οκτωβρίου 2021, με ειδικά μέτρα και κατόπιν ραντεβού (στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 210-3600589) λόγω της υγειονομικής κατάστασης (κανόνες χρήσης της Βιβλιοθήκης).
Το ωράριο λειτουργίας είναι 08:00-15:00 και η διάρκεια χρήσης της Bιβλιοθήκης για κάθε αναγνώστη είναι 3 ώρες (8.00 π.μ.-11.00 π.μ. και 11.30 π.μ. - 14.30 μ.μ.). ico new el
19.10.2021

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

To Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών (Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) σας προσκαλεί στο πρώτο διαδικτυακό ερευνητικό σεμινάριο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 (ώρα 18:30-20:30).
Ομιλήτρια θα είναι η Ελευθερία Παπαστεφανάκη (μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), η οποία θα μιλήσει με θέμα: Τα «Κολχοζόπυλα» και οι «Μαχιτάδες». Η κατασκευή του Νέου Ανθρώπου μέσα από τα ελληνικά και ελληνόγλωσσα αναγνωστικά βιβλία της Αριστεράς (1927-1944).

Θα σχολιάσουν: Άννα Μαχαιρά (αν. καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χάρης Αθανασιάδης (καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Για τον σύνδεσμο παρακολούθησης στην πλατφόρμα Microsoft Teams δείτε εδώ

Κωδικός αίθουσας: 69ovlc3
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό. ico new el
15.10.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (δείτε εδώ), σχετικά με την "Εισαγωγή  και διαδικασία εγγραφών  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις". 
15.10.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WEB ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Πρόγραμμα web-σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Οκτώβριος 2021 – Ιανουάριος 2022. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
14.10.2021

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-22
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Καλούνται οι πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος να ενεργοποιήσουν άμεσα τον ακαδημαϊκό τους λογαριασμό ακολουθώντας τον οδηγό εγγραφής και παρακολούθησης μαθημάτων (δείτε εδώ) όπως έχει αναρτηθεί από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Να σημειωθούν τα παρακάτω:
 
- Μετά την επιτυχή ενεργοποίηση του ιδρυματικού λογαριασμού είναι εφικτή η έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας (εδώ) καθώς και η πρόσβαση στο φοιτητολόγιο (εδώ). Για τον οδηγό χρήσης της πλατφόρμας του φοιτητολογίου δείτε εδώ.
Οι δηλώσεις μαθημάτων για το χειμερινό εξάμηνο θα «ανοίξουν» μετά από ανάρτηση στις Ανακοινώσεις για μαθήματα στο τέλος του μήνα. 
 
- Tο ΒΗΜΑ 4 δεν είναι απαραίτητο να γίνει λόγω της δια ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων.
 
- Λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος δεν δημιουργήθηκαν θυρίδες ταχυδρομείου για τους χρήστες που έκαναν uregister από την Παρασκευή 8/10 και μετά. Το πρόβλημα θα αποκατασταθεί λιάν συντόμως.
13.10.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαδικτυακό συνέδριο «Η Ελληνική Επανάσταση και η Ιταλία: Μορφές και επίπεδα αποδοχής κατά τον ΙΘ' αιώνα», 14 και 15 Οκτωβρίου 2021.
Διοργάνωση: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Σικελικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (Παλέρμο).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου, στέλνοντας ένα e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στη συνέχεια θα λάβετε ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση με το σύνδεσμο (Metting ID και passcode) για τη συμμετοχή σας.
Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
12.10.2021

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2021-2022: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

Ξεκινά την Δευτέρα 18/10/2021 η υποβολή αιτήσεων για την Πρακτική Άσκηση που αφορά στο Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022.
Για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητά το Τμήμα, το διαθέσιμο χρονικό διάστημα πρακτικής άσκησης καθώς και για τη διαδικασία υποβολής αίτησης (η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά) μπορείτε να διαβάσετε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που βρίσκεται εδώ.
Για ερωτήσεις και απορίες επί της διαδικασίας μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.

Επισημαίνεται ότι η αποστολή των απαραίτητων εγγράφων γίνεται αποκλειστικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλοι οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση κατά το ακαδ. Έτος 2021-2022 πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 29/10/2021. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ!

Από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης
12.10.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Διαδικτυακή ημερίδα "Η προφορική ιστορία στον ψηφιακό κόσμο: νέοι ορίζοντες, νέοι προβληματισμοί", Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021.
Διοργάνωση: Ένωση Προφορικής Ιστορίας.
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου.
11.10.2021

ΠΜΣ: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»

Δείτε εδώ τον πίνακα επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ ακαδημαϊκού έτους 21-22. 
11.10.2021

ΠΜΣ: «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ»

Δείτε εδώ τον πίνακα επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ ακαδημαϊκού έτους 21-22. 
08.10.2021

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Προγράμματα διεθνούς κινητικότητας και υποτροφίες φιλοξενίας της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
07.10.2021

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-2022: Ενημερωτική Εκδήλωση

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και το Τμήμα ανακοινώνουν την έναρξη νέου κύκλου Πρακτικής Άσκησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 (01/03/2022-31/08/2022), στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ενημερωτικές Εκδηλώσεις για το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης

Από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 θα  πραγματοποιηθούν ενημερωτικές Εκδηλώσεις για τους φοιτητές των Τμημάτων του Π.Ι. και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι Ενημερωτικές Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.
Στις Ενημερωτικές Εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στοιχεία για το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, καθώς και τις διαδικασίες και προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών. Επίσης, στις εκδηλώσεις θα υπάρχει ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων, προκειμένου οι φοιτητές να προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά Τμήμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (Ενότητα: «Νέα») στη διεύθυνση: https://bit.ly/3uReHJD

 Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης: http://gpa.uoi.gr/.

07.10.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ
ΣΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Οι παραδόσεις των σεμιναρίων του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία», αρχίζουν την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα (εδώ).
Καλούνται οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες του Α΄ και του Γ΄ εξαμήνου σπουδών να προβούν μέχρι την Δευτέρα 11/10 σε δήλωση μαθημάτων συμπληρώνοντας το έντυπο (εδώ) και αποστέλλοντάς το στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Ύστερα από την ολοκλήρωση της εγγραφής των επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις (5-6/10/2021) στο Φοιτητολόγιο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και την απόκτηση ιδρυματικού λογαριασμού, θα ακολουθήσει ανακοίνωση από τη γραμματεία του Τμήματος και για την ηλεκτρονική δήλωση των μαθημάτων. 
07.10.2021

Αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα "Αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές". 
06.10.2021

 ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΣΤΟ ΠΜΣ

Δείτε εδώ τον πίνακα επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία".
05.10.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΜΣ

Δείτε εδώ τον πίνακα επιτυχόντων στις γραπτές εξετάσεις του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».

Παρακαλείσθε να προσέλθετε στην προφορική εξέταση αύριο 6/10 και ώρα 10 π.μ., ως εξής:

α) για την ειδίκευση «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (1ος όροφος) και

β) για την ειδίκευση «Λαογραφία και Ανθρωπολογία» στην αίθουσα Συνελεύσεων της Φιλοσοφικής Σχολής (Ισόγειο).

04.10.2021

ΠΜΣ: «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»

Ανακοίνωση για τις εξετάσεις του ΠΜΣ ακαδημαϊκού έτους 21-22 (εδώ). 
04.10.2021

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΣΟΥΚΙ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
(4-9 Οκτωβρίου 2021)

Εδώ και έναν χρόνο και παρά τα προβλήματα της πανδημίας τρέχει και συνεχίζεται ένα πρόγραμμα επιστημονικής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Münster (με υπεύθυνο τον Βυζαντινολόγο καθηγητή κ. Michael Grünbart) και του ΠΜΣ "Βυζαντινές Σπουδές" του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (με υπεύθυνο τον Βυζαντινολόγο καθηγητή κ. Χρήστο Σταυράκο) το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το Deutscher Akademischer Austauschdienst του Υπουργείου Παιδείας της Γερμανίας με τίτλο "Πολιτισμός και Ιστορία της Δυτικής Ελλάδας από την Ύστερη Αρχαιότητα έως τα Μεταβυζαντινά χρόνια".

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται από 4 έως 9 Οκτωβρίου 2021 ένα Φθινοπωρινό Σχολείο στα Ιωάννινα και στο Ματσούκι Τζουμέρκων (Μονή Βύλιζας) όπου Γερμανοί και Έλληνες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα διδαχθούν από in situ στοιχεία του πολιτισμού της Ηπείρου και θα ασκηθούν από ειδικούς στη μελέτη τους.

Για το πρόγραμμα του Φθινοπωρινού Σχολείου πατήστε ΕΔΩ.


Χρήστος Σταυράκος
Διευθυντής του ΠΜΣ "Βυζαντινές Σπουδές"
03.10.2021

WEBINAR για σπουδές διδακτορικού επιπέδου
στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ανακοινώνει ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας (Ε.Π.Ι. Φλωρεντίας, European University Institute, www.eui.eu) θα πραγματοποιήσει ένα διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο (webinar) σχετικά με τα προσφερόμενα Προγράμματα σπουδών διδακτορικού επιπέδου στους τομείς Ιστορίας και Πολιτισμού, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Νομικών Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών. Το webinar θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, από 13:00 έως 14:00 ώρα Ελλάδος (CEST 12:00 έως 13:00), στο Zoom.
Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
Σχετικές πληροφορίες και ο σύνδεσμος εγγραφής παρέχονται και στις σελίδες (εδώ)
01.10.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

Δείτε εδώτην ανακοίνωση για την διενέργεια των εξετάσεων εισαγωγής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Ακαδημαϊκό έτος 2021-22). 
30.09.2021

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-22
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της εγγραφής των πρωτοετών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22. 
30.09.2021

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποτελέσματα εισαγόμενων (εδώ) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού, Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και των Ελλήνων αποφοίτων ξένων λυκείων του εξωτερικού
29.09.2021

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - περιοδικό ΜΝΗΜΩΝ

Πρόγραμμα συναντήσεων – συζητήσεων (δείτε εδώ), Οκτώβριος 2021 – Ιανουάριος 2022.
Το χειμερινό πρόγραμμα Συναντήσεων – Συζητήσεων της ΕΜΝΕ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom. Μία ημέρα πριν την κάθε ομιλία θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΕΜΝΕ, στη σελίδα της ΕΜΝΕ στο Facebook, καθώς και θα αποστέλλεται με ηλεκτρονικό μήνυμα ο σύνδεσμος μέσω του οποίου όποιος και όποια επιθυμεί θα μπορεί να συνδεθεί, να παρακολουθήσει την ομιλία και να συμμετάσχει στη συζήτηση.

26.09.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαδικτυακό συνέδριο «Η Οικονομία στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», 1 και 2 Οκτωβρίου 2021. Διοργάνωση: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). 
Για να παρακολουθήσετε τις εργασίες του διαδικτυακού συνεδρίου είναι απαραίτητη η εγγραφή στο link (εδώ). Πρόγραμμα | Περιλήψεις
24.09.2021

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ - ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ

Εγγραφές των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 με την ειδική κατηγορία των Αλλοδαπών - Αλλογενών αποφοίτων λυκείων εκτός ΕΕ και αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών - μελών της Ε.Ε. Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του υπουρτγείου Παιδείας. 
23.09.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Παρακαλούνται οι φοιτητές οι οποίοι κατάγονται από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν συγκεκριμένα: στη Βόρεια Εύβοια, Βόρεια Μεσσηνία και Νότια Ηλεία, να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) έως και τη Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2020.

23.09.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Δέσποινας Τσιράκογλου με θέμα: «Το γυναικείο πρόσωπο της Φιλανθρωπίας στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1
Link (εδώ). 

22.09.2021

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2021 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, κατά το διάστημα από, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021  έως και Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 15:00.
Η ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών θα γίνει μετά τη λήξη των ηλεκτρονικών εγγραφών και την αποστολή του καταλόγου των εγγραφέντων από το Υπουργείο Παιδείας στα Πανεπιστήμια. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σχετικά με τα επιπλέον έγγραφα, τις ημερομηνίες και τους τρόπους αποστολής αυτών στις Γραμματείες των Τμημάτων, προκειμένου οι πρωτοετείς να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους, να αποκτήσουν τη φοιτητική ιδιότητα και να δικαιούνται παροχών (πάσο, βεβαίωση σπουδών, σίτιση, στέγαση κτλ). 
22.09.2021

ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την "Εγγραφή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διακριθέντων σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς". 
15.09.2021
MODERN GREEK STUDIES
1st Biennial Online Modern Greek Studies Association (MGSA) Graduate Workshop: submission deadline extended to September 30th, 2021. See here for details.
Λ. Παπαστεφανάκη
Αν. Καθηγήτρια
14.09.2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ορισμό τακτικού εκπροσώπου της Φιλοσοφικής σχολής στο ΚΕΔΙΒΙΜ. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
13.09.2021

RESEARCH GRANTS

Research Grants Staatsbibliothek zu Berlin (State Library at Berlin). Seehere for details.

Λ. Παπαστεφανάκη
13.09.2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Κώστα Παλούκη "Αρχειομαρξιστές, οι άλλοι κομμουνιστές του Μεσοπολέμου" (Σάββατο 18/9/2021, ώρα 18:00-19:00, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο, Αθήνα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τάσος Κωστόπουλος, δρ. ιστορίας, δημοσιογράφος, Κώστας Παλούκης (συγγραφέας), δρ. Ιστορίας, Ιστορικό Αρχείο ΟΛΘ. 
04.09.2021

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Διδακτορικές υποτροφίες από το Berlin Graduate School of Ancient Studies. Δείτε εδώ και εδώ
04.09.2021

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συνέδριο "Επιστήμες και Τεχνολογία στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, 1821-2021", Αθήνα, 9-10 Σεπτεμβρίου 2021

Διοργάνωση: Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου, όπου βρίσκεται και ο Κατάλογος των Συμμετεχόντων και των Συμμετεχουσών, και το πόστερ.

Tο συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Ο σύνδεσμος ZOOM είναι:

https://us02web.zoom.us/j/81217616670?pwd=SVVuQ242OUc3UjlOKzZJQlJqcjZLdz09.

Ισχύει ο ίδιος σύνδεσμος για όλες τις συνεδρίες και για τις δύο ημέρες.
02.09.2021

INTERNATIONAL CONFERENCE

Second International Conference on the Military History of the Mediterranean Sea, Thessaoloniki, 16-18 September 2021. See here for details. 
01.09.2021

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ανάδειξη εκπροσώπων φοιτητών στα συλλογικά όργανα της Φιλοσοφικής Σχολής. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
01.09.2021

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων μελών Ε.ΔΙ.Π. στη Γενική Συνέλευση και στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής. Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα (Προκήρυξη και αίτηση).

Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων μελών Ε.Τ.Ε.Π. στη Γενική Συνέλευση και στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής. Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα (Προκήρυξη και αίτηση). 
01.09.2021

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Πρόσκληση του Δικτύου για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων για την υποβολή προτάσεων συμμετοχής στη διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: "Αναζητώντας νέες ερευνητικές κατευθύνσεις για τη δεκαετία του 1940". Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
01.09.2021

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διεθνές συνέδριο με θέμα "Η απελευθερωμένη Ελλάδα και η κλασική αρχαιότητα" στο Γκράτς της Αυστρίας 16-18/9/2021. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
25.08.2021

POSTDOCTORAL PROGRAM

ESI Postdoctoral Program -  Call for Application (here). 
21.08.2021

ERASMUS+

Κατάταξη φοιτητών/τριών (εδώ) του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας υποψηφίων για υποτροφία κινητικότητας Erasmus+ με σκοπό τις σπουδές και την πρακτική άσκηση (2020-21).
Τα τελικά αποτελέσματα επιλογής των δικαιούχων φοιτητών που θα λάβουν χρηματοδότηση θα ανακοινωθούν μόλις υπογραφεί η Ιδρυματική Σύμβαση με την Εθνική Μονάδα.
21.08.2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για μια θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο ερευνητικό πρόγραμμα «A Value Chain Analysis of Tobacco in Greece (1949-1981)», στο ΙΜΣ/ΙΤΕ (εδώ). Η προθεσμία είναι 1η Σεπτεμβρίου 2021. Ο ερευνητής θα ενταχθεί σ' αυτό το έργο (εδώ). Για ειδικότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Juan Carmona Zabala (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
29.07.2021

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 29/07/2021 - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΤΥΧΙΩΝ

Καλούνται οι πτυχιούχοι φοιτητές που συμμετείχαν στην ορκωμοσία της 29ης Ιουλίου 2021 να παραλάβουν τα πτυχία τους ως εξής:

- Όσοι διαμένουν ή βρίσκονται στην περιοχή των Ιωαννίνων δύναται να προσέλθουν στην γραμματεία του τμήματος, χωρίς ραντεβού, για να παραλάβουν το πτυχίο τους και τα συνοδευτικά έγγραφα.

- Όσοι διαμένουν εκτός Ιωαννίνων και μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, η αποστολή του πτυχίου και των συνοδευτικών εγγράφων θα γίνει με εταιρεία ταχυμεταφορών (courier) με χρέωση παραλήπτη. Καλείσθε να συνεννοηθείτε με εταιρεία ταχυμεταφορών της επιλογής σας, ώστε εκπρόσωπός της να παραλάβει το πτυχίο και τα συνοδευτικά έγγραφα από τη γραμματεία του τμήματος.
Να σημειωθεί ότι η γραμματεία, όπως και όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, θα είναι κλειστή από 2 έως 20 Αυγούστου λόγω θερινών διακοπών.
22.07.2021

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ - 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Η ορκωμοσία των αποφοίτων του τμήματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, ώρα 13.00, εξ αποστάσεως, μέσω της πλατφόρμας Ms Teams. Δείτε εδώ τα ονόματα των αποφοίτων (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) που θα συμμετέχουν στην ορκωμοσία.
Καλούνται οι απόφοιτοι να αποστείλουν άμεσα mail στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., αναγράφοντας ονοματεπώνυμο, ΑΜ και ηλεκτρονική διεύθυνση (προσωπική όχι ιδρυματική) στην οποία θα αποσταλεί ο σύνδεσμος για την συμμετοχή στην ορκωμοσία. 
18.07.2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Δείτε εδώ την  πρόσκληση για την υποβολή Αιτήσεων Προπτυχιακών Φοιτητών για τη Χορήγηση Οικονομικής Ενίσχυσης στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης "Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων". 
18.07.2021

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 2020-21

Δείτε εδώ τις πληροφορίες για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2020-21. 
08.07.2021

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συνέδριο «Επιτελέσεις της εθνικής ταυτότητας: Επέτειοι, θεσμοί και τελετουργίες», για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, 24-26 Σεπτεμβρίου 2021, Θεσσαλονίκη. Δείτε εδώ τον ιστότοπο του συνεδρίου.
06.07.2021

Προκήρυξη Erasmus+ για φοιτητές (Σχέδιο 2021

Ενημερώνονται οι φοιτητές ότι δίδεται παράταση έως και την Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 (ώρα 17.00), για την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας στο πλαίσιο της Προκήρυξης Erasmus+, Σχέδιο 2021. Οι 'Γενικοί Όροι και Κανόνες - Παράρτημα της Σύμβασης', το κείμενο της 'Προκήρυξης' και οι αιτήσεις έχουν δημοσιευθεί στον σύνδεσμο εδώ
06.07.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Παρασκευής Κοβάτση με θέμα: «Πτολεμαΐδα και λιγνίτης: Οικονομικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί στην περιοχή της Εορδαίας, 1956-1975», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 και ώρα 11.45΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams).Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 
06.07.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Αργυρίου Γιαννέλου με θέμα: Σάτιρα και ιδεολογία στον 19ο αιώνα. Η περίπτωση της εφημερίδας «Μη χάνεσαι», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.30΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1.Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 

05.07.2021

ΠΜΣ: «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Τρίτη 6 Ιουνίου, και ώρα 12:00, θα γίνει η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. ΣΚΕΥΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του ΧΡΗΣΤΟΥ με θέμα: Από την Ηγεμονία στη Δεσποτεία: Πολιτικοί και Κοινωνικοί μετασχηματισμοί στη Ρώμη. Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Ο κωδικός εισόδου είναι: auxunrg.

04.07.201

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Παρασκευής Νάκου με θέμα: «Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην περιοχή Θεσπρωτίας κατά την περίοδο της ηγεμονίας του Αλή πασά στο γιαννιώτικο πασαλίκι, με βάση νέα στοιχεία από το αρχείο του και άλλες πηγές (1788-1822)», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 
04.07.2021

ΠΜΣ: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τη Δευτέρα, 5-07-2021  και ώρα 6-7.30 μ.μ, θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας του Μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ευάγγελου Τσουκάρα με τίτλο "Η μάχη της άγκυρας (1402)". Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 

30.06.2021

ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Λειτουργία Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών, Ιούλιος 2021. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
23.06.2021

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου διδάκτορα κ. Ματθαίου Σταμούλη με θέμα: «Τα Βλάχικα/Ριμένικα χωριά της Ακαρνανίας. Από το νομαδισμό στη μόνιμη εγκατάσταση. Διαδικασίες προσαρμογής, κοινωνικοί και πολιτισμικοί μετασχηματισμοί», θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 και ώρα 09.30΄ με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Κωδικός MSTeams: hgml5uq. Σύνδεσμος υποστήριξης (εδώ). 
22.06.2021

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Υποτροφίες από την Comité d’histoire de l’électricité de l'énergie της Γαλλίας για την έρευνα στην ιστορία του ηλεκτρισμού και της ενέργειας. Η πρόσκληση απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες εγγεγραμμένους σε πανεπιστήμια της Ε.Ε.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 23.10.2021.
Ακολουθεί η πρόσκληση σε γαλλικά (εδώ) και αγγλικά (εδώ).

Λήδα Παπαστεφανάκη
18.06.2021

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος: Φοιτητικό Συνέδριο Ετερόδοξης Οικονομικής Επιστήμης 2021. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
17.06.2021

ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας, «Ελευθερία & Θάνατος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου.
14.06.2021

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020-21

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των κατατακτήριων εξετάσεων ακαδημαϊκού έτους 2020-21. 
11.06.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 από τις 11.00 έως τις 12.00 το πρωί ο καθηγητής κ. Χρήστος Σταυράκος θα είναι διαθέσιμος για ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα ERASMUS+, επειδή φέτος λόγω των περιορισμών της πανδημίας δε διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου. Η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω του συνδέσμου εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
08.06.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

"Η επιστροφή της Οικονομικής Ιστορίας στην Τουρκία: Νέες προσεγγίσεις και συζητήσεις", διαδικτυακό Σεμινάριο της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 (ώρα 16:00-19:00). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
07.06.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ERASMUS+

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δημοσίευση της Προκήρυξης για την Κινητικότητα Φοιτητών με σκοπό τις Σπουδές και/ή την Πρακτική Άσκηση, Σχέδιο 2021 (ΚΑ131).
Η Προκήρυξη θα δημοσιευθεί στον σύνδεσμο εδώ.
Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόνο ηλεκτρονικά (μέσω ειδικά σχεδιασμένης πλατφόρμας).
Δεν θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+ για τους ενδιαφερόμενους φοιτητές (Σχεδίου 2021).
07.06.2021

ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

Δείτε εδώ τη προκήρυξη εκλογών

Δείτε εδώ την αίτηση υποψηφιότητας

Ορισμός εφορευτικής επιτροπής  (εδώ) τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας

Ορισμός εφορευτικής επιτροπής τομέα (εδώ) Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Ορισμός εφορευτικής επιτροπής τομέα (εδώ) Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων

Ορισμός εφορευτικής επιτροπής τομέα (εδώ) Λαογραφίας 
04.06.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Διαδικτυακή διάλεξη ΙΜΣ-ΙΤΕ: Χρήστος Λούκος, "Ιωάννης Καποδίστριας – Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος: Δύο διαφορετικές προτάσεις για την Ελληνική Επανάσταση", Δευτέρα 7 Ιουνίου. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.

03.06.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΑΜΚΑ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για την έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ σε Κύπριους και αλλοδαπούς φοιτητές.
02.06.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

Δείτε εδώ την προκήρυξη για τις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22. 
02.06.2021

ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΔΙΑΛΕΞΗ

Ο Τομέας Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας σας προσκαλεί στη διάλεξη της Δρς Κλεοπάτρας Παπαευαγγέλου-Γκενάκου, Επιστημονικής Υπεύθυνης της Νομισματικής Συλλογής, Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης, Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα: Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 και ώρα 19:00. Σύνδεσμος της διάλεξης (εδώ).

Ο Διευθυντής του Τομέα,
Επικ. Καθ. Ηλίας Κουλακιώτης 
01.06.2021

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου διδάκτορα κ. Βασιλείου Ράπτη με θέμα: «Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Φορείς των Ιωαννίνων: Διαχείριση του παρελθόντος, εθνοτοπικές και πολιτισμικές ταυτότητες», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 και ώρα 9 π.μ. με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Κωδικός αίθουσας για όσους έχουν ιδρυματική διεύθυνση: hgml5uq. Σύνδεσμος διάλεξης εδώ
31.05.2021

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Εαρινό εξάμηνο 2020-2021

Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: «Κλιμακούμενες χωρικές εκφάνσεις μιας θεωρίας της αυτοβιογραφίας: ο αυτοβιογραφικός οίκος, η αυτοβιογραφική πόλη, η αυτοβιογραφική οικονομία».
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161 

30.05.2021

ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

Δείτε εδώ τη προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη δ/ντων Τομέων στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εδώ τη σχετική αίτηση υποψηφιότητας. 
30.05.2021

Γ΄ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 2-5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα (και σύνδεσμο Zoom) της Γ' Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στην Πελοπόννησο που περιλαμβάνει ανακοινώσεις με θέματα από τους Προϊστορικούς μέχρι και τους Μεταβυζαντινούς χρόνους καθώς επίσης και διαχρονικές.

Χ. Σταυράκος
24.05.2021 

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Πρόκληση σε εκδήλωση του ΠΜΣ «Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία», 27/05/2021. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
24.05.2021

SOCIETY FOR MODERN GREEK STUDIES

Society for Modern Greek Studies Graduate Colloquium 2021 - Call for Papers. See here for details. 
20.05.2021 

ΔΙΕΘΝΕΣ WORKSHOP

Διεθνές Workshop "Diasporic Communities in the Mediterranean", Las Palmas, Sept. 1-4, 2021. Δείτε πληροφορίες εδώ
18.05.2021

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2021

Δείτε εδώ το πρόγραμμα και τις οδηγίες για την συμμετοχή των υποψηφίων στις κατατακτήριες εξετάσεις του τμήματος.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση η είσοδος στις εξετάσεις επιτρέπεται μόνο με την απλή επίδειξη χειρόγραφης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) έως και εβδομήντα δύο (72) ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο σύμφωνα με το υπόδειγμα (εδώ).
17.05.2021

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ MASTER2 ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

H Υπηρεσία συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα ανακοινώνει την υλοποίηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός φιλόδοξου πολυετούς προγράμματος υποτροφιών για φοιτητές από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια που επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές (Μάστερ 2) στη Γαλλία.

Αυτό το πρόγραμμα υποτροφιών που συγχρηματοδοτείται ισόποσα από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το ΙΚΥ, αποτελεί ορόσημο για την ελληνογαλλική πανεπιστημιακή συνεργασία, τόσο ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων όσο και ως προς το συνολικό ύψος της συγχρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, και για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, 28 αριστούχοι φοιτητές από την Ελλάδα θα επιλεγούν κατόπιν υποβολής υποψηφιότητας, από την μεικτή επιτροπή επιλογής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του ΙΚΥ.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων ξεκίνησε και λήγει στις 13 Ιουνίου 2021 και ώρα Ελλάδος 23:00.

Επισυνάπτεται δελτίο Τύπου (εδώ) με την παρουσίαση του προγράμματος. 
17.05.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΟΜΙΛΙΑ

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Ιστορία των γυναικών, ιστορία του φύλου: θεωρία, μεθοδολογία, αρχεία» που διδάσκουν η Λήδα Παπαστεφανάκη και η Άννα Μαχαιρά, η κ. Έφη Κάννερ (επίκουρη καθηγήτρια τουρκικής ιστορίας ΕΚΠΑ) θα κάνει διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Τουρκία: έμφυλη βία, κινηματικές πρακτικές και πολιτικές ανακατατάξεις στον καιρό του «ισλαμικού» νεοφιλελευθερισμού», την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 (ώρα 15:00-18:00), μέσω της πλατφόρμας MS Teams.
Η ομιλία, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου, είναι ανοιχτή στο κοινό. Για όποιον/όποια επιθυμεί να συμμετέχει, μπορεί να επικοινωνήσει με τις διδάσκουσες (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή με τη Γραμματεία του ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), ώστε να λάβει τον σύνδεσμο της ομιλίας.
14.05.2021

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ

Advanced characterization by neutron techniques in the field of Cultural Heritage. See here for details. 
22.04.2021

ΠΜΣ: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή, 23-04-2021 και ώρα 13.00-14.30 , θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας της Μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Γωγούλη με τίτλο " Μεταβυζαντινές κτιτορικές επιγραφές ναών και μονών του νομού Καρδίτσας (17ος - 18ος αιώνας)". Σύνδεσμος υποστήριξης (εδώ). 
22.04.2021

ΠΜΣ: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή, 23-04-2021 και ώρα 11.00-12.30 , θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας της Μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σοφίας Σιακάτη με τίτλο "Kτιτορικές επιγραφές και πορτραίτα δωρητών της επισκοπής και μετέπειτα μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης (έως 1805)". Σύνδεσμος υποστήριξης (εδώ).
20.04.2021

ΠΜΣ: «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή, 23-04-2021 και ώρα 11.00, θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας του Μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Νικολάου Χόινα με τίτλο: "Οχυρές θέσεις και ακροπόλεις της Μολοσσίας". Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams.
Κωδικός εισόδου (για όσους έχουν ιδρυματικό λογαριασμό): auxunrg.
Σύνδεσμος υποστήριξης (εδώ).
19.04.2021

ONLINE CONFERENCE

Performance in Late Antiquity and Byzantium-April 19-24, 2021. Read more here
19.04.2021

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Εαρινό εξάμηνο 2020-2021

Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη της κ. Βασιλικής Πέτσα (Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: «Πλαίσια και σχήματα αφηγηματοποίησης της πολιτικής βίας στην ελληνική και ιταλική πεζογραφία από το 1968 και εξής».
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161

16.04.2021

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΜΣ: «Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία»

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία» εγκαινιάζει έναν κύκλο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και σας προσκαλεί σε μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Νίκου Σαραντάκου «Το ζορμπαλίκι των ραγιάδων. Ανιχνεύοντας το 1821 μέσα από τις λέξεις του» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2020). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, ώρα 7.00 μ.μ., μέσω MSTeams. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
14.04.2021

THE CYPRUS INSTITUTE

"The Cyprus Institute Graduate Programs", Virtual Open Days 21-22.04.2021. See here for details. 
13.04.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, 22-24 Απριλίου 2021. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
09.04.2021

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης σας καλούν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών/τριών Αρχαιολογίας με θέμα: «Ανθρώπων Έργα: όψεις της εργασίας από τον αρχαίο έως τον νεότερο κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί 12-14 Νοεμβρίου 2021. Δείτε εδώ την πρόσκληση και εδώ το δελτίο τύπου. 
05.04.2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟΥ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο IANOS, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αναστασόπουλου: "ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, Οι πολεμικές αποτυχίες και οι επιπτώσεις τους" την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, στις 6 μ.μ.ζωντανά από το κανάλι YouTube (εδώ) και τη σελίδα Facebook της αλυσίδας πολιτισμού IANOS. Πρόσκληση παρουσίασης (εδώ). 
31.03.2021

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
ΕΚΠΑ - ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

13ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 7-9 Απριλίου 2021. Οι συνεδρίες θα μεταδίδονται για το κοινό από το κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube από τους ακόλουθους συνδέσμους: 1, 2, 3 
31.03.2021

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Συμμετοχή φοιτητών σε πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό διαπραγματεύσεων - Athens Negotiations Tournament. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
31.03.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Πρόσκληση για την εκδήλωση «Η Ελληνική δημοκρατία ως κληρονομιά», Πέμπτη 1η Απριλίου 2021 στις 19.00 - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
29.03.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η παγκόσμια απήχηση της Επανάστασης του 1821, προσυνεδριακή διαδικτυακή εκδήλωση.

Διοργάνωση: Πρωτοβουλία 1921-2021 - Historein - Εθνική Τράπεζα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 και ώρα 18.00. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν   Κωνσταντίνα Ζάνου (Columbia University), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Ευγενία Παλιεράκη (Cergy Paris Université), Δημήτρης Κουσουρής (Πανεπιστήμιο Βιέννης), Άντα Διάλλα (Σχολή Καλών Τεχνών), Δημήτρης Πλάντζος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιωάννης Κουμπουρλής (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μιχάλης Σωτηρόπουλος (ΕΚΠΑ) και Αντώνης Λιάκος (ΕΚΠΑ-Historein). Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η Μαριλένα Κατσίμη (δημοσιογράφος ΕΡΤ).

Θα παρουσιαστούν θέματα που εξετάζουν την Ελληνική Επανάσταση στο ευρύτερο μεσογειακό γεωγραφικό και πολιτισμικό της πλαίσιο, τη σχέση της με τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, την επίδραση της στα Βαλκάνια και στον Οθωμανικό χώρο, την πρόσληψή της από την Αυτοκρατορική Ρωσία, καθώς και ζητήματα που έχουν σχέση με την αρχαιότητα και τις αρχαιότητες, την ευρωπαϊκή ιστοριογραφική παραγωγή για το 1821 και τέλος, τον Αγώνα στην εποχή των ιδεών του φιλελευθερισμού.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν την διαδικτυακή εκδήλωση και να θέσει τις ερωτήσεις του στη συζήτηση μέσω YouTube και Facebook Live στα κανάλια επικοινωνίας της Πρωτοβουλίας 1921-2021.

Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
28.03.2021

ΠΜΣ: ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Αλλαγή ώρας)

Την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 09:45 θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας της κ. Αναστασίας Κωφίδου με θέμα: «Η μαγεία και η μαντεία τη Μέση Βυζαντινή Περίοδο. Ο μάγος και η μάγισσα από τον 9ο αιώνα έως το 1204».
Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τον κ. Μπέλλο (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
22.03.2021

CALL FOR PAPERS

Call for Papers: Labour and Precarity Across Time and Space.
A workshop for graduate students organised by the Oxford University Labour History Group, 25-26 May 2021. See here for details.
22.03.2021

ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩN
Διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» (Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2021)

Για την Πρακτική Άσκηση στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» (Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2021) ο φοιτητής/η φοιτήτρια που επιλέχθηκε διαθέτει τον αριθμό μητρώου 10168.

Τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης

Νίκος Αναστασόπουλος,Επικ. Καθηγητής
Γεώργιος Νικολάου, Αν. Καθηγητής
Λήδα Παπαστεφανάκη, Αν. Καθηγήτρια

22.03.2021

ΠΜΣ «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»
Διεπιστημονικό Σεμινάριο Κατεύθυνσης Προϊστορικής Αρχαιολογίας

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία, στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου της κατεύθυνσης Προϊστορικής Αρχαιολογίας για το Ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, διοργανώνει σειρά τριών τρίωρων μαθημάτων τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης (MS Teams). Για το πρόγραμμα δείτε εδώ. Για τους συνδέσμους των τηλεδιασκέψεων απευθυνθείτε στον κ. Μπέλλο (lmpellos@uoi.gr) ή στον κ. Φασούλα (nfasoula@uoi.gr).

19.03.2021

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προκήρυξη ειδίκευσης Διερμηνείας του ΔΠΜΣ Διερμηνείας και Μετάφρασης ΑΠΘ. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
18.03.2021

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Εαρινό εξάμηνο 2020-2021

Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Γιώργου Σουβλή (Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: Μαρξισμός και ιστορία: η συμβολή του Perry Anderson.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
17.03.2021

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Πρόσκληση Ενδιαφέροντος

Η Οργανωτική Επιτροπή του Πρώτου Πανελληνίου Μεταπτυχιακού Συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για τη διεξαγωγή ενός δευτέρου συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης που θα λάβει χώρα το Φθινόπωρο του 2021. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το εδώ την πρόσκληση συμμετοχής. 
16.03.2021

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Προκήρυξη διδακτορικής υποτροφίας στις Νεοελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
12.03.2021

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Εαρινό εξάμηνο 2020-2021.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό. Πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας MS Teams σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα (εδώ).

Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161
12.03.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ελευθέριου Περρωτή με θέμα: «Διαθήκες Κορώνης Μεσσηνίας της Οθωνικής Περιόδου (1836-1862) Παραδοσιακές Δομές και Αστικός Εκσυγχρονισμός», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
10.03.2021

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Δυνατότητα υπoτροφίας για εκπόνηση διδακτορικής έρευνας στην Αρχαία Ιστορία στο Trinity College του Δουβλίνου. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
09.03.2021

LECTURE

Greece's 1821 & America: A Message of Freedom || Alexander Kitroeff. See here for details.
08.03.2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (Ενημερώθηκε)
Επιλογή ενός φοιτητή ή μίας φοιτήτριας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας για Πρακτική Άσκηση στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» για το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2021

 

Διάρκεια Πρακτικής Άσκησης: Απρίλιος 2021 - Σεπτέμβριος 2021

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος: φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο 3ο ή 4ο έτος σπουδών, οι οποίοι οφείλουν να διατηρούν έως τον Σεπτέμβριο 2021 την φοιτητική ιδιότητα. Οι φοιτητές/φοιτήτριες πρέπει να ακολουθούν την κατεύθυνση ιστορίας και να έχουν άριστες επιδόσεις στα μαθήματα νεότερης ιστορίας.

Προσοχή! Το πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» δεν εντάσσεται στην πρακτική άσκηση που οργανώνεται από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δικαιολογητικά: α) Αναλυτική βαθμολογία*, β) σύντομο βιογραφικό σημείωμα με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και με αναφορά στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον των φοιτητών/φοιτητριών να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

*Επειδή η Αναλυτική βαθμολογία δεν δύναται στην παρούσα φάση να επισυναφθεί στην αίτηση του ενδιαφερόμενου, θα αντληθεί υπηρεσιακά από το αρχείο της γραμματείας του Τμήματος. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν την αίτηση και το βιογραφικό τους

Προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος: Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 (ώρα 14:00)

Υποβολή αιτήσεων: Με ηλεκτρονικό μήνυμα στη Γραμματεία του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, υπόψη κ. Όλγας Φατούρου, ηλ. διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Προσοχή! Στο θέμα του ηλ. μηνύματος να αναγράφεται: «Υποψηφιότητα για πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ»_Όνομα υποψηφίου».

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
04.03.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Μετά από ενημέρωση, με βάσιμες υποψίες  περί υπάρξεως  κρουσμάτων "συνεννόησης"  σε εξέταση συγκεκριμένου μαθήματος διδάσκοντος, η Συνέλευση του Τμήματος έλαβε ομόφωνα την ενδεδειγμένη, κατά την κρίση της, απόφαση, προς διατήρηση της ακεραιότητας και της ποιότητας της εξεταστικής διαδικασίας, στο πλαίσιο πάντοτε των τηρούμενων από το Πανεπιστήμιο όρων και μέτρων διαφύλαξης της διαφάνειας και του αδιάβλητου των διενεργούμενων εξ αποστάσεως εξετάσεων (λόγω της πανδημίας), όπως εφαρμόζονται αυστηρά και από το Τμήμα μας από τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2020. Απόπειρα αντιγραφής απάδει προς την ακαδημαϊκή ιδιότητα φοιτητή και όταν αυτή διαπιστώνεται, είτε σε περίπτωση γραπτών εξετάσεων με φυσική παρουσία, είτε σε περίπτωση τηλε-εξετάσεων, αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Ιωάννης Γ. Λώλος
Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας
Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας
04.03.2021

WEBINARS

Webinars της ιταλικής αρχαιολογικής σχολής. Δείτε εδώ το σχετικό έντυπο. 
04.03.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Διαδικτυακή ημερίδα "Αγώνες Γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα. Γνωστές και άγνωστες ιστορίες", 8 Μαρτίου 2021.
Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει για τις 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο, "Αγώνες Γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα. Γνωστές και άγνωστες ιστορίες".
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, 18.00-20.30 διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom ενώ παράλληλα θα προβληθεί στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα, δείτε εδώ
04.03.2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Επιλογή ενός φοιτητή ή μίας φοιτήτριας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας για Πρακτική Άσκηση στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» για το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2021

 

Διάρκεια Πρακτικής Άσκησης: Απρίλιος 2021 - Σεπτέμβριος 2021

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος: φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο 3ο ή 4ο έτος σπουδών, οι οποίοι οφείλουν να διατηρούν έως τον Σεπτέμβριο 2021 την φοιτητική ιδιότητα. Οι φοιτητές/φοιτήτριες πρέπει να ακολουθούν την κατεύθυνση ιστορίας και να έχουν άριστες επιδόσεις στα μαθήματα νεότερης ιστορίας.

Προσοχή! Το πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» δεν εντάσσεται στην πρακτική άσκηση που οργανώνεται από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δικαιολογητικά: α) Αναλυτική βαθμολογία, β) σύντομο βιογραφικό σημείωμα με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και με αναφορά στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον των φοιτητών/φοιτητριών να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος: Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 (ώρα 14:00)

Υποβολή αιτήσεων: Με ηλεκτρονικό μήνυμα στη Γραμματεία του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, υπόψη κ. Όλγας Φατούρου, ηλ. διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Προσοχή! Στο θέμα του ηλ. μηνύματος να αναγράφεται: «Υποψηφιότητα για πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ»_Όνομα υποψηφίου».

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
04.03.2021

CALL FOR APPLICATIONS

Call for Application: 5 Research Associates (PhD Positions),  Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Bonn Center for Dependency and Slavery Studies. See here for details. 
04.03.2021

CALL FOR APPLICATIONS-FELLOWSHIP

3-year PhD fellowship by the Laskaridis Foundation for doctoral research at the University of Amsterdam

The Aikaterini Laskaridis Foundation invites applications for a 3-year PhD fellowship in Modern Greek Studies at the University of Amsterdam, for a PhD project to be conducted in English under the aegis of the Marilena Laskaridis Chair of Modern Greek Studies.

The call for applications is open to research projects in the humanities or at the intersection of the humanities and the social sciences that engage with aspects of Modern Greek culture, with a preference for proposals that involve any of the areas and thematic lines indicated in the Call for Applications (see link below).

The starting date of the fellowship can be between 1 September and 31 December 2021 (to be determined in consultation with the selected candidate).

The deadline for applications is April 15, 2021.

For information about the criteria, the application procedure, and the fellowship, see the links below: (1, 2).
03.03.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WEB ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας συνεχίζει τα  Σεμινάριά της διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.  Δείτε εδώ το  πρόγραμμα των Σεμιναρίων για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου  2021. 
02.03.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Διαδικτυακή τράπεζα, με θέμα: "Μουσική, χορός, έθιμα και λαϊκά δρώμενα. Η Αποκριά στην Ήπειρο άλλοτε και τώρα", που διοργανώνει η Λαογραφική Συλλογή "Γεώργιος Γιάννος" και που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή 7/3, στις 6.30 μ.μ. με ελεύθερη συμμετοχή. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
01.03.2021

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

7η Δημόσια Πρόσκληση για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων μεταδιδακτορικού επιπέδου προς χρηματοδότηση για το έτος 2022, κέντρο έρευνας για τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
24.02.2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Δύο διαδικτυακές συζητήσεις για τις απόκριες στην ιστορία, στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το περιοδικό Τα Ιστορικά και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας καλούν σε δύο διαδικτυακές συζητήσεις για την ιστορία της αποκριάς και για τον τρόπο με τον οποίο έχει μελετηθεί από τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Τετάρτη 3 Μαρτίου (στις 20.00), Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ποταμιάνου Της αναιδείας θεάματα. Κοινωνική ιστορία της αποκριάς στην Αθήνα, 1800-1940, (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2020).
Τρίτη 9 Μαρτίου (στις 19.00), Το καρναβάλι στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
Αναλυτικές πληροφορίες και για τις δύο διαδικτυακές συζητήσεις μπορείτε να δείτε στον σχετικό σύνδεσμο εδώ
24.02.2021

ΤΗΛΕΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Ο Όμιλος Παιδαγωγικών Μελετών διοργανώνει τηλεδιημερίδα με τίτλο "για την πατρίδα..." και με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, το διήμερο 06-07 Μαρτίου 2021,  στις 18:00. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
23.02.2021

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. κ. Έλλης Μαρίας Μπαλτά με θέμα: «Τα Αστικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, 1944-1949: σύνθεση-οργάνωση-ιδεολογία-πολιτική», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων MS Teams. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.

19.02.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βάιας Γερούκου με θέμα: «Η διαχείριση της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς: Λαογραφικά Μουσεία και Συλλογές στην Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 11.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
19.02.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Δήμητρας Μπαντή με θέμα: «Το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα-Μουσειολογική και μουσικολογική προσέγγιση», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 13.15΄ μ.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.

17.02.2021

ΠΜΣ: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12:00 θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας της κ. Μαρίας Τοτού με θέμα: «Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού των αγίων Τριών στην Καστοριά». Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams. 

15.02.2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (εδώ) για εγγραφή στο μητρώο φοιτητών της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (Αίτηση). 
15.02.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ισμήνης Στεφανίας Κούφαλη με θέμα: «Οι ελληνοϊταλικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Η περίπτωση του βομβαρδισμού της Κέρκυρας το 1923», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουααρίου 2021 και ώρα 13.45΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
15.02.2021

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. Δόμνας Ιορδανίδου με θέμα: «Τα μεταλλεία στη Βόρεια Ελλάδα, 1912-1940», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12 με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.

14.02.2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΑ
Φεβρουάριος-Ιούνιος 2021

Δείτε εδώ το φετινό πρόγραμμα των Συναντήσεων-Συζητήσεων της Τετάρτης στην Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού-περ. Μνήμων για την περίοδο Φεβρ.-Ιούν. 2021. Το πρόγραμμα Συναντήσεων – συζητήσεων της ΕΜΝΕ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom. Μία ημέρα πριν την κάθε ομιλία θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΕΜΝΕ (εδώ) και στη σελίδα της ΕΜΝΕ στο Facebook.

11.02.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Στυλιανού Στρωματιά με θέμα: «Η έρευνα του Λαϊκού Πολιτισμού της Φθιώτιδας στο πλαίσιο των ελληνικών τοπικών λαογραφικών σπουδών: Κοινωνική συγκρότηση. Ήθη και έθιμα. Λαϊκές Τέχνες (μέσα 19ου αι. - αρχές 21ου αι.)», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας ms Teams. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
10.02.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΔΙΑΛΕΞΗ

Την Πέμπτη 11/2 στις 18.30 και στα πλαίσια του μαθήματος "Επιτέλεση, επιτελεστικότητα και ταυτότητες" θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Δρ. Ειρήνης Γερογιάννη, ιστορικού τέχνης, με τίτλο "Περφόρμανς στην Ελλάδα, πολιτική και πολιτικές της ταυτότητας κατά τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση." Για ένα σύντομο βιογραφικό της κ. Γερογιάννη, πατήστε εδώ. Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη διάλεξη να επικοινωνήσουν μέχρι την Πέμπτη στις 16.00 με τη διδάσκουσα Σiσσυ Θεοδοσίου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
05.02.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια υποστήριξη της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Ντάγκα με θέμα: «Οι βουλευτικές εκλογές στο Νομό Θεσπρωτίας κατά την μεταπολεμική περίοδο. Η περίπτωση της Θεσπρωτίας 1946-1967», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
05.02.2021

ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Οι κληρονομιές του 1821.
Τα πρόσωπα και οι ιδέες
Σειρά διαλέξεων
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ - ΚΙΚΠΕ
Φεβρουάριος - Μάιος 2021 (προβολή μέσω πλατφόρμας Zoom)
Σχετικοί σύνδεσμοι (1, 2)
03.02.2021 

ΠΜΣ: «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17:00 θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας του κ. Θεοφάνη Θ. Ξάνθη με θέμα: «Η πολιτική Ιστορία της Δυτικής Λοκρίδας (6ος-4ος αι. π.Χ.)». Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Ο κωδικός εισόδου είναι: auxunrg
29.01.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αγαπητοί φοιτητές/τριες,

Κατά το διάστημα από 29 Ιανουαρίου 2021 – 12 Φεβρουαρίου 2021 θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στο online ερωτηματολόγιο, που αφορά τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο έχει στόχο να μελετήσει την ποιότητα του κάθε μαθήματος. Στο ερωτηματολόγιο μπορείτε να απαντήσετε οποιαδήποτε στιγμή από το κινητό ή τον Η/Υ σας. Σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή του από το κινητό σας, προσπαθήστε από Η/Υ.

Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται αναρτημένο στο σύνδεσμο https://classweb.uoi.gr στον οποίο έχετε πρόσβαση εισάγοντας τα προσωπικά σας στοιχεία. Στη συνέχεια επιλέγετε το μενού «Αξιολόγηση» το οποίο σας παραπέμπει στα διαθέσιμα προς αξιολόγηση μαθήματά σας.

Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μέρος της συνεχούς αξιολόγησης για τη Διασφάλιση Ποιότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τις απαντήσεις σας.

Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να απαντηθεί. Η συμμετοχή και ανατροφοδότηση από όλους σας είναι απαραίτητη ώστε να γίνουν βελτιώσεις όπου χρειάζεται.

Από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
27.01.2021

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΚΛΕΙΑΣ ΧΗΤΑ

Ο Τομέας Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια της Ευρύκλειας Χήτα, η οποία  διετέλεσε επί σειρά ετών Γραμματέας του Τομέα ΑΜΙ.  Ιδιαίτερα τα παλαιότερα και αφυπηρετήσαντα μέλη εκφράζουν την οδύνη τους και απευθύνουν τα θερμότατα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους οικείους της. 
23.01.2021

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Κιμερλή με θέμα: «Η προυχοντική οικογένεια Βάρβογλου της Τριπολιτσάς από τη δεύτερη οθωμανική κυριαρχία στην Πελοπόννησο ως την οθωνική περίοδο», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
11.01.2021

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. Σπυριδούλας Μουρατίδη με θέμα: «Εξωδικαστικοί τρόποι επίλυσης διαφορών: αιρετοκρισία και διευθέτηση ενώπιον συμβολαιογράφου στην Κέρκυρα (18ος-19ος αι.)», θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12 μ. στην 1η Αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο-ισόγειο). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη μέσω του e:Presence.
 05.01.2021

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκηρύσσει τη χορήγηση δύο (2) υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό (ακαδ. έτους 2018-2019) με επιλογή, από τα έσοδα του κληροδοτήματος «Κλεάρχου Τσουρίδη».
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι έχοντες οικονομική αδυναμία, επιμελείς και ει δυνατόν άριστοι φοιτητές Α.Ε.Ι της χώρας (συμμετοχή στις πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2018 ), καταγόμενοι από την Κομοτηνή ή την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
H προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15-2-2021.
Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης με τις προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς και η αίτηση υποψηφιότητας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας www.iky.gr
21.12.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2020-21
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Καλούνται οι μετεγγραφέντες φοιτητές ΑΜΕΣΑ να ενεργοποιήσουν τον ακαδημαϊκό τους λογαριασμό σύμφωνα με τον οδηγό εγγραφής (δείτε εδώ).
Στην ενότητα Γρήγορη Πρόσβαση της σελίδας  του τμήματος υπάρχουν χρήσιμοι οδηγοί (Χρήση της Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, πρόσβαση στην υπηρεσία απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας, πρόσβαση στην πλατφόρμα classweb, όπου δηλώνονται τα μαθήματα, καθώς και πρόσβαση στην πλατφόρμα ecourse όπου οι διδάσκοντες αναρτούν ανακοινώσεις και υλικό για τα μαθήματά τους).

Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία ενεργοποίησης, για το πρόγραμμα και τους κωδικούς των μαθημάτων του Α' εξαμήνου στην παλτφόρμα Ms Teams δείτε εδώ
16.12.2020

ΠΜΣ «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 9:15 θα γίνει η υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας της κυρίας Βασιλικής Χαντέλη με θέμα: «Χάονες. Η ιστορία ενός ηπειρωτικού έθνους». Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Ο κωδικός εισόδου είναι: auxunrg
15.12.2020

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών στο Cyprus InstituteΔείτε εδώ τον σχετικό σύνδεσμο. 
11.12.2020

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 11/12/2020 - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΤΥΧΙΩΝ

Καλούνται οι πτυχιούχοι φοιτητές που συμμετείχαν στην ορκωμοσία της 11ης Δεκεμβρίου 2020 να παραλάβουν τα πτυχία τους ως εξής:

- Όσοι διαμένουν στην περιοχή των Ιωαννίνων δύναται να προσέλθουν στην γραμματεία του τμήματος για να παραλάβουν το πτυχίο τους και τα συνοδευτικά έγγραφα.

- Όσοι διαμένουν εκτός Ιωαννίνων και μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, η αποστολή του πτυχίου και των συνοδευτικών εγγράφων θα γίνει με εταιρεία ταχυμεταφορών (courier) με χρέωση παραλήπτη. Καλείσθε να συνεννοηθείτε με εταιρεία ταχυμεταφορών της επιλογής σας, ώστε εκπρόσωπός της να παραλάβει το πτυχίο και τα συνοδευτικά έγγραφα από τη γραμματεία του τμήματος.
11.12.2020

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2020-2021
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους φοιτητές ότι στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (http://gpa.uoi.gr) έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα κατάταξης και επιλογής των φοιτητών του Τμήματος, που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση κατά το ακαδ. έτος 2020-2021 (ΠΑ-ΕΣΠΑ-9-2020/5895/16-10-2020).

Τα αποτελέσματα βρίσκονται στην ενότητα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Π.Ι.>Φοιτητές>Αποτελέσματα» (Link: https://bit.ly/38UxF9k)

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

10.12.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2020-21

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για τους μετεγγραφέντες φοιτητές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ακαδημαϊκού έτους 2020-21. 
10.12.2020

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψηφίου διδάκτορα κ. Σπυρίδωνα Μιχαλέα με θέμα: «Το ελληνικό κράτος και η υγειονομική περίθαλψη στην Κεντρική Μακεδονία κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το «σώμα» των προσφύγων της Βέροιας» θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13.15΄ στην 1η Αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο-ισόγειο). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη μέσω του e:Presence.
04.12.2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Για να δείτε το πρόγραμμα των διαλέξεων που διοργανώνονται διαδικτυακά από το Leibniz ScienceCampus - Byzantium between Orient and Occident - Mainz/Frankfurt για το διάστημα Δεκέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021 πατήστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
04.12.2020

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

Για να δείτε την προκήρυξη για υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Κωνσταντινούπολη) πατήστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
02.12.2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στο δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο για το έτος 2020-2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 16.00-18:00. Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Τσάκας (Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα) με θέμα "Από το Σχέδιο Μάρσαλ στην Κοινή Αγορά: Ελλάδα, Γερμανία, Ευρώπη, 1953–81". Σχολιασμός: Άννα Μαχαιρά (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
02.12.2020

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Η ορκωμοσία των αποφοίτων του τμήματος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 12.30 π.μ. εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Ms Teams. Δείτε εδώ τη λίστα των αποφοίτων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) που θα συμμετέχουν στην ορκωμοσία. Καλούνται οι απόφοιτοι να αποστείλουν email στην ηλεκτρονική διέυθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. αναγράφοντας Ονοματεπώνυμο, ΑΜ και email στο οποίο επιθυμούν να τους σταλεί ο σύνδεσμος για την συμμετοχή στην ορκωμοσία.
02.12.2020

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Δείτε εδώ την προκήρυξη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την ανάδειξη πρωτότυπων διατριβών ή μελετών και φωτογραφιών για το έτος 2020. Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής συμμετοχής στον διαγωνισμό: 26/02/2021. 
26.11.2020

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ή ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης τη Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Μονάδας μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα https://socialsupport.unit.uoi.gr/.
Μεταξύ των δράσεων της Μονάδας είναι και η οικονομική ενίσχυση φοιτητών που έχουν κάποια αναπηρία ή ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες (Ε.Κ.Ο), ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους και να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και σχετικών δικαιολογητικών τη 15η Δεκεμβρίου 2020, είναι σε εξέλιξη σχετική Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ σε 100 προπτυχιακούς φοιτητές, που ανήκουν στις ανωτέρω ομάδες, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Η ενίσχυση αφορά φοιτήτριες και φοιτητές που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες των Τμημάτων/Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως αυτά υπήρχαν πριν από τη συγχώνευσή τους με το πρώην ΤΕΙ-Ηπείρου. Περισσότερες πληροφορίες για την ανωτέρω προκήρυξη μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο εδώ.

26.11.2020

ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ανακοινώνεται ότι αναβάλλεται η διεξαγωγή των κατατακτήριων εξετάσεων, λόγω της ισχύος των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού SARS-Cov2 σε συμμόρφωση με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. 160442/Ζ1 ΦΕΚ 5200/Β΄/24.11.2020.
Σύμφωνα με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση: «Η διεξαγωγή αυτών πραγματοποιείται αποκλειστικά, μετά την άρση του έκτακτου μέτρου της αναστολής διεξαγωγής εξετάσεων με φυσική παρουσία, εντός του χρονικού διαστήματος που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων».
25.11.2020

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα "Θερμοπύλες-Σαλαμίνα, Συμπερασματικοί απόηχοι". Πρόσκληση και πρόγραμμα (εδώ).
Παρακολουθήστε ζωντανά, Τετάρτη 25.11.2020 στις 17.00 (εδώ). 
25.11.2012

ΠΜΣ «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή 27-11-2010 και ώρα 10.00 θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας της φοιτήτριας κ. Παναγιώτας Μέντη με θέμα: «Τάφοι και ταφικά έθιμα στην Ήπειρο από τους γεωμετρικούς έως τους κλασικούς χρόνους». Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Ο κωδικός εισόδου είναι: n7bkwj5

24.11.2020

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση (συοδεύεται από αίτηση) για την πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών/υποψηφίων διδακτόρων για παροχή επικουρικού έργου  έτους 2020.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η προθεσμία υποβολής έχει αλλάξει (έως 26/11) όπως ζητήθηκε από την πρυτανεία. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά την υποβολή είναι η αίτηση και η υπεύθυνη δήλωση. Τα υπόλοιπα θα ανακτηθούν από τις γραμματείες των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. 
 
 
23.11.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε εδώ το δελτίου τύπου του Δήμου Ηγουμενίτσας με θέμα τη συμμετοχή δύο (2) νέων από τον Δήμο Ηγουμενίτσας στη Δράση της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021»:  «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821». 
22.11.2020

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Η ορκωμοσία των αποφοίτων του τμήματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 12.30, εξ αποστάσεως με τη χρήση της πλατφόρμας Ms Teams. Θα αναρτηθεί νεότερη ανακοίνωση με τα ονόματα των αποφοίτων. 
20.11.2020

POSTDOCTORAL FELLOWSHIPS

Postdoctoral Fellowships: EUME in Berlin for the Academic Year 2021/2022. See here for details. 
20.11.2020

POSTDOCTORAL FELLOWSHIPS

Postdoctoral Fellowships in Byzantine Studies (2021-2022) / BAŞVURU ÇAĞRISI: Bizans Çalışmaları Doktora Sonrası Bursları (2021-2022). See here for details. 
11.11.2020

ΠΜΣ «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή 13-11-2010 και ώρα 10.00 θα γίνει η υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας της κας Υπατίας Φάκλαρη με θέμα: «Επιτάφιες στήλες από την Νικόπολη». Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Ο κωδικός εισόδου είναι: n7bkwj5

08.11.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το Σάββατο 21/11/2020, θα διεξαχθεί διαδικτυακά η παρουσίαση των εργασιών των φοιτητών/τητριών που συμμετείχαν στο β΄σεμινάριο ιστορίας της μεσαιωνικής δύσης, με θέμα: «Τα Μεροβίγγια βασίλεια και το Βυζάντιο». Η ημερίδα θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom και είναι ανοικτή σε όσες και όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν. Για να την παρακολουθήσετε, μπορείτε να συνδεθείτε στον σύνδεσμο (εδώ), από τις 9:15 και εξής: Επισυνάπτεται (εδώ) το πρόγραμμα της ημερίδας. 
 04.11.2020

ΠΜΣ «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή 6-11-2020 και ώρα 11.00 θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας της κας Θ. Κύρκου με θέμα: «Ψηφιδωτά στον Ηπειρωτικό χώρο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο».
Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams.  Για τον σύνδεσμο της συνεδρίας πατήστε εδώ
04.11.2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ. Συνέδριο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, 21-23 Μαΐου 2021, Θεσσαλονίκη. Δείτε το σχετικό αρχείο (Ελληνικά - Αγγλικά) και το σχετικό σύνδεσμο (εδώ).
30.10.2020

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

Πατείστε εδώ, για να δείτε το πρόγραμμα του Συμποσίου "Unity in Diversity: Aspects of Centrality and Regionalism in the Byzantine World (Texts, Visual Culture, Ideology, Identity)" που οργανώνεται διαδικτυακά στο Βελιγράδι για τον εορτασμό των 115 χρόνων από την ίδρυση της έδρας και του Σεμιναρίου των Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου (9-10 Νοεμβρίου 2020).
Το Συμπόσιο υποστηρίζεται διαδικτυακά από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παρακολουθήσουν από τον ακόλουθο σύνδεσμο (εδώ).

 

Χρήστος Σταυράκος 

30.10.2020

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Πρόγραμμα web-σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Νοέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευθείτε την ιστοσελίδα  της ΕΕΟΙ (εδώ). 
25.10.2020

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαδικτυακό συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
22.10.2020

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 09/10/2020 - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΤΥΧΙΩΝ

Καλούνται οι πτυχιούχοι φοιτητές που συμμετείχαν στην ορκωμοσία της 9ης Οκτωβρίου 2020 να παραλάβουν τα πτυχία τους από την ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ως εξής:

- Όσοι διαμένουν στην περιοχή των Ιωαννίνων δύναται να προσέλθουν στην γραμματεία του τμήματος για να παραλάβουν το πτυχίο τους και τα συνοδευτικά έγγραφα.

- Όσοι διαμένουν εκτός Ιωαννίνων και μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, η αποστολή του πτυχίου και των συνοδευτικών εγγράφων θα γίνει με εταιρεία ταχυμεταφορών (courier) με χρέωση παραλήπτη. Καλείσθε να συνεννοηθείτε με εταιρεία ταχυμεταφορών της επιλογής σας, ώστε εκπρόσωπός της να παραλάβει το πτυχίο και τα συνοδευτικά έγγραφα από τη γραμματεία του τμήματος. 
19.10.2020

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2020-2021

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 19/10/2020 η υποβολή αιτήσεων για την Πρακτική Άσκηση που αφορά στο Ακαδημαϊκό Έτος 2020-2021.

Για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητά το Τμήμα, το διαθέσιμο χρονικό διάστημα πρακτικής άσκησης καθώς και για τη διαδικασία υποβολής αίτησης (η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά) μπορείτε να διαβάσετε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που βρίσκεται εδώ: https://bit.ly/31ntXAB

Για ερωτήσεις και απορίες επί της διαδικασίας μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης στο 26510-07526 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Επισημαίνεται ότι η αποστολή των απαραίτητων εγγράφων γίνεται αποκλειστικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης 
17.10.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

- Δείτε (εδώ) την ανακοίνωση για το πλαίσιο λειτουργίας του τμήματος που αφορά την φοίτηση όλων των φοιτητών

- Δείτε (εδώ) την ανακοίνωση για την διακίνηση εγγράφων από τη γραμματεία (Βεβαιώσεις σπουδών, αναλυτικές βαθμολογίες κ.λ.π.) 
15.10.2020

ΠΜΣ: «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»

Δείτε εδώ τους επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ «Αρχαίος κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία». 
13.10.2020

ΠΜΣ: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»

Δείτε εδώ τους επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ «Βυζαντινές Σπουδές». 
13.10.2020

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

Για την έναρξη των μαθημάτων, την αίτηση εγγραφής των επιτυχόντων και τις δηλώσεις μαθημάτων δείτε στον ιστότοπο του μεταπτυχιακού προγράμματος εδώ
06.10.2020

ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

Πίνακας επιτυχόντων (εδώ) στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ.

06.10.2020

Πρακτική Άσκηση Ακαδημαϊκού Έτους 2020-2021: Ενημερωτική Εκδήλωση

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και το Τμήμα ανακοινώνουν την έναρξη νέου κύκλου Πρακτικής Άσκησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 (01/03/2021-31/10/2021), στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014-2020.

Από τις 12 έως 16 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθούν Ενημερωτικές Εκδηλώσεις για τους φοιτητές των Τμημάτων του Π.Ι. και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι Ενημερωτικές Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Στις Ενημερωτικές Εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στοιχεία για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, καθώς και οι διαδικασίες και προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών. Επίσης, στις εκδηλώσεις θα υπάρχει ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων, προκειμένου οι φοιτητές να προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά Τμήμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (Ενότητα: «Νέα») στη διεύθυνση: https://bit.ly/3nwelEu

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης: http://gpa.uoi.gr/.
30.09.2020

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020-21
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ - ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα για το χειμερινό εξάμηνο. Τα μαθήματα ξεκινούν την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Ms Teams. Να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις των διδασκόντων στο ecourse και στις ανακοινώσεις του τμήματος. Τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής των πρωτοετών, θα αναρτηθεί νέα ανακοίνωση. 
30.09.2020

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Η ορκωμοσία των αποφοίτων του τμήματος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ώρα 11.00 π.μ. εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Ms Teams. Δείτε εδώ τη λίστα των αποφοίτων που θα συμμετέχουν στην ορκωμοσία.
Καλούνται οι παραπάνω απόφοιτοι να στέλουν ΑΜΕΣΑ ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., αναγράφοντας ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΜ και E-MAIL. Στο e-mail που θα δηλωθεί θα αποσταλεί σχετικός σύνδεσμος για την συμμετοχή στην ορκωμοσία, θα αναρτηθούν σχετικές οδηγίες.
30.09.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Πρωτοετών φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2020-2021

Για λόγους διασφάλισης της υγείας, σύμφωνα και με τις σχετικές εγκυκλίους με θέμα «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού», για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους οι πρωτοετείς φοιτητές οφείλουν να αποστείλουν στη Γραμματεία του Τμήματος ταχυδρομικά ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (για τη διεύθυνση δείτε εδώ), τα εξής επιπλέον δικαιολογητικά με ημερομηνία αποστολής μέχρι και την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 στη Διεύθυνση του Ακαδημαϊκού Τμήματος εγγραφής τους:

  1. Εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη την Αίτηση Εγγραφής, την οποία υπέβαλαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των εγγραφών και η οποία περιλαμβάνει μοναδικό Αριθμό Πρωτοκόλλου. Εάν για οποιονδήποτε λόγο έγινε λανθασμένη καταχώρηση των προσωπικών στοιχείων τους στο σύστημα, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτών κατόπιν επικοινωνίας με τη Γραμματεία.
  2. Υπογεγραμμένο Έντυπο Επικαιροποίησης Προσωπικών Στοιχείων Φοιτητή (Α7α) https://www.uoi.gr/ekpaideysi/entypa-grammateion/
  3. Ευκρινές φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας (και τις 2 όψεις) του πρωτοετή φοιτητή (δε χρειάζεται επικύρωση).
  4. Μία (1) φωτογραφία του φοιτητή, τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του πανεπιστημίου για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων.

Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση για την ενεργοποίηση του ιδρυματικού σας λογαριασμού η οποία θα γίνει ηλεκτρονικά. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Βεβαίωση Διαγραφής (Αποφοιτήριο) από Ακαδημαϊκό Τμήμα προηγούμενης εγγραφής. (Αφορά μόνο: τους φοιτητές που είχαν εγγραφεί στο παρελθόν σε άλλο Ακαδημαϊκό Τμήμα και δεν το δήλωσαν κατά την φετινή ηλεκτρονική εγγραφή τους στο αντίστοιχο πεδίο ώστε να γίνει ηλεκτρονικά και τους φοιτητές που δεν εγγράφηκαν ηλεκτρονικά αλλά αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, λόγω μη χρήσης του ΑΜΚΑ ).

Εάν οι φοιτητές δεν συμπλήρωσαν το Ατομικό Στατιστικό Δελτίο Φοιτητή κατά την ηλεκτρονική τους εγγραφή, έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν εκ νέου στο σύστημα για να το συμπληρώσουν.

Μόνο για λόγους εξαιρετικής ανάγκης θα επιτραπεί αυτοπρόσωπη παρουσία (ή άλλου εξουσιοδοτημένου προσώπου), κατόπιν επικοινωνίας με τη Γραμματεία του Τμήματος, προκειμένου να υπάρξει ραντεβού για την προσέλευση ενός μόνο ατόμου. 
24.09.2020

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΟΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Συνημμένο θα βρείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας νέων ερευνητών «Κόσμοι της εργασίας: ιστορία και ιστοριογραφία» που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020. Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά. 
23.09.2020

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Χαρίκλειας Τσακίρη με θέμα: «Η πρόσληψη της τεχνοεπιστήμης από τον Ιωάννη Μεταξά και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 13.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
23.09.2020

ΔΙΕΘΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις από τη Γερμανική Αυτοκρατορία στην εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα (1871–1941), 24–27 Σεπτεμβρίου 2020

Διοργάνωση: Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του FU-Berlin σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνογερμανικών Σχέσεων (ΕΜΕΣ) του ΕΚΠΑ. Ιστότοπος συνεδρίου (εδώ
23.09.2020

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διεθνές συνέδριο: Les antiquités multiples de la Modernité grecque (XIXe-XXIe siècles)-The Multiple Antiquities of Greek Modernity (19th - 21st centuries)

Οργάνωση: Πάντειον Πανεπιστήμιο-Γαλλική Σχολή Αθηνών-ΙΙΕ/ΕΙΕ

Πρόγραμμα: Δείτε εδώ
Διαδικτυακή συμμετοχή κατόπιν εγγραφής: Δείτε εδώ 
22.09.2020

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ-ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Η ορκωμοσία των αποφοίτων, που ολοκλήρωσαν τις προϋποθέσεις λήψης πτυχίου στην εξεταστική του Ιουνίου-Ιουλίου 2020, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ώρα 11.00, εξ αποστάσεως, με τη χρήση της πλατφόρμας Ms Teams.
Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση με οδηγίες και τα ονόματα των αποφοίτων που θα συμμετέχουν στην ορκωμοσία. 
14.09.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΠΜΣ «ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας: εθνικές επέτειοι, παρελάσεις, μνημονικές τελετές στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020. Το συνέδριο διεξάγεται ψηφιακά. Δείτε εδώ λεπτομέρειες. 
09.09.2020

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το συνέδριο «Ηθική και Οικονομία» (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ρέθυμνο), θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφές για την παρακολούθηση του συνεδρίου μπορούν να πραγματοποιηθούν (δωρεάν) μέσω του συνδέσμου (εδώ)

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο (δείτε εδώ). 
05.09.2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, Γιάννενα-Κωνσταντινούπολη. Αφιέρωμα στους κυρατζήδες, στους αγωγιάτες του παλιού καιρού. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
04.09.2020

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

«Προφορική μαρτυρία, Ιστορικό ντοκιμαντέρ και Εκπαίδευση», ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ στα Γιάννενα. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
01.09.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δείτε εδώ την σελίδα του κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος στις εφαρμοσμένες αρχαιολογικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο Αιγαίου. 
13.08.2020

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ (20202-21)

Πατείστε εδώ, για να δείτε τον πίνακα κατάταξης για συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών στο πρόγραμμα Erasmus+.

28.07.2020

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΜΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Την Τετάρτη 29-7-2020 στην αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας (ώρα 13.30) της Φιλοσοφικής Σχολής θα λάβει χώρα η εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σταυρούλας Μανωλάκου με θέμα: "Επιγραφικές μαρτυρίες για συλλογικές χορηγίες από τη Μάνη (11ος-14ος αι.)".

 

Ο Διευθυντής του ΠΜΣ
Χρήστος Σταυράκος
Καθηγητής

23.07.2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Δείτε εδώ το ψήφισμα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. 
23.07.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Δ/ΝΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών διευθυντών τομέων του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 
21.07.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοίνωση (εδώ) παραίτησης από υποψηφιότητα για τη θέση του διευθυντή τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας. 
21.07.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοίνωση (εδώ) παραίτησης από υποψηφιότητα για τη θέση του διευθυντή τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
15.07.2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΜΗ

Το διδακτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την βαθειά θλίψη του για την πρόωρη απώλεια του Καθηγητή Κωνσταντίνου Κόμη, διακεκριμένου ερευνητή της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, μαζί με τα θερμά συλλυπητήρια και την συμπαράσταση προς την σύζυγο και τους οικείους του.

Ο Κωνσταντίνος Κόμης, γεννημένος στην Σκάλα Μεσσηνίας το 1953, μετά την απόκτηση 2 πτυχίων και 2 μεταπτυχιακών διπλωμάτων, αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Παρισίων (Σορβόννης) το 1991, έχοντας καταθέσει την κορυφαία συμβολή του για τον πληθυσμό και τους οικισμούς της Μάνης, από τον 15ο στον 19ο αιώνα, που εκδόθηκε στην Ελληνική, με συμπληρώσεις, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην σειρά των Παραρτημάτων της Επιστημονικής Επετηρίδας της Φιλοσοφικής Σχολής Δωδώνη το 1995.

Ο Κ. Κόμης εισήλθε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας το 1995 και συνεπλήρωσε ως μέλος του (μέχρι και την βαθμίδα του Καθηγητή), ευδόκιμη εικοσιπενταετή θητεία, έχοντας διδάξει, με συνέπεια και αφοσίωση, στα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος (αλλά και του Ιονίου Πανεπιστημίου) και έχοντας διατελέσει επί σειράν ετών Διευθυντής του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων χρόνων.

Το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο του Κ. Κόμη είναι εντυπωσιακό. Συγκροτείται από 15 στιβαρές μονογραφίες και περισσότερα από 30 άρθρα, μελετήματα και ανακοινώσεις, που αφορούν σε ποικίλα θέματα και πτυχές της Νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδος, από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα. Εκτείνονται στα πεδία της Ιστορίας, της Ιστορικής Γεωγραφίας, της Ιστορικής Δημογραφίας, της Οικιστικής, της Οικονομικής Ιστορίας και της Ιστορίας της Ιατρικής και των νόσων, και καλύπτουν ευρύτατες γεωγραφικές περιοχές: την Μάνη, την Μεσσηνία, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τον Πειραιά και τον Αργοσαρωνικό, τις Κυκλάδες, την Σάμο και άλλα τμήματα του νησιωτικού Αιγαίου.

Το έργο του, συνολικά, αποτελεί προϊόν 40 ετών πολύμοχθης ερευνητικής ενασχόλησης, μελέτης και ερμηνείας ποικίλων αρχειακών πηγών, σε δημόσια και άλλα αρχεία, ανά την Ελλάδα και την Δυτική Ευρώπη: Έργο το οποίο προώθησε, σε μέγιστο βαθμό, με δικά του μέσα, και όχι ως διαχειριστής ή ωφελούμενος χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων.

Ο Κωνσταντίνος Κόμης, οτρηρός θεράπων της Επιστήμης, από την οποίαν δεν επρόκειτο ποτέ να αφυπηρετήσει, θα παραμείνει, με την διαδρομή και το έργο του, στην μνήμη των συναδέλφων, των φίλων και των μαθητών του, ενώ κερδίζει επάξια την θέση του στην Νεοελληνική Ιστοριογραφία.
14.07.2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΜΗ

Τα μέλη του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για τον θάνατο του αγαπητού συναδέλφου Κώστα Κόμη, καθηγητή της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα μας.
Ο Κώστας Κόμης δίδαξε επί 25 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διέγραψε ξεχωριστή ακαδημαϊκή δραστηριότητα στον προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό κύκλο σπουδών, σφραγίζοντας με τις παραδόσεις του νεωτερικά αντικείμενα της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.


Ο Διευθυντής Του Τομέα
Ανδρέας Γ. Βλαχόπουλος
14.07.2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΜΗ

Ο Διευθυντής του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μόλις ενημερώθηκε για τον απρόσμενο θάνατο του αγαπητού μας συναδέλφου καθηγητού κυρίου Κωνσταντίνου Κόμη, επικοινώνησε με τα μέλη του Τομέα. Όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Τομέα εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για την απώλεια του αγαπημένου συναδέλφου. Ο κύριος Κόμης ήταν ένας πολύ αγαπητός συνάδελφος και δάσκαλος ο οποίος με την επιστημοσύνη, τον λόγο και το χιούμορ του εμπλούτιζε το Τμήμα μας.
Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

Ο Διευθυντής Του Τομέα
Χρήστος Σταυράκος

Καθηγητής
 13.07.2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΜΗ

 

Ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου και άξιου συναδέλφου Κώστα Κόμη.

Ο καθηγητής Κώστας Κόμης υπηρέτησε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το 1995 διδάσκοντας «νεότερη ελληνική ιστορία και ιστορική δημογραφία» στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ενώ διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων από το 2007 έως το 2015. Ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, με σπάνιες ευαισθησίες και πλατιά κουλτούρα. Πίσω από την αντικομφορμιστική του συμπεριφορά ήταν πάντα έκδηλο το διαρκές ενδιαφέρον του για την ιστορία, τις κοινωνικές επιστήμες, τη δημόσια ανώτατη παιδεία και την πολιτική. Καταλείπει άφθονο και σημαντικό επιστημονικό έργο στη νεότερη ελληνική ιστορία και στην ιστορική δημογραφία.

Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. 
12.07.2020

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Τομέας Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας (εδώ)

Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (εδώ)

Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (εδώ)

Τομέας Λαογραφίας (εδώ
10.07.2020

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ

Προκήρυξη επιλογής υποτρόφων (εδώ) χωρίς διαγωνισμό, για σπουδές Δεύτερου Κύκλου (μεταπτυχιακές) και Τρίτου Κύκλου (διδακτορικές) στο εσωτερικό, ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, από τα έσοδα του κληροδοτήματος «Ν. ΚΡΗΤΣΚΗ», που υπάγεται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 έως και την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020. 
08.07.2020

ΠΜΣ «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»

Προκήρυξη (εδώ) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία» για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Ανακοίνωση για τις εξετάσεις, Εξεταστέα ύλη, Αίτηση. 
07.07.2020

ΠΜΣ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»

Προκήρυξη (εδώ) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. «Βυζαντινές Σπουδές» για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 . Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
06.07.2020

ΠΜΣ «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

Προκήρυξη (εδώ) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 . Περισσότερες πληροφορίες  εδώ.
30.06.2020

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δημοσιεύεται η προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων μέχρι 10 Ιουλίου 2020 και ώρα 13.00.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις 21 Ιουλίου 2020, ημέρα Τρίτη με επαναληπτική ημερομηνία την επομένη ημέρα.
Για το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης παρακαλούμε ανατρέξτε στο αρχείο (εδώ).

30.06.2020

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ 

Επαναπροκηρύσσονται οι εκλογές για την ανάδειξη Διευθυντών Τομέων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μετά τη δημοσίευση του ν. 4692/2020.
Αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται έως και την Παρασκευή 10/7/2020 και ώρα 13.00.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Τρίτη 21 Ιουλίου και από ώρα 9:00 π.μ. έως 11:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων – Σεμιναρίων του ΠΜΣ Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία (1ος όροφος, κτίριο Φιλοσοφικής) και σε περίπτωση που θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία, την ίδια μέρα από ώρα 12:00 μέχρι 14:30 στον ίδιο χώρο.
Επισυνάπτεται η προκήρυξη (εδώ), η αίτηση υποψηφιότητας (εδώ) και η σχετική νομοθεσία (1, 2, 3, 4). 
26.06.2020

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου ''Σύγχρονη Ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ 1997 - 2018'', του Κώστα Παλούκη, στο ''Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου'' στην Αθήνα, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και ώρα 19:00.
Δείτε εδώ την πρόσκληση.
17.06.2020

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Δείτε εδώ το έγγραφο για την ακύρωση των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και αναπληρωτή προέδρου του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 
17.06.2020

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Δείτε εδώ το έγγραφο για την ακύρωση των εκλογών για την ανάδειξη διευθυντών τομέων του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 
17.06.2020

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια υποστήριξη εξέταση της διδακτορικής διατριβής της κ. Ελένης Μπονέλου, με θέμα: «Ιστορία και Νομισματοκοπία της Λευκάδας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, και ώρα 10.00 στην 1η αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Μεταβατικό κτήριο Διοίκησης. 
17.06.2020

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Δείτε εδώ το έγγραφο του υπουργείου για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ακαδημαϊκού έτους 2019-20. 
15.06.2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Κόσμοι της εργασίας: ιστορία και ιστοριογραφία», η αν. καθηγήτρια ευρωπαϊκής ιστορίας κ. Μαρία Παπαθανασίου (ΕΚΠΑ) θα κάνει διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Το παρελθόν στο παρόν. Διαδρομές και ταυτότητες περιπλανώμενων τεχνιτών στην Ευρώπη την εποχή της εκβιομηχάνισης», την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 (ώρα 15.30-18.30), μέσω της πλατφόρμας MS Teams.
Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. Για όποιον/όποια επιθυμεί να συνδεθεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τις διδάσκουσες Άννα Μαχαιρά και Λήδα Παπαστεφανάκη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή με τη Γραμματεία του ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος:
Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία"
10.06.2020

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 22/05/2020 - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΤΥΧΙΩΝ

Καλούνται οι πτυχιούχοι φοιτητές που συμμετείχαν στην ορκωμοσία της 22ας Μαΐου 2020 να παραλάβουν τα πτυχία τους ως εξής:

- Όσοι διαμένουν στην περιοχή των Ιωαννίνων δύναται να προσέλθουν στην γραμματεία του τμήματος για να παραλάβουν το πτυχίο τους και τα συνοδευτικά έγγραφα.

- Όσοι διαμένουν εκτός Ιωαννίνων και μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, η αποστολή του πτυχίου και των συνοδευτικών εγγράφων θα γίνει με εταιρεία ταχυμεταφορών (courier) με χρέωση παραλήπτη. Καλείσθε να συνεννοηθείτε με εταιρεία ταχυμεταφορών της επιλογής σας, ώστε εκπρόσωπός της να παραλάβει το πτυχίο και τα συνοδευτικά έγγραφα από τη γραμματεία του τμήματος. 
29.05.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ρ. ΔΑΛΙΑΝΟΥΔΗ

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 12-3 μ.μ., η Ρενάτα Δαλιανούδη θα δώσει τηλεματική διάλεξη με θέμα: «Από το εθνικό δημώδες άσμα στα ‘ταπεινά, χυδαία και θλιμμένα απομεινάρια της σκλαβιάς και του χαμού’. Η μετάβαση από την παραδοσιακή μουσική της υπαίθρου στη λαϊκή μουσική της πόλης». Η διάλεξη θα δοθεί στο πλαίσιο του μαθήματος «Ελληνική αστική λαϊκή μουσική» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και είναι ανοιχτή στο ευρύτερο ακαδημαϊκό κοινό.
Όσοι ενδιαφέρονται να συνδεθούν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Τομέα Λαογραφίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και την ίδια (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). 
27.05.2020

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γεωργίας Τσαμαδιά με θέμα: «Διαδικασίες ένταξης των νεόφερτων προσφύγων στην Κόνιτσα. Η περίπτωση του κέντρου φιλοξενίας Κόνιτσας και οι σχέσεις του με την τοπική κοινότητα» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 και ώρα 11.00 με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
25.05.2020

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Δείτε εδώ, στην νέα του μορφή, το Ενημερωτικό Δελτίο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μηνός Μαΐου 2020.

Το Δελτίο περιλαμβάνει πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τις τρέχουσες δράσεις της Βιβλιοθήκης μας, καθώς και μεγάλο αριθμό διαθέσιμων βιβλιογραφικών πηγών χρήσιμων για Διδάσκοντες, Ερευνητές και Φοιτητές του Πανεπιστημίου μας.

Για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής χρηστικότητας του Δελτίου οι περισσότερες αναφερόμενες συνδέσεις (links) ενεργοποιούνται μέσω του ίδιου Δελτίου.

Ιδιαίτερα χρήσιμη για τους φοιτητές μας είναι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης (http://www.lib.uoi.gr) υλικού Πληροφοριακής Παιδείας (http://www.lib.uoi.gr/web/guest/odegoi-ereunas-kai-syngraphes-ergasion) με οδηγίες για τρόπους αναζήτησης και επιλογής βιβλιογραφίας, μεθοδολογίες συγγραφής εργασιών, κανόνων σύνταξης βιβλιογραφικών αναφορών κ.α. 
21.05.2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Κόσμοι της εργασίας: ιστορία και ιστοριογραφία», ο ιστορικός Νίκος Ποταμιάνος (ερευνητής Γ΄, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ) θα κάνει διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Εργατική τάξη, επιχειρηματική κοινότητα, άτυπος τομέας ή subaltern workers; Οι πλανόδιοι έμποροι και οι κατηγορίες της κοινωνικής ιστορίας», την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 (ώρα 15.30-18.30), μέσω της πλατφόρμας MS Teams.

Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. Για όποιον/όποια επιθυμεί να συνδεθεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τις διδάσκουσες Άννα Μαχαιρά και Λήδα Παπαστεφανάκη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή με τη Γραμματεία του ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ,
«Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»
21.05.2020

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Μπατσίλα με θέμα: «Διαθήκες και θάνατος. Το παράδειγμα της Λάρισας (1881-1900)», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 και ώρα 12.00 με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
20.05.2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης σας προσκαλεί να συμμετέχετε διαδικτυακά στην διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, κυρίας Κατερίνας Γαρδίκα με θέμα «Γεωγραφία, Κοινωνία και Ασθένεια: Μαθήματα από την ιστορία της ελονοσίας στην Ελλάδα» που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου και ώρα 19.00.

Ο σύνδεσμος της διάλεξης είναι εδώ.

Πατώντας το κουμπί “Εγγραφείτε Τώρα”, ενεργοποιείται η φόρμα εγγραφής στο Webinar όπου όταν συμπληρωθεί από τον ενδιαφερόμενο, θα λάβει αυτόματα στο mail του τις απαραίτητες οδηγίες για να παρακολουθήσει.
11.05.2020

ΤΟΜΕΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ
Π.Μ.Σ. ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ
Κύκλος τηλεματικών διαλέξεων εαρινού εξαμήνου 2019-2020

«Εθνομουσικολογία και δημοφιλής κουλτούρα – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις»

Την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ. o Θοδωρής Λώτης , Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμ. Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Παν/μιο, θα δώσει τηλεματική διάλεξη μέσω Skype, με θέμα: «Performance και σύγχρονη μουσική. Το παράδειγμα της ηλεκτρονικής μουσικής σήμερα », στο πλαίσιο του σεμιναριακού κύκλου διαλέξεων του Τομέα Λαογραφίας «Εθνομουσικολογία και δημοφιλής κουλτούρα – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» και του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».
Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. Για όποιον επιθυμεί να συνδεθεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τη Ρ. Δαλιανούδη (
e-course και e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
15.05.2020

Two full-time 3-year PhD fellowships, Norwegian University of Science and Technology, within the project "Missing Girls in Historical Europe"

The Department of Modern History and Society at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU, Trondheim) offers 2 full-time 3-year PhD positions within the project "Missing Girls in Historical Europe", funded by the Norwegian Research Council (NFR).

Preliminary evidence reconstructing infant and child sex ratios, the number of boys per hundred girls, in 19th-century European countries suggests that gender discrimination resulting in excess female mortality in infancy and childhood in historical Europe was much more important than previously thought (especially in Southern and Eastern Europe). This project seeks to (1) trace the importance of missing girls, and thus the extent of discriminatory practices, in historical Europe (c.1700-1950); (2) identify the type of families that were more likely to be involved in this kind of behaviour; and (3) address to what extent discriminatory practices in infancy and childhood are the result of structural socio-economic features (such as the lack of labour opportunities for women, among others) or temporary shocks (associated with famines or other mortality crises).

The 2 PhD candidates will contribute to the main project by developing their own research agenda around these issues. Proposals can focus on any European country or region and can rely on individual-level information and/or regional data at different levels of aggregation (villages, counties, provinces or countries). Although the 19th century is particularly attractive due to the availability of sources (population censuses, vital statistics, etc.), proposals dealing with other periods will also be considered, especially if they adopt a long-term perspective. Projects using quantitative methods are particularly welcome.

Deadline for applications: June 12th.

More details can be found here.

14.05.2020

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας της κας Δήμητρας Λιάσκα με τίτλο: « Νικηφόρος Γ΄Βοτανειάτης: Ο άγνωστος άλλος», θα γίνει την Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 και ώρα 13.30 π.μ., στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
12.05.2020 

Six three-year PhD fellowships in Global History of Empires

The international joint doctoral program Global History of Empire announces the call for applications for admission in 2020. The program is implemented by the University of Turin (Italy) and the Higher School of Economics (Moscow and St. Petersburg, Russia). Enrolled students pursue their dissertation research in an international environment, enjoy international academic supervision, the intensive introductory seminar with world experts on the global dimensions of histories of empires, as well as joint dissertation workshops and summer schools co-organized by the universities in this partnership. Scholarships are allocated at the University of Turin (4 scholarships) and Higher Schools of Economics (2 scholarships) https://www.globalhistoryphd.unito.it/do/home.pl
Contact Info
Federica Morelli: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Aleksander Semyonov: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Deadline: 4.6.2020.
12.05.2020 

Call for applications for PHD Programme (4-years) in Padua and Venice


Α call for application for 4-years PHD scholarships within the framework of a joint doctorate between the universities of Padua and Venice is now open: 

http://gesta.dissgea.unipd.it/index.php/how-to-apply

Offer of 2 positions for projects in the field of mobility studies (history and geography). See also https://www.mobilityandhumanities.it/). Deadline: 16 June 2020.

 

08.05.2020

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Δημόσια Πρόσκληση Μεταπτυχιακών Υποτροφιών 2020-2021 | Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Η δημόσια πρόσκληση έχει αναρτηθεί επίσης στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος εδώ
04.05.2020

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Σταύρου Καλαμπόκη με θέμα: «Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή της την περίοδο 1800-1820, με βάση ανέκδοτες και δημοσιευμένες πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 και ώρα 12 μ. με τηλεδιάσκεψη. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
04.05.2020

SCHOLARSHIPS

Scholarship Opportunities for Master’s Degree Programs at The Cyprus Institute (DCH 2). See here for details. 
04.05.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ρ. ΔΑΛΙΑΝΟΥΔΗ
ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ. ο Ηλίας Μακρυγιάννης, υπ. Διδάκτορας Π.Ι., θα δώσει τηλεματική διάλεξη μέσω Skype, με θέμα: «Κοινωνικές αναπαραστάσεις στον ελληνικό λαϊκό κινηματογράφο, 1950-1960», στο πλαίσιο του σεμιναριακού κύκλου διαλέξεων του Τομέα Λαογραφίας «Εθνομουσικολογία και δημοφιλής κουλτούρα – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» και του μεταπτυχιακού μαθήματος «Η έννοια του λαϊκού στα θεάματα: θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, τηλεόραση, στην Ελλάδα 1950-1990».
Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. Για όποιον επιθυμεί να συνδεθεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τους διδάσκοντες (Λ. Φλιτούρη:
lflitour@uoi.gr, και Ρ. Δαλιανούδη: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
29.04.2020

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Παράταση υποβολής προτάσεων ενίσχυσης διδακτορικών διατριβών από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (15.5.2020) (εδώ). 
23.04.2020

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Υποτροφία για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ελεύθερο πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Βυζαντινές Σπουδές). Για πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
Διευθυντής του ΠΜΣ Βυζαντινές Σπουδές

23.04.2020

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το έργο 80414 ''Aνακαλύπτω την πόλη μου-Ψηφιακά Εργαλεία για την Ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της Τοπικής Ιστορίας των Ιονίων Νήσων'', Ιόνιο Πανεπιστήμιο, δείτε εδώ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, ώρα 13:30. 
03.04.2020

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης αναρτήθηκε το 53ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού (δείτε εδώ) «Θεωρία και Έρευνα στις Επιστήμες της Αγωγής».
30.03.2020

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

Πληροφορίες σχετικές με υποτροφίες για υποψηφίους ή κατόχους μάστερ ή διδακτορικού από τον χώρο των Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
30.03.2020

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΜΒΕΡΣΑΣ

Η υποτροφία είναι τετραετής και αφορά σε υποψήφιους διδάκτορες που ασχολούνται κυρίως με θέματα σχετικά με την Ιταλία κατά την περίοδο 1400-1830. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
21.03.2020

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Παράταση προθεσμίας της 6ης Δημόσιας Πρόσκλησης για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων μεταδιδακτορικού επιπέδου προς χρηματοδότηση για το έτος 2021. Προθεσμία έως 13.4.2020. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
19.03.2020

A΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σχετικά με την Εγκύκλιο της Α΄ Συνάντησης Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Βυζαντινής Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020, πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
12.03.2020

JOB POSTING

Job posting: Project Coordinator  at the Swedish Institute in Istanbul for a Doctoral or Master student specialized in Ottoman and post-ottoman history, cultural history, minorities in the Eastern Mediterranean. See here for details. 
10.03.2020

Ακύρωση εκδηλώσεων από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό και συμμορφούμενο με τις οδηγίες και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, προχωρά στη αναβολή όλων των εκδηλώσεων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες στους χώρους εκδηλώσεών του.
Η ακύρωση των εκδηλώσεων ισχύει μέχρι τις 22 Μαρτίου 2020, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Γίνεται προσπάθεια για να επαναπρογραμματιστούν όλες οι εκδηλώσεις που θα γινόταν αυτές τις δύο εβδομάδες σε διαφορετικές ημερομηνίες μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών λυπάται για την έστω πρόσκαιρη ματαίωση των εκδηλώσεων αλλά θεωρεί ότι στην παρούσα περίοδο προέχει η υγεία όλων και ζητά την κατανόηση από το κοινό και τους συνεργάτες που πλήττονται άμεσα. 
09.03.2020

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Σταύρου Καλαμπόκη με θέμα: «Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή της την περίοδο 1800-1820, με βάση ανέκδοτες και δημοσιευμένες πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 και ώρα 12 μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
08.03.2020

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Με βάση την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου ενόψει της εξελισσόμενης κατάστασης του νέου Κορωνοϊού Covid-19 (ανακοίνωση της 6.3.2020) αναβάλλονται οι προγραμματισμένες διαλέξεις του Κύκλου διαλέξεων «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», οι οποίες διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία». Οι νέες ημερομηνίες των διαλέξεων θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

06.03.2020

Διαλέξεις Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων-εαρινό εξάμηνο 2019-2020

 
Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων διοργανώνει για το εαρινό εξάμηνο 2019-2020  Κύκλο διαλέξεων με θέμα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία Ανθρωπολογία» και πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, (κτίριο Φιλοσοφικής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, α΄ όροφος), στις 18.00, και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.
04.03.2020

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Iστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνουν έκθεση με θέμα:

«Τρεις ευρωπαϊκές τραγωδίες. Οι εμφύλιοι πόλεμοι στη Φινλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα».

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, ώρα 18.30 στο Ισόγειο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως 28 Μαρτίου 2020, ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
03.03.2020

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ

Προκήρυξη θέσης μεταδιδακτορικού ερευνητή, Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών. Για πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη θέσης μεταδιδακτορικού ερευνητή στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών επισκεφθείτε την παρακάτω ιστοσελίδα (εδώ).

Χρήστος Σταυράκος
28.02.2020

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΡΕΥΝΩΝ

Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες6η Δημόσια Πρόσκληση για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων για το έτος 2021. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
24.02.2020

WORKSHOP

Early Career and Doctoral Workshop "Labour and gender in South-European manufacture, 19th -20th centuries. Comparative perspectives", Athens, Monday 24 February 2020.
Organization: Institute for Mediterranean Studies/Foundation for Research and Technology, University Lumière Lyon 2-LARHRA (ANR TIME-US programme), & University of Ioannina, Department of History & Archaeology, Laboratory for historical research of modern and contemporary societies. See here.
22.02.2020

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερίδα «Τεχνολογικές και οργανωτικές μεταβολές στην ελληνική καπνοβιομηχανία κατά τον 20ο αιώνα», Αθήνα, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 (Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, Σκουφά 45).
Διοργάνωση: Θανάσης Μπέτας, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
21.02.2020

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (κτίριο Φιλοσοφικής, α΄ όροφος) διαθέτει μικρή, μη δανειστική, βιβλιοθήκη με δημοσιεύματα κυρίως νεότερης και σύγχρονης ιστορίας.
Το Εργαστήριο θα είναι ανοιχτό για μελέτη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τρεις μέρες την εβδομάδα από την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2020, ως εξής:

Τρίτη, 11.00-15.00
Τετάρτη, 11.00-15.00
Πέμπτη, 15.00-19.00

Λήδα Παπαστεφανάκη
Αν. Καθηγήτρια
Διευθύντρια Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
και Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών
20.02.2020

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Σταύρου Καλαμπόκη με θέμα: «Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή της την περίοδο 1800-1820, με βάση ανέκδοτες και δημοσιευμένες πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11.15, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
13.02.2020

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Νίκης Εμμανουέλλας Σπαρή με θέμα: «Τα πολιτικά Δημοψηφίσματα στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα (1920-1974). Η μαρτυρία του Τύπου και οι πολιτικές προεκτάσεις», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
12.02.2020

MASTERS PROGRAMME

Masters Programme Opportunity in Scotland. See here for details. 
05.02.2020

POST-DOCTORAL FELLOWSHIP

Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies Post-doctoral Fellowship at Simon Fraser University, September 2020 – August 2021. See here. 
04.02.2020

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Προκήρυξη υποτροφιών (εδώ) του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη». 
03.02.2020

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου διδάκτορα κ. Γεωργίου Αλευρά με θέμα: «Κοζανίτες έμποροι τον 19° αιώνα: Κωνσταντίνος Δ. Τακιατζής και Δημήτριος Κοεμτζής (1830-1880)», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ώρα 10.00 στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο-ισόγειο).
03.02.2020

ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Σειρά διαλέξεων: Η επανάσταση του 1821, κινητήριες ιδέες και συλλογικότητες, Αμφιθέατρο Αργυριάδη, Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου (οδός Πανεπιστημίου 30), Φεβρουάριος - Απρίλιος 2020.
Τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ οργανώνουν μια σειρά επιμορφωτικών διαλέξεων με θέμα Η επανάσταση του 1821, κινητήριες ιδέες και συλλογικότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι εκδηλώσεις, στις οποίες θα υπάρχουν δύο εισηγήσεις: μία ιστορική και μία φιλολογική. Οι εισηγητές θα αναδείξουν πλευρές της διαδρομής από την πολυεθνική αυτοκρατορία στο εθνικό κράτος, θέτοντας στο επίκεντρο των ανακοινώσεών τους ζητήματα της διεθνούς και ελληνικής ιστορίας και της νεοελληνικής γραμματείας. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με ένα στρογγυλό Τραπέζι, βασισμένο στις νεότερες προσεγγίσεις της ιστοριογραφίας γύρω από την Επανάσταση. Εισηγητές θα είναι ιστορικοί και φιλόλογοι από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα οι οποίοι θα φωτίσουν γεγονότα και κείμενα μέσα από διαφορετικές οπτικές τους. Οι εκδηλώσεις θα γίνονται Πέμπτη από την 6η Φεβρουαρίου έως τις 9η Απριλίου 2020, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου (οδός Πανεπιστημίου 30), Αμφιθέατρο Αργυριάδη και ώρα 6 – 8 μ.μ. Κάθε εισήγηση θα διαρκέσει 25΄ έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα συζήτησης με το κοινό. Δείτε εδώ το πρόγραμμα.
Ο κύκλος διαλέξεων απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές με ελεύθερη είσοδο και θα υπάρξει δυνατότητα να δοθεί στο τέλος του κύκλου βεβαίωση παρακολούθησης με προϋπόθεση τη δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και την τακτική παρακολούθηση των διαλέξεων.
27.01.2020

Φοιτητικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης

Φοιτητικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης μεταξύ Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - έναρξη εγγραφών. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
27.01.2020

Πρόγραμμα σεμιναρίων
Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, Φεβρουάριος-Μάιος 2020

Παρακαλούμε δείτε εδώ το εαρινό πρόγραμμα των Σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας (Φεβρουάριος-Μάιος 2020) που διεξάγονται στην Αθήνα (στο Ε.Ι.Ε.). 
26.01.2020

Πρόσκληση για ερευνητές προφορικής ιστορίας

 
Το Istorima είναι μία Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου αρχείου προφορικών ιστοριών της Ελλάδας και την προσφορά προσωρινής απασχόλησης σε νέους. Το Istorima πραγματοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Ενίσχυση και Επανεκκίνηση των Νέων.
Πληροφορίες για τις προσκλήσεις που αφορούν όλους τους νομούς της χώρας:
https://www.istorima.org/.
23.01.2020

Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών

 

12ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών "Works in Progress: New Approaches”, που διοργανώνεται από το Seeger Center for Hellenic Studies του Princeton University (Princeton, 1 Μαΐου 2020).
Η πρόσκληση απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησης της διατριβής τους. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
22.01.2020

Polish National Agency for Academic Exchange

The Polish National Agency for Academic Exchange (NAWA) has opened the second edition of the Ulam Programme for post-doctoral scientists who would like to come to Poland to conduct research, teach or gather materials for their work or publications for stays from 6 to 24 months.

The scholarship includes a living allowance in the amount of approx. 2400 euro monthly which can be increased by about 500 euro and/or 240 euro for an accompanying spouse and/or underage child. The scholarship also includes a one-off mobility allowance ranging from 1600 euro to 2800 euro depending on the researcher's departure country, which can also be increased in case of the accompanying family members.

The Programme is addressed to scientists around the world representing all fields of science.

The call is open from 15th January to 15th April 2020. More information here
16.01.2020

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12:00 π.μ. στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Π.Μ.Σ. Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία, θα γίνει η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βασιλικής Σιώζου του Κωνσταντίνου με θέμα: «Τεκμήρια Επικοινωνίας και επαφών μέσα από τα ευρήματα της Τελικής Νεολιθικής – Πρώιμης Εποχής Χαλκού στην Ήπειρο».
15.01.2020

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Στις 29 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.30 στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ισόγειο μεταβατικού), θα πραγματοποιηθεί η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου διδάκτορος κ. Δημητρίου Καλπάκη με θέμα: «Η γεωγραφία των αγιορειτικών μετοχίων κατά τη Βυζαντινή εποχή». 
15.01.2020 

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Μπέλλου με θέμα: «Ιστορία και Αστυνομική Λογοτεχνία. Μνήμες του Πολέμου της Αλγερίας στα Μυθιστορήματα των Maurice Attia, Didier Daeninckx, Zean Claud Izzo και Gilles Vincent», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή -Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, 1ος όροφος). 
15.01.2020 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να ανατρέξουν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.wienmuseum.at/de/ueber-uns/offene-stellen-und-mitarbeit

Χρήστος Σταυράκος
15.01.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Central European University
ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

The Department of Medieval Studies of Central European University (Vienna) is pleased to announce its call for applications for the 2020/2021 academic year. The deadline is January 30, 2020.

Central European University is a graduate level, English-language university with a multi-disciplinary Medieval Department that offers the following programs:

• 1-year MA in Late Antique, Medieval and Early Modern Studies

• 2-year MA in Comparative History: Late Antique, Medieval and Renaissance Studies

• 2-year MA Cultural Heritage Studies

• PhD in Late Antique, Medieval and Early Modern Studies

CEU provides a variety of merit-based scholarships and various other types of financial support available to students at all levels and from any country (tuition waiver, stipend, housing awards, health insurance coverage): https://www.ceu.edu/financialaid

Interested applicants can contact us at Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
For further information, visit: https://medievalstudies.ceu.edu/

Χ. Σταυράκος
12.01.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για τους επιτυχόντες των κατατακτήριων εξετάσεων. 
12.01.2020

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Κύκλος διαλέξεων «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις»
Χειμερινό εξάμηνο 2019-2020, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020


Θανάσης Δ. Σφήκας (Α.Π.Θ.)
Πέντε αναλυτικά εργαλεία για την ιστορία του Ψυχρού Πολέμου


Αίθουσα συνεδριάσεων Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος), ώρα 18.00΄.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων και το ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων) και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.

Από τη Γραμματεία του Τομέα

και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Τηλ.: 2651005161
10.01.2020

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Πρόγραμμα εκδηλώσεων (εδώ) Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020
07.01.2020

COURSE

Archaeological Soil and Sediment Micromorphology Course (June 22-26, 2020). See here (1, 2) for details.
06.01.2020

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών σας προσκαλεί, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 7.00μ.μ. στην εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της Ελευθερίας Νικολαΐδου, καθηγήτριας νεότερης  ελληνικής ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δείτε συνημμένα την πρόσκληση εδώ. 
19.12.2019

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ

Παράταση έως και την 30η Δεκεμβρίου 2019, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο των με αρ. πρωτ. 43647/21-11-2019 και 43649/21-11-2019 Προσκλήσεων Χορήγησης Υποτροφιών Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτόρων 2020 αντίστοιχα.
Οι σχετικές Προσκλήσεις βρίσκονται αναρτημένες στους παρακάτω συνδέσμους (1, 2). 
16.12.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Προκήρυξη για  οργανική θέση ΠΕ Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
15.12.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Μαρίας Τασιούλα με θέμα: «Κοινωνία, Κράτος και πνευματική ζωή στην Ευρώπη, 13ος - 15ος αιώνας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
13.12.2019

Erasmus+ Virtual exchange

Η online πλατφόρμα Erasmus+ Virtual exchange ενισχύει τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ νέων 18 έως 30 ετών από Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Μέσω της πλατφόρμας, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα, να ανταλλάξουν απόψεις με νέους από άλλες χώρες και να αναπτύξουν τις διαπολιτισμικές τους δεξιότητες. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο εδώ
12.12.2019

Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης - Μνήμη Βασιλικής Παππά

Ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής τιμώντας τη μνήμη της Βασιλικής Παππά και την πολυετή επιστημονική και εκπαιδευτική προσφορά της στη διδασκαλία της Κλασικής Αρχαιολογίας αποφάσισε ομόφωνα να δώσει το όνομά της στην Αίθουσα της Διδακτικής Συλλογής και του Μουσείου Εκμαγείων του Τομέα και να διοργανώσει επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη της αγαπητής σε όλους συναδέλφου. 
10.12.2019

ΟΜΙΛΙΑ

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας για το 2019/2020, τη Δευτέρα 16/12/2019, ώρα 19:00, ο Θανάσης Μπέτας (μεταδιδάκτορας ερευνητής ΚΕΑΕ στο Παν/μιο Ιωαννίνων) θα μιλήσει με θέμα «Εργασιακή υγεία στη βιομηχανία τσιγάρων», στο Ιστορικό Αρχείο Ε.Κ.Π.Α., Σκουφά 45, Αθήνα. Συνημμένη θα βρείτε εδώ την περίληψη της ομιλίας. 
07.12.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας της κυρίας Κατερίνας Κολυμένου με τίτλο: «Η εκκλησιαστική πολιτική των Μακεδόνων αυτοκρατόρων (866-1025)» θα γίνει την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 16.00, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας – Μεσαιωνικής Ιστορίας, στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής, στον πρώτο όροφο. 
07.02.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας της κυρίας Κωνσταντίνας Αργυροπούλου με τίτλο: «Διατροφή και Ιατρική στο Βυζάντιο» θα γίνει την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11.00, στην μικρή Αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (Μεταβατικό κτήριο), στο ισόγειο. 
05.12.2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΠΑ

Το διδακτικό, διοικητικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την βαθειά οδύνη του για την πρόωρη απώλεια της άξιας συναδέλφου Βασιλικής Παππά, Επίκουρης Καθηγήτριας της Κλασικής Αρχαιολογίας, και απευθύνει τα θερμά συλλυπητήριά του στους οικείους της και στους συνεργάτες της.

Η Βασιλική Παππά υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επί 40 σχεδόν έτη, προσφέροντας, με αφοσίωση, διδακτικό, διοικητικό και ερευνητικό έργο υψηλοτάτου επιπέδου και επιδεικνύοντας άριστο ακαδημαϊκό ήθος, ευθυκρισία και εξαίρετο συναδελφικό πνεύμα, με γνώμονα, πάντοτε, το συμφέρον και την συνεχή πρόοδο του Τμήματος.

Η Βασιλική Παππά, με στερεή Κλασική παιδεία, από τις εγκύκλιες σπουδές της στα Γιάννινα και από την φοίτησή της, διαδοχικά, σε δύο (2) Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσελήφθη το 1981, ως Επιστημονική Συνεργάτις στην ενιαία, τότε, Φιλοσοφική Σχολή και μετά την ολοκλήρωση διετών μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, την μονιμοποίησή της και την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος το 1996, εξελίχθηκε στην βαθμίδα του Λέκτορος και στην συνέχεια στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, μέχρι την αποχώρησή της στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019.

Η μακρά ερευνητική δραστηριότητα της Βασιλικής Παππά αναπτύχθηκε στα πεδία της Ηπείρου (Κασσώπη Πρεβέζης), της Αμοργού και των Κυκλάδων. Από το 1980 μέχρι πρόσφατα, είχε ενεργό, και κρίσιμη, συμμετοχή στις αρχαιολογικές έρευνες -ανασκαφικές, επιφανειακές και μουσειακές - που διεξάγονται στην Αμοργό (στην Μινώα και σε άλλες θέσεις) από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπό την διεύθυνση της Ομότιμης Καθηγήτριας Λίλας Μαραγκού. Στα πεδία των ερευνών της Καθηγήτριας Λ. Μαραγκού στην Αμοργό η Βασιλική Παππά αναδείχθηκε σε κύρια και πολύτιμη συνεργάτιδα, ακόμη και ως συν-ανασκαφέας.
Είχε, επίσης, πολύ δραστήρια συμμετοχή και παρουσία σε σειρά διεθνών επιστημονικών Συναντήσεων για την Ελληνιστική Κεραμεική, ενός θεσμού που άρχισε με πρωτοβουλία του Τομέα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1986 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Μείζονα συμβολή της Βασιλικής Παππά στην Επιστήμη αποτελούν: η ογκώδης μονογραφία της (1996) για την ανάγλυφη Ελληνιστική κεραμεική από την Μινώα Αμοργού και οι δεκάδες μελετών και δημοσιεύσεών της για θέματα κεραμεικής, τέχνης και λατρείας από την Αμοργό, τις Κυκλάδες, την Μικρά Ασία και την Ήπειρο των Κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων.

05.12.2019

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Κύκλος διαλέξεων «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις»
Χειμερινό εξάμηνο 2019-2020, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Γιώργος Αντωνίου (Α.Π.Θ.)
Δίκτυα διάσωσης και κοινωνικές σχέσεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εβραϊκών εκτοπίσεων 

Αίθουσα συνεδριάσεων Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος), ώρα 18.00΄.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων και το ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων) και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.

Από τη Γραμματεία του Τομέα

και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Τηλ.: 2651005161
03.12.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Προκήρυξη θέσης μεταδιδακτορικού ερευνητή στις Βυζαντινές Σπουδές, Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi University). Στoν σχετικό σύνδεσμο εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη.

Χ. Σταυράκος
30.11.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Π.Μ.Σ. «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία», θα γίνει η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Βασιλείου Σοφιού του Ιωάννη με θέμα: «Η Res Publica ως έμπνευση στη Συνταγματική Δομή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». 
30.11.2019 

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 μ.μ. στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Π.Μ.Σ. «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία», θα γίνει η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αθανασίου Τσιρογιάννη του Δημητρίου με θέμα: «Οι επιφανειακές έρευνες στην περιοχή της Ηπείρου και η συνεισφορά τους στα παλαιολιθικά δεδομένα τη Ηπειρωτικής Βορειοδυτικής Ελλάδας». 
 30.11.2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ανακοίνωση-πρόσκληση στην ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης του «MITEF Greece Startup Competition 2020». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου  2019, στις 12:00, στο Κτίριο Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση ερευνητών και νεοφυών επιχειρήσεων σχετικά με το διαγωνισμό. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
29.11.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ Σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Φωκίωνα Κοτζαγεώργη «Πρώιμη οθωμανική πόλη. Επτά περιπτώσεις από τον νοτιοβαλκανικό χώρο Αδριανούπολη - Σέρρες - Καστοριά - Τρίκαλα- Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα», την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, στις 6:30 μ.μ, στο POLIS ART CAFE, Αθήνα, Πεσμαζόγλου 5 & Πανεπιστημίου (Στοά βιβλίου). Δείτε εδώ τη σχετική πρόσκληση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

- Ηλίας Κολοβός (αναπλ. Καθηγητής οθωμανικής ιστορίας, Παν/μιο Κρήτης)

- Σοφία Λαϊου (αναπλ. Καθηγήτρια οθωμανικής ιστορίας, Ιόνιο Παν/μιο)

- Λήδα Παπαστεφανάκη (αναπλ. Καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, Παν/μιο Ιωαννίνων)

και ο συγγραφέας Φωκίων Κοτζαγεώργης (επίκουρος Καθηγητής νεότερης ιστορίας, ΑΠΘ)

Συντονίζει: Κώστας Βούλγαρης (συγγραφέας). 
27.11.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΠΑ
  

Ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της αγαπημένης συναδέλφου της Κλασικής Αρχαιολογίας Βάσως Παππά. Η Βάσω ήταν ένας αξιοπρεπής, γλυκός  και ευγενικός άνθρωπος, μια πολύτιμη συνάδελφος με εξαιρετικό ήθος, ευρύ ακαδημαϊκό πνεύμα, αίσθηση του καθήκοντος, διαρκές και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη δημόσια ανώτατη παιδεία.
Θα μας λείψει και θα την θυμόμαστε πάντα με ιδιαίτερη αγάπη.
Εκφράζουμε τα θερμά  μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Η Διευθύντρια του Τομέα, Λήδα Παπαστεφανάκη
26.11.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΠΑ

Σύσσωμος ο Τομέας Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της αγαπημένης συναδέλφου της Κλασικής Αρχαιολογίας Βάσως Παππά. Η Βάσω ήταν μια πολύτιμη συνάδελφος με εξαιρετικό ήθος, ευρύ ακαδημαϊκό πνεύμα και μεγάλη αίσθηση του καθήκοντος. Για μεγάλο χρονικό διάστημα κράτησε μόνη της όρθια την Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο και δίδαξε ακούραστα και με αυταπάρνηση τους φοιτητές μας.
Απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ο Διευθυντής του Τομέα, Χρήστος Σταυράκος 
23.11.2019

Ι' ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

Το ΠΜΣ "Βυζαντινές Σπουδές" και το ΠΜΣ "Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία" οργανώνουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου 2019 τη " Ι' Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων". Το Συνέδριο αυτό διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών.
Για την αφίσα του Συνεδρίου πατείστε εδώ.
Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος,
Διευθυντής του ΠΜΣ "Βυζαντινές Σπουδές"
25.11.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας της κυρίας Δήμητρας Μυτιλή με τίτλο: «Αυτοκράτειρα Ζωή η Πορφυρογέννητη: Μια προσωπικότητα χαμένη στον χρόνο και την παρακμή», ΠΜΣ «Βυζαντινές Σπουδές», θα γίνει την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 13.00, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας – Μεσαιωνικής Ιστορίας, στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
23.11.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Το Istorima είναι μία Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου αρχείου προφορικών ιστοριών της Ελλάδας και την προσφορά προσωρινής απασχόλησης σε νέους. Το Istorima πραγματοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Ενίσχυση και Επανεκκίνηση των Νέων.
Η πρώτη πρόσκληση συμμετοχής για το Istorima άνοιξε και αφορά νέους ηλικίας 18-35 ετών, χωρίς εργασία, με τόπο κατοικίας το νομό Ημαθίας. Υποβολή αιτήσεων έως 8.12.2019.
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο εδώ
20.11.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

Ημερομηνίες και διαδικασία κατάθεσης/αποστολής δικαιολογητικών επιτυχόντων μετεγγραφής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
19.11.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η εξέταση της διπλωματικής εργασίας της κας Κυριακής Γιαννούλη με τίτλο: «Τοπική ιστορία Αργολίδας και Κορινθίας: Μεσαιωνικά κάστρα (1082-1540 μ. Χ.)», θα γίνει την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12.00μ.μ., στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
07.11.2019

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο ''Κάρολος Παπούλιας'' στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων στις 8-10 Μαΐου 2020.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Το άυλο μέσα από το υλικό: θρησκεία, μαγεία, ιδεολογία και πρακτικές» και μπορούν να συμμετέχουν με ομιλία ή poster μονάχα προπτυχιακοί φοιτητές ή πρόσφατα πτυχιούχοι, που όμως δεν βρίσκονται εγγεγραμμένοι σε οποιοδήποτε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών.  

Επισυνάπτονται η επίσημη Πρόσκληση (call for papers) και η Αίτηση που πρέπει να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές.

Η αποστολή των Αιτήσεων/Περιλήψεων θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
05.11.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Π.Μ.Σ. Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία, θα γίνει η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Φώτη Δημόπουλου του Δημητρίου με θέμα: «Οι βραχογραφίες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κατά την Τελική Νεολιθική και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού». 
05.11.2019

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Πρόγραμμα διαλέξεων (εδώ) με θέμα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις» που διοργανώνουν το ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο 2019-2020.
04.11.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Εμμανουήλ Πέπονα με θέμα: «Η μάχη της Κρήτης (1941): Η περίπτωση του Μάλεμε και των νεοζηλανδών υπερασπιστών», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
04.11.2019

ΔΙΑΛΕΞΗ

Διάλεξη της αναπλ. καθηγήτριας Λήδας Παπαστεφανάκη με θέμα «Τεχνολογία και εργασία στα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος-20ός αι.», στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πέμπτη 7.11.2019. Συνημμένη εδώ η αφίσα της διάλεξης. 
31.10.2019

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο για τις εκλογές ανάδειξης Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
29.10.2019

CALL FOR PAPERS

Infrastructure in East and Southeast Europe in Comparative Perspective: Past, Present and Future, Regensburg, June 25–27, 2020. See here
29.10.2019

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ

2 Doctoral Researchers "Center for Holocaust Studies" (Leibniz Institute für Zeitgeschichte, München). Το Κέντρο Σπουδών για το Ολοκαύτωμα του Ινστιτούτου Leibniz Σύγχρονης Ιστορίας στο Μόναχο (Center for Holocaust Studies, Leibniz Institute for Contemporary History, Munich) δέχεται αιτήσεις για υποψήφιους διδάκτορες. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο εδώ.
21.10.2019

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σεμινάριο «Η εποχή του Χαλκού». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
21.10.2019

Πρόσκληση σε έκθεση - Τouching the Past at the Excavation on Despotiko

Πρόσκληση στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για το Δεσποτικό στις 23.10.2019 στην Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
12.10.2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Συνάντηση Υποψηφίων Διδακτόρων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας, Ανθρωπολογίας, 22 - 23 Οκτωβρίου 2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
08.10.2019

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψήφισμα (εδώ) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για την απώλεια του Κωνσταντίνου Ρακατσάνη
06.10.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ

Υποτροφία για μεταδιδακτορική έρευνα στο Mainz. Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών (http://www.byzantinestudies.gr/ ) υπάρχει ανακοίνωση σχετικά με υποτροφία για μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Mainz. 
02.10.2019

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Ανακοίνωση για τη διαδικασία «Ταυτοποίησης και Ολοκλήρωσης» των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία «Ταυτοποίησης και Ολοκλήρωσης» των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας θα πραγματοποιηθεί απο 3-10-2019 έως 16-10-2019.

Παρακαλούνται οι πρωτοετείς φοιτητές να καταθέσουν αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο άτομο* ή να αποστείλουν στη Γραμματεία του Τμήματος  ταχυδρομικά (συστημένη επιστολή) ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, τα εξής επιπλέον δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Τμήματος (1ος Όροφος Μεταβατικού κτηρίου Γρ. Ι209) έως την ανωτέρω ημερομηνία τα ακόλουθα:

  1. Εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη την Αίτηση Εγγραφής, την οποία υπέβαλαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των εγγραφών και η οποία περιλαμβάνει μοναδικό Αριθμό Πρωτοκόλλου. Εάν για οποιονδήποτε λόγο έγινε λανθασμένη καταχώρηση των προσωπικών στοιχείων τους στο σύστημα, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτών κατά την προσέλευσή τους στη Γραμματεία. Εάν οι φοιτητές αποστείλουν τα δικαιολογητικά και δεν προσέλθουν  αυτοπροσώπως, στο έντυπο πρέπει να υπάρχει Βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από Κ.Ε.Π.
  2. Υπογεγραμμένο Έντυπο Επικαιροποίησης Προσωπικών Στοιχείων Φοιτητή – Υπεύθυνη Δήλωση Ατομικού Στατιστικού Δελτίου. Εάν οι φοιτητές αποστείλουν τα δικαιολογητικά και δεν προσέλθουν  αυτοπροσώπως, στο έντυπο πρέπει να υπάρχει Βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από Κ.Ε.Π. (έντυπο Α7 - επισυνάπτεται)
  3. Εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο το έντυπο Δήλωση Ενημέρωσης για τον Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων. Εάν οι φοιτητές αποστείλουν τα δικαιολογητικά και δεν προσέλθουν  αυτοπροσώπως, στο έντυπο πρέπει να υπάρχει Βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από Κ.Ε.Π. (έντυπο Α4 -  επισυνάπτεται)
  4. Ευκρινές φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας (και τις 2 όψεις) του πρωτοετή φοιτητή (δε χρειάζεται επικύρωση).
  5. Μία (1) φωτογραφία του φοιτητή, τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Βεβαίωση Διαγραφής (Αποφοιτήριο) από Ακαδημαϊκό Τμήμα προηγούμενης εγγραφής. (Αφορά μόνο τους φοιτητές που είχαν εγγραφεί στο παρελθόν σε άλλο Ακαδημαϊκό Τμήμα και δεν το δήλωσαν κατά την φετινή ηλεκτρονική εγγραφή τους στο αντίστοιχο πεδίο ώστε να γίνει ηλεκτρονικά).

Εάν οι φοιτητές δεν συμπλήρωσαν το Ατομικό Στατιστικό Δελτίο Φοιτητή κατά την ηλεκτρονική τους εγγραφή, έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν εκ νέου στο σύστημα για να το συμπληρώσουν.

 

*Η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την πιστοποίηση της ταυτοπροσωπίας και την ολοκλήρωση της εγγραφής μέσα στις ανακοινωθείσες ημερομηνίες, είναι δυνατό να γίνει και από νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Το νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο θα πρέπει να έχει μαζί του και να καταθέσει στη Γραμματεία του Τμήματος τη νόμιμη εξουσιοδότηση καθώς και αντίγραφο της Αστυνομικής του Ταυτότητας, μαζί με τα δικαιολογητικά του πρωτοετή φοιτητή.

 

Επιπλέον επισυνάπτεται το έντυπο Α8 «Οδηγίες Ενεργοποίησης Ιδρυματικού Λογαριασμού Φοιτητή» για ενημέρωσή σας. Η ενεργοποίηση του Ιδρυματικού Λογαριασμού μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την καταχώρηση των στοιχείων σας στο φοιτητολόγιο και θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση.

 03.10.2019

Ανασκαφή στο Θορικό

Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ερευνούν τον αρχαίο Θορικό στη Λαυρεωτική Αττικής. Δείτε εδώ το δελτίο τύπου. 
02.10.2019

Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - Περιοδικό Μνήμων

Δείτε εδώ το πρόγραμμα συναντήσεων - συζητήσεων, Οκτωβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020. 
30.09.2019

Σεμινάρια Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Οκτ. 2019-Ιαν.2020

Συνημμένα εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα των Σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας για την περίοδο Οκτωβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020 (Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Έρευνων). 
30.09.2019

Δίκτυο για την Ιστορία της Υγείας - Κύκλος Ομιλιών 2019-2020

Συνημμένα εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα του κύκλου ομιλιών 2019-2020 που διοργανώνει το Δίκτυο για την Ιστορία της Υγείας  (Αθήνα, Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών). 
24.09.2019

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019: "Τέχνες και ψυχαγωγία - Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο", Ιωάννινα 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου 2019. Συνημμένα το Δελτίο Τύπου. 
14.09.2019

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

Ορισμός εκπροσώπων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων για τη συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση και κοσμητεία της Φιλοσοφικής σχολής. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
14.09.2019

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ερευνητής σχετικά με τον φιλελληνισμό κατά τον 19ο αιώνα (Ref. 1/9/19) / Curator της συλλογής της ΕΕΦ (Ref. 2/9/19)

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (www.eefshp.org) έχει ως σκοπό την μελέτη, την ανάδειξη και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και του Φιλελληνικού ρεύματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με έμφαση στις διεργασίες που έλαβαν χώρα κατά τον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για την σύσταση του Ελληνικού κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΦ επιθυμεί να προσλάβει α) έναν ερευνητή με αντικείμενο την καταγραφή και μελέτη των φιλελληνικών κινημάτων διεθνώς και της δράσης και συνεισφοράς των φιλελλήνων κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και β) έναν curator με αντικείμενο την καταγραφή και μελέτη των αντικειμένων της συλλογής της. Η συλλογή αποτελείται από αντικείμενα φιλελληνικής τέχνης, πίνακες, πορσελάνες, αγάλματα, μπρούντζους, ρολόγια, βιβλία, έγγραφα, τεκμήρια, του 19ο αιώνα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων και φιλελλήνων. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ
30.08.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Προκήρυξη εκλογών ανάδειξης εκπροσώπων ΕΔΙΠ (δείτε εδώ) και ΕΤΕΠ (δείτε εδώ) στη γενική συνέλευση και στην κοσμητεία της Φιλοσοφικής σχολής. 
20.07.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο φοιτητές που επιθυμούν να λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης της επιστημονικής διημερίδας Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα που διοργανώθηκε από τον Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων και το διατομεακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 14 και 15 Μαΐου 2019, μπορούν να προσέλθουν στη Γραμματεία του Τομέα ΙΝΧ (Φιλοσοφική Σχολή-Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας-1ος όροφος) από την Δευτέρα 22/7 έως και την Τετάρτη 24/7 κατά τις ώρες 09.30-12.30 και από τις 2/9 όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της Γραμματείας. 
19.07.2019

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) δημοσιεύει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αναζήτηση έκτακτου προσωπικού επιστημονικών συνεργατών/ιδών για την εκπόνηση θεματικών μελετών στη γενική κατηγορία «Επαγγελματοβιοτέχνες: κουλτούρα και πολιτισμός». Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
11.07.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Παπαβασιλείου Κωνσταντίνου με θέμα: «Η σοσιαλιστική σκέψη και δράση στα Ιωάννινα του Μεσοπολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων  (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 

03.07.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αλέξιου Τσίτσιου με θέμα: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του θέρους του 1921 στη Μικρά Ασία. Συγκριτικές προσεγγίσεις μέσα από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (με τηλεδιάσκεψη). (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
02.07.2019

4ο Εργαστήριο Κεραμικής στον Κεραμεικό της Αθήνας
με θέμα «Η κεραμική στους τάφους»

Δείτε εδώ την προκήρυξη για το 4ο Εργαστήριο Κεραμικής στον Κεραμεικό της Αθήνας με θέμα «Η κεραμική στους τάφους», που διοργανώνεται από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
26.06.2019

Postdoctoral position

Postdoctoral position at Royal Holloway, University of London, ERC-funded project CONNEC. See here for details.
25.06.2019

Πρακτική Άσκηση 2019-2020:
Αποτελέσματα κατάταξης και επιλογής των φοιτητών

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους φοιτητές ότι στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (http://gpa.uoi.gr) έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα κατάταξης και επιλογής των φοιτητών του Τμήματος, που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση το Φθινόπωρο 2019, την Άνοιξη 2020 ή το Καλοκαίρι 2020 (ΠΑ-ΕΣΠΑ-8-2019/4644/14-05-2019 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ).

Τα αποτελέσματα βρίσκονται στην ενότητα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Π.Ι.>Φοιτητές>Αποτελέσματα» (Link: https://bit.ly/2WTdHa8).

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). 
25.06.2019

Έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες - Πανεπιστήµιο Κρήτης

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, 25ο Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Εντατικό Σεµινάριο-Συνέδριο ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, Πανεπιστηµιούπολη Γάλλου / Πανεπιστήµιο Κρήτης, Ρέθυµνο 8 - 10 Νοεµβρίου 2019. 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως 25.9.2019.
Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
24.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο για την ανακήρυξη διευθυντή του τομέα Αρχαιολογίας και Ιστοίας της Τέχνης
24.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο για την ανακήρυξη διευθυντή του τομέα Ιστορίας Νεώτερων Χρόνων
24.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο για την ανακήρυξη διευθυντή του εργαστηρίου Νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών του τομέα Ιστορίας Νεώτερων Χρόνων
24.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο για την ανακήρυξη διευθυντή τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας
21.06.2019

ΗΜΕΡΙΔΑ

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Εβραίους της Κέρκυρας. Hμερίδα: Εβραϊκές Κοινότητες, ιστορία, μνήμη, λογοτεχνία. Κέρκυρα, Κυριακή 23 Ιουνίου 2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
19.06.2019

Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Αρχείων 2019

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (Ε.Μ.Ι.Α.Ν.) και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (Κ.Ε.Ν.Ι.) του Παντείου Πανεπιστημίου γιορτάζουν μαζί με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων 2019, διοργανώνοντας εκδήλωση με τίτλο «Δεκαετία του ’60, μια νεολαία σε εξέγερση», την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019, ώρα 19:30, στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., Δάφνης 61, Ψυχικό. Θα προηγηθεί ξενάγηση, ώρα 19:00, στην έκθεση αρχειακού υλικού. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
19.06.2019

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ MARK CRINSON

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι οι μαγνητοσκοπημένες εκδοχές των δύο ομιλιών του Prof. Mark Crinson (Birkbeck-University of London) που δόθηκαν στο πανεπιστήμιό μας τον προηγούμενο Απρίλιο (16 και 17 Απριλίου) και διοργανώθηκαν από τον τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, αναρτήθηκαν πρόσφατα στην πλατφόρμα πολυμεσικού περιεχομένου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δήλος. Όσοι συνάδελφοι ή φοιτητές δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ή όσοι θα ήθελαν να τις μελετήσουν ξανά με την ησυχία τους, μπορούν τώρα να τις βρουν στους παρακάτω συνδέσμους:

http://delos.uoi.gr/opendelos/player?rid=16537f05 - ‘The East is a Career’: Postcolonial Theory and Architectural History και

http://delos.uoi.gr/opendelos/player?rid=889106f3 - Devil’s Darkness: Pollution and Architecture in the ‘First Industrial City’

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και την τρίτη ομιλία του Prof. Crinson, 'Babel as Modernism', η οποία δόθηκε στην Αθήνα (Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης) με την ευκαιρία της πρόσκλησής του από το πανεπιστήμιό μας, μπορούν να επισκεφθούν το γνωστό Blod στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.blod.gr/lectures/babel-as-modernism/
16.06.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Αλέξανδρου Ξιούρα με θέμα: «Ιδεολογία, Πολιτισμός και Διπλωματία στις Ελληνοϊταλικές σχέσεις, 1861-1878», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 και ώρα 14.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
15.06.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Χρυσάνθης Χρήστου με θέμα: «Γυναίκες, ταυτότητες, αναπαραστάσεις και συμβολισμοί: η περίπτωση μιας ορεινής κοινότητας του νομού Καστοριάς», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 12.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο).
13.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ανακήρυξη Υποψηφιότητας (δείτε εδώ) για τη θέση του Διευθυντή Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 
13.06.2019

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Προκήρυξη (δείτε εδώ) για το Σεμινάριο Ιστορικής Τοπογραφίας «Αθήνα και ύδωρ» 2019, που διοργανώνεται από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
13.06.2019

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 2019

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνει για τριακοστό πέμπτο χρόνο, τα Σεμινάρια της Ερμούπολης, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, με την επιστημονική και οργανωτική συνεργασία των ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Κυκλάδων. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
12.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ανακήρυξη Υποψηφιότητας (δείτε εδώ) για τη θέση του Διευθυντή Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 
12.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ανακήρυξη Υποψηφιότητας (δείτε εδώ) για τη θέση του Διευθυντή Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 
12.06.2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ανακήρυξη Υποψηφιότητας (δείτε εδώ) για τη θέση του Διευθυντή Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών
10.06.2019

LECTURE

Dr. David Zsolt Schwarcz – University of Vienna, Department of Prehistoric and Historical Archaeology “METALWORKING PRACTICES IN THE EARLY AND MIDDLE BYZANTINE PERIODS”. The lecture will take place on Wednesday, 19th of June at 6.00 pm at the Austrian Archaeological Institute at Athens. See here.
10.06.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια προφορική εξέταση της διδακτορικής διατριβής του κυρίου Άγγελου Χριστοφίδη με θέμα: «Η μορφή του νεκρού στην αρχαία ελληνική τέχνη από την αρχαϊκή έως την ελληνιστική περίοδο» θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 9.30, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό Κτήριο). 
10.06.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (5000996/B) τεσσάρων (4) Επιστημονικών Συνεργατών οι οποίοι/ ες θα αναλάβουν την καταγραφή, ταξινόμηση και περιγραφή αρχειακού υλικού της ΓΣΕΕ. Είδος σύμβασης: Σύμβαση έργου.

Διάρκεια σύμβασης: Από την ημερομηνία υπογραφής της έως τις 30/11/2020.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 14:00.

Αναλυτικές πληροφορίες για την πρόσκληση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορείτε να δείτε εδώ
07.06.2019

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βιβλιοπαρουσιάσεις «Οι γυναίκες του μπλοκ 10» του Hans-Joachim Lang σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Βέροια. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο και εδώ την πρόσκληση για την εκδήλωση στα Γιάννενα. 
06.06.2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Φράγκοι και Βενετοί στη Μεσσηνία. Διερευνώντας το δυτικό παρελθόν της Πελοποννήσου». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
05.06.2019

ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Δείτε εδώ την 1η Εγκύκλιο του 7ου Συμποσίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας που θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο στην Αθήνα (9-12/10/2019) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
05.06.2019

Σεμινάριο Manuela Martini (Université Lumière Lyon 2), Family business and migration in building industry in France, late 19th-mid 20th c.

Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, ώρα 17.00-19:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, ισόγειο, αίθουσα σεμιναρίων). Θα μιλήσει η Manuela Martini  (Université Lumière Lyon 2-LARHRA) με θέμα "Family business and migration in building industry in France, late 19th-mid 20th century".

Το σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και το ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχολιασμός: Μαρία Παπαθανασίου (ΕΚΠΑ), Λήδα Παπαστεφανάκη (Παν/μιο Ιωαννίνων).

Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
04.06.2019

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Δείτε εδώ την πρόσκληση και εδώ την εγκύκλιο του Διεθνούς Συνεδρίου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας και Αρχαιολογίας που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θέρμη στις 2-4 Απριλίου 2020, στους φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωαννίνων.
03.06.2019

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει το δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικής Αρχαιολογίας με τίτλο: «Το Αιγαίο από τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους ως την Ύστερη Αρχαιότητα», το οποίο θα λάβει χώρα στο Ρέθυμνο της Κρήτης, τον Δεκέμβριο του 2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
29.05.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας της κας Αικατερίνης Τσεκούρα με τίτλο: «Η Βιβλιοθήκη του Φωτίου: Τα Απολεσθέντα έργα», θα γίνει την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ., στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
26.05.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δείτε εδώ την προκήρυξη εκλογών και εδώ την αίτηση για την ανάδειξη Διευθυντών Τομέων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 01.09.2019 έως 31.08.2020
26.05.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δείτε εδώ την προκήρυξη εκλογών  για την ανάδειξη Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 01.09.2019 έως 31.08.2022
26.05.2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οι "Αρχαιολογικοί Διάλογοι" πραγματοποιούνται στο Βόλο από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως και το Σάββατο 2 Ιουνίου. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
23.05.2019

Job Opening

Job opening at the Malcolm H. Wiener Laboratory for Archaeological Sciences, ASCSA. See here
17.05.2019

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Διημερίδα "Past and present through the lens of the factory: an interdisciplinary conversation" (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 20 και 21 Μαΐου 2019). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
10.05.2019

Πρακτική Άσκηση 2019-2020: Υποβολή αιτήσεων

Από τη Δευτέρα 06/05/19 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Πρακτική Άσκηση που αφορά στο Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020 (Φθινόπωρο 2019, Άνοιξη 2020 και Καλοκαίρι 2020). Μπορείτε να καταθέτετε τις αιτήσεις σας καθημερινά στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, έως και την Παρασκευή 17/05/2019.


Για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητά το Τμήμα, καθώς και για τη διαδικασία υποβολής αίτησης μπορείτε να διαβάσετε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που βρίσκεται εδώ: https://bit.ly/2G8mefv


Για ερωτήσεις και απορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης στα τηλέφωνα 26510-09054 και 26510-07478 ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
10.05.2019

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Επιστημονική διημερίδα «Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα», συνεδριακό κέντρο «Κ. Παπούλιας» Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 14-15 Μαΐου 2019.

Διοργάνωση: Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων & Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε το πρόγραμμα και την αφίσα της διημερίδας. 
10.05.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Κωνσταντίνου Χλιάρα με θέμα: «Τα Αργυρά Κειμήλια των Εκκλησιών της Μητροπόλεως Δράμας (19ος αιώνας-1922) στο πλαίσιο της μελέτης της Εκκλησιαστικής Αργυροχοϊκής Τέχνης», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 και ώρα 18.00, στην αίθουσα του Εργαστηρίου Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
04.05.2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δείτε εδώ την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ηπειρωτικά Μελετήματα» του ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας Κώστα Ν. Κωνσταντινίδη
 02.05.2019

Ομιλία-παρουσίαση μεταδιδακτορικής έρευνας Θανάση Μπέτα_Τετάρτη 8.5.2019

Το Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) σας προσκαλεί στην ομιλία-παρουσίαση της μεταδιδακτορικής έρευνας του ιστορικού κ. Θανάση Μπέτα (Παν/μιο Ιωαννίνων/ΚΕΑΕ) με θέμα «Τσιγάρα με φίλτρο… Επιχειρηματικές στρατηγικές, τεχνολογικές αλλαγές και οργανωτικές καινοτομίες στην ελληνική βιομηχανία τσιγάρων, 1945-1973», την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στις 18.00.

 

Σχολιασμός: Λήδα Παπαστεφανάκη (Παν/μιο Ιωαννίνων)   

 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (κτήριο Φιλοσοφικής, α΄ όροφος) και είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
02.05.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΜΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας του κυρίου Χρήστου Ευγενίδη με τίτλο: «Η προσωπικότητα του Βελισαρίου», θα γίνει την Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019 και ώρα 15.15, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας – Μεσαιωνικής Ιστορίας, στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
16.04.2019

ΔΙΑΛΕΞΗ Α. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Διάλεξη του Ανδρέα Βλαχόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο: «Βαθύ Αστυπάλαιας: ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού Αιγαίου». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.

Ημερομηνία: Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Χώρος: Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»

Ώρα: 19.00

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ 
15.04.2019

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Διαλέξεις του MΑRΚ CRINSON, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Ιστορίας στο Birkbeck (University of London), Προέδρου του European Architectural History Network (Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχιτεκτονικής Ιστορίας) στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. Δείτε τις αφίσες (1, 2) από τις δύο ομιλίες και εδώ το δελτίο τύπου.
15.04.2019

PhD Students

Prospective PhD students for PhD in History at Koç University (Ιstanbul) / Μελλοντικοί υποψήφιοι διδάκτορες στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Koç (Istanbul). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
14.04.2019

PhD Studentship

PhD Studentship in Greek Diaspora Studies at Royal Holloway University of London - Department of History. See here
12.04.2019

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για την πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών για παροχή επικουρικού έργου για το έτος 2019 (υπεύθυνη δήλωση).
12.04.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δείτε εδώ ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής υπ΄ αριθμ. 199/27-2-2019, σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
12.04.2019

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

8ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Αθλητισμός, Κοινωνία και Πολιτισμός» - Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Δείτε εδώ (1,2) τα σχετικά αρχεία. 
08.04.2019

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

1ο Θερινό σχολείο για την Προφορική Ιστορία, Τσεπέλοβο Ζαγορίου, 5-14/07 2019. Πρόσκληση και πρόγραμμα.
08.04.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση χορήγησης υποτροφιών υποψήφιων Διδακτόρων. Δείτε εδώ
08.04.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση χορήγησης υποτροφιών Μεταδιδακτόρων. Δείτε εδώ
08.04.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της δράσης ΣΠΟΥΔΑΖΩ που αφορά παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε προπτυχιακούς φοιτητές. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
08.04.2019

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος:
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

8ο Ετήσιο Συνέδριο της ESPRit 2019 (http://www.espr-it.eu/), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ, 11-13 Σεπτεμβρίου 2019. Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 5.5.2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.

Call for papers: PERIODICALS AND VISUAL CULTURE

8th ESPRit CONFERENCE 2019, ATHENS, GREECE (http://www.espr-it.eu/), National Library of Greece, SNFCC, 11-13 September 2019. Deadline for submissions: 5.5.2019. See here.
07.04.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΜΣ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»

Η εξέταση της Διπλωματικής εργασίας της κας Μαρίνας Καβαλλάρη με τίτλο: «Ο Νικηφόρος Βλεμμύδης και η συμβολή του στην παιδεία στο ῾κράτος της Νίκαιας᾽» θα γίνει την Τρίτη, 9 Απριλίου 2019 και ώρα 12.00, στην Μεγάλη Αίθουσα τηλεδιασκέψεων, στο Μεταβατικό κτήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
07.04.2019

Princeton Athens Center for Research and Hellenic Studies

Workshop The Greek Experience Under Ottoman Rule, September 3, 2019 | Call for Applications. See here
01.04.2019

Κύκλος Διαλέξεων ΠΜΣ "Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης

Tο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, διοργανώνει για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, κύκλο διαλέξεων με θέμα «Από το υλικό στο άυλο. Ζητήματα σχεδιασμού εκθέσεων και πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα 258 στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, κάθε Τρίτη στις 7 μμ. (σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα) και είναι ανοιχτές σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στο ευρύ κοινό.
31.03.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση χορήγησης υποτροφιών υποψήφιων Διδακτόρων. Δείτε εδώ
31.03.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση χορήγησης υποτροφιών Μεταδιδακτόρων. Δείτε εδώ
31.03.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πλήρωση μιας (1) θέσης έκτακτου προσωπικού με σύμβαση ανταποδοτικής υποτροφίας στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Τεκμηρίωση της Ιστορίας των οικισμών της Ελλάδας 15ος-20ός αι.» (ΑΔΑ: ΨΣΦΣ469ΗΕΠ-Ζ8Ε).

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα για την πλήρωση μιας (1) θέσης έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Τεκμηρίωση της Ιστορίας των οικισμών της Ελλάδας 15ος-20ός αι.», στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών μέσω σύμβασης ανταποδοτικής υποτροφίας.

Αναλυτική περιγραφή της θέσης και των απαραίτητων προσόντων για τη θέση παρατίθεται στην αναλυτική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (εδώ).

Ημερομηνία ανάρτησης: 26.03.2019 // Καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 10.04.2019.
31.03.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πλήρωση δύο (2) θέσεων έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «RoGH – Ψηφιακές Διαδρομές στα Μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας» με κωδικό ΟΠΣ 5030211 του ΙΙΕ/ΕΙΕ (ΑΔΑ: 668Χ469ΗΕΠ-ΓΦ3).

 

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα για την πλήρωση δύο (2) θέσεων έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «RoGH – Ψηφιακές Διαδρομές στα Μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας» και κωδικό MIS 5030211 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών μέσω σύναψης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου. Το έργο RoGH εντάσσεται στη δράση «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

Αναλυτική περιγραφή των θέσεων και των απαραίτητων προσόντων ανά θέση παρατίθεται στην αναλυτική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (εδώ).

 

Ημερομηνία ανάρτησης: 26.03.2019 // Καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 10.04.2019.
28.03.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Γεωργίου Μελενίκου με θέμα: «Η αποτύπωση της Βασιλείας στον Τύπο: η περίοδος της Απόλυτης Μοναρχίας του Όθωνα (1835-1843)», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 και ώρα 13.45, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
28.03.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γεωργίας Δάλλα με θέμα: «Όψεις της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής στο Μέτσοβο κατά τον Μεσοπόλεμο: η μαρτυρία του τύπου των Ιωαννίνων», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 και ώρα 14.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
28.03.2019

ΒΙΒΛΙΟΑΓΟΡΑ

Ετήσια βιβλιαγορά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (18-20 Απριλίου 2019). Σχετικός σύνδεσμος εδώ.
26.03.2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο συλλογικός τόμος με τίτλο  Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα.  Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός, επιμέλεια Κωνσταντίνα Μπάδα, Αθήνα 2019, Εκδόσεις Παρασκήνιο. θα παρουσιαστεί  στις 30 Μαρτίου στο Αγρίνιο στο κτίριο της πρώην Τράπεζας Ελλάδας στις 8μμ. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
24.03.2019

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δείτε εδώ τη δημόσια Πρόσκληση για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο προς χορήγηση υποτροφίας για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. 
22.03.2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ PRINCETON UNIVERSITY

Για το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου στο Princeton University με θέμα: "Eclectisism at the Edges: Medieval Art and Architecture at the Crossroads of the Latin, Greek and Slavic Cultural Spheres (1300-1550)", April 5-6, 2019 πατείστε εδώ
22.03.2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας (Αρχαία Ολυμπία, 5-7 Ιουλίου 2019). Δείτε εδώ τα σχετικά συνημμένα έγγραφα. 
07.03.2019

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιστημονικό Συνέδριο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Επιστημονικό Συνέδριο "Μεταπολίτευση 1974-1981: Λογοτεχνία και πολιτισμική ιστορία" (Ρέθυμνο, 15-17 Νοεμβρίου 2019). Πληροφορίες στο συνημμένο
07.03.2019

Προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή μελέτης για την ιστορία της Πρέβεζας

Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Πρέβεζας προκηρύσσουν τον 2ο διαγωνισμό για τη συγγραφή μελέτης που θα αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα της ιστορίας της Πρέβεζας από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Πληροφορίες στο συνημμένο.
05.03.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης Μπουλούκι, διοργανώνει την εκπαιδευτική δράση Καταφύγια’ που θα πραγματοποιηθεί στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων μεταξύ 1-6 Μαΐου 2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
04.03.2019

ΗΜΕΡΙΔΑ

"Γυναίκες και επιχειρείν", Ημερίδα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (Αθήνα, 7.3.2019).
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) οργανώνουν την Πέμπτη 7 Μαρτίου (ώρα 17:30), θεματική ημερίδα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3) οι δύο φορείς επιχειρούν να συμβάλουν στη συζήτηση σχετικά με την ιστορία της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ
28.02.2019

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΕΟΙ

Πρόγραμμα Σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Φεβρουάριος-Ιούνιος 2019 (Αθήνα, Ε.Ι.Ε.). 
28.02.2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ

Προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή αίτησης στο πλαίσιο Προγραμμάτων Μορφωτικών Ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και χωρών της αλλοδαπής έτους 2019. 
27.02.2019

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Γ’ Πανηπειρωτικό Συνέδριο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, «Η Ήπειρος διαχρονικώς: Α΄ Παιδεία – Φιλοσοφία, Β΄ Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη, Γ΄ Ευποιΐα», 1 – 3 Μαρτίου 2019, Μέγαρο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Για το πρόγραμμα βλ. το συνημμένο αρχείο. 
21.02.2019

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Aνακοίνωση σχετικά με την παράταση υποβολής αιτήσεων στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας. 
21.02.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Το Βελγικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (καθ. Jan Driessen) προσφέρει 5-10 θέσεις στην ανασκαφή στο Σίσι Μαλίων (Κρήτη) σε φοιτητές Αρχαιολογίας του Π.Ι. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν γραπτώς μέχρι την Παρασκευή 22.2 στις 18.00 με τον Α. Βλαχόπουλο (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
18.02.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή 22/2/2019 και ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του τομέα Αρχαίας – Μεσαιωνικής Ιστορίας, η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του κ. Γεώργιου Πύλιου, με θέμα: «Η προσωπικότητα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α΄Κομνηνού (1183-85).» Η εξέταση είναι ανοιχτή για οποιονδήποτε επιθυμεί να παραβρεθεί.

Ο Επόπτης Καθηγητής, Π. Αντωνόπουλος
18.02.2019

ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

"Οθωμανικά αρχεία για την Ακρόπολη", (Αθήνα, 19.2.2019). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
18.02.2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση: "100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ & μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα" (Θεσσαλονίκη, 20.2. 2019). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
12.02.2019

ΣΕΙΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Σειρά συζητήσεων  πολιτικής και ιστορίας για την σύγχρονη Τουρκία "Το τσαντίρι του Πλάτωνα - Eflatun çadırı". Διοργάνωση: Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο & Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Τόπος: Αίθουσα συνεδρίων Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Τζωρτζ 4, πλατεία Κάννιγος, Αθήνα). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
 11.02.2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

Κύκλος διαλέξεων (εαρινό εξάμηνο 2018-2019)
Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, Δημήτρης Μπαχάρας (Ε.Λ.Ι.Α./M.I.E.T., διδάσκων Παν/μίου Ιωαννίνων), «Οι επαγγελματοβιοτέχνες απέναντι στην οικονομική κρίση του 1929-30».

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής (α΄ όροφος), στις 18.00, και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό. 
06.02.2019

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει  για το εαρινό εξάμηνο 2018-2019 κύκλο διαλέξεων στη θεματική ενότητα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Δείτε εδώ το πρόγραμμα. 
05.02.2019

POSTGRADUATE

20th postgraduate colloquium of the centre for Byzantine, Ottoman and modern Greek studies "Celebrations in the eastern Mediterranean: Private and public", 1st June 2019, university of Birmingham. See here
05.02.2019

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Προκήρυξη υποτροφιών  "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - JULES DASSIN".
04.02.2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου "Η ληστεία στο ελληνικό κράτος (μέσα 19ου - αρχές 20ού αι.)" του Ν. Αναστασόπουλου την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, ώρα 7.00 μ.μ. Δείτε εδώ τη συνημμένη πρόσκληση. 
04.02.2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Στον σύνδεσμο εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη υποτροφίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Katholieke Universiteit Leuven.

Χρήστος Σταυράκος
04.02.2019

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας-Ελισάβετ Λεβειδιώτη με θέμα: «Μουσεία και προφορική ιστορία: Ανιχνεύσεις σχέσεων αντικειμένων και υποκειμένων», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο).
 04.02.2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου Χρωστήρες / Paintbrushes. Wall-painting and Vase-painting of the second millennium BC in dialogue. Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 17.30, Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
29.01.2019

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

The Austrian Academy of Sciences (OeAW) Fellowships. Link here
29.01.2019

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

P.M. Warren Visiting Fellowship in Aegean Prehistory. Link here
29.01.2019

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Προκήρυξη διαγωνισμού (εδώ) για τη χορήγηση δύο (2) υποτροφιών, εκ των οποίων μία (1) στον κλάδο της Ιστορίας του βενετοκρατούμενου ελληνικού χώρου , σε πτυχιούχους Τμημάτων Ιστορίας (ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα και μία (1) στον κλάδο της Κλασικής Αρχαιολογίας, σε πτυχιούχους Τμημάτων Αρχαιολογίας  (ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, από τα έσοδα των Γενικών Κληροδοτημάτων υπέρ της Εκπαιδεύσεως.
29.01.2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, περιοδικό ΜΝΗΜΩΝ, Πρόγραμμα Συναντήσεων-Συζητήσεων. Φεβρουάριος - Ιούνιος 2019 (Ζωσίμου 11 - κάθετος Λασκάρεως, Αθήνα). 

17.01.2019

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Ερευνητική υποτροφία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για έρευνα στην Τουρκία. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
17.01.2019

MA and PhD Scholarships

CfA: MA and PhD Scholarships in History at Central European University, Vienna/Budapest, deadline Jan 31. Link here
14.01.2019

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Για να δείτε το πρόγραμμα της επιστημονικής Συνάντησης της Ένωσης Γερμανών Βυζαντινολόγων για την προώθηση των Βυζαντινών Σπουδών (Αμβούργο, 14-16 Φεβρουαρίου 2019) πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
06.01.2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Συνέδριο υποψηφίων διδακτόρων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πρίνστον. PRINCETON UNIVERSITY, Seeger Center for Hellenic Studies, Eleventh International Graduate Student Conference in Modern Greek Studies Works in Progress: New Approaches”, Friday, May 3, 2019. Δείτε εδώ τον σχετικό σύνδεσμο. 
17.12.2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Πρόσκληση αποφοίτων Π.Ι. για συμμετοχή στην έρευνα "Eurograduate Pilot Survey". Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
13.12.2018

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψήφισμα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τον θάνατο του Γιάννη Διαμαντόπουλου
13.12.2018

DAAD / ΑΙΓΕΙΡΟΣ

Πρόσκληση σε συνέδριο υποψήφιων διδακτόρων Αρχαιολογίας, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
11.12.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Μυκηναϊκό Σεμινάριο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 13 Δεκεμβρίου. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
11.12.2018

EAUH 2020 - CALL FOR SESSIONS

15th International Conference on Urban History, which will take place in Antwerp from 2 to 5 September 2020. Link here
11.12.2018

CALL FOR PAPERS

Πρόσκληση ανακοινώσεων για το 9ο Συνέδριο της AISU (ITALIAN ASSOCIATION OF URBAN HISTORY) με θέμα THE GLOBAL CITY, The urban condition as a pervasive phenomenon, Bologna, Σεπτέμβριος 2019. Σχετικοί σύνδεσμοι (1, 2). 
07.12.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνημμένο Δελτίο Τύπου σχετικά με τη 2η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/ Ερευνητριών. 
05.12.2018 

PhD Scholarships

CfA: MA and PhD Scholarships in History (CEU, Vienna/Budapest).
03.12.2018

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, κύκλο διαλέξεων με θέμα «Εικαστικές εκθέσεις: επιμέλεια, σχεδιασμός, ιστορία, πολιτιστική πολιτική». Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
29.11.2018

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Άνθρωπος και περιβάλλον: δράσεις και αλληλεπιδράσεις. Υπό την αιγίδα του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., 10-12 Μαΐου 2019. Προκήρυξη, αίτηση συμμετοχής
23.11.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ Simon Fraser University ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Για χρηματοδότηση/υποτροφία μεταδιδακτορικής έρευνας εστιασμένης στο θέμα "Hellenisms Past and Present, Local and Global" κοιτάξτε στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
19.11.2018 

Job opportunity for graduates of history: Research Assistant on the role of elites and lobbying in Nazi Germany, Bocconi University, Milan

We are seeking to appoint a Research  Assistant to contribute to aproject exploring the role of elites and lobbying in Nazi Germany. The position is initially for one year (with possibility of extension) and it is an exciting opportunity to explore in detail the German Schutzstaffel (SS) records. The researcher will be working as part of Prof. Schutzstaffel team at the University of Bocconi, in a highly collaborative, dynamic environment, under the supervision of Dr. Gregori Galofré-Vilà. The candidate will be in charge of the transcription of the SS records (we have digitalized a 15% of all SS records) and provide some qualitative and quantitative description of the data. The candidate do not need to reside in Milan and can work from abroad.
CONTRACT TYPE: RA position with flexible remuneration linked to competences and effort. Around 1,000 euros net for full time.

ESSENTIAL REQUIREMENTS:Β
Excellent undergraduate degree (or equivalent) in history, economics, sociology or similar discipline, preferably the candidate should be
close to finalize his/her M.Sc. degree;Β
Excellent time management and organizational skills;Β

Good working-knowledge of German and English.Β

For more information or an informal discussion about the post, please contact Dr Gregori
Galofré-Vilà (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). For applying just send us your CV and a paragraph describing your fit with the project. 
14.11.2018

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019

Οι φοιτητές που υπέβαλλαν αίτηση μετεγγραφής στην σχετική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας «Μετεγγραφές 2018 (https://transfer.it.minedu.gov.gr/)» εφόσον έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι επιτυχόντες στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και φωτοτυπία ταυτότητας, είτε αυτοπροσώπως ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) στη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, Μεταβατικό Κτίριο, Ισόγειο, τηλ. 26510074441, 2651007180 και 2651007232) από την Πέμπτη 15/11/2018 έως και την Παρασκευή 23/11/2018. Τονίζεται ότι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν (ανάλογα με την περίπτωση), αναγράφονται στην Αίτηση Μετεγγραφής, στην παράγραφο με τίτλο: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για μετεγγραφή.
02.11.2018

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19. 
01.11.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΜΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Παρακαλούνται οι νεοεισαχθέντες φοιτήτριες και φοιτητές του ΠΜΣ Βυζαντινές Σπουδές να περνούν κάθε Πέμπτη (ώρα 17.00-18.00) από το γραφείο του κ. Χρήστου Σταυράκου και να παίρνουν τον τόμο Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία του Αθ. Παλιούρα. Ο τόμος αυτός είναι ευγενική δωρεά της οικογένειας Παλιούρα στη μνήμη του ομότιμου καθηγητή του Τμήματός μας Αθανασίου Παλιούρα.

Χρήστος Σταυράκος
Διευθυντής του ΠΜΣ Βυζαντινές Σπουδές
01.11.2018

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Μεταπτυχιακό εργαστήριο / σεμινάριο νεοελληνικής Φιλοσοφίας από το διιδρυματικό διατμητικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία - Φιλοσοφία των Επιστημών». Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
01.11.2018

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Τέχνη και πολιτισμός». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
31.10.2018

ΗΜΕΡΙΔΑ

Το Έργον του Τομέα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
30.10.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ

Το Κέντρο Μελετών Ιονίου (Κ.Μ.Ι.) προκηρύσσει ΒΡΑΒΕΙΟ στη μνήμη του διαπρεπούς φιλολόγου και μελετητή της επτανησιακής λογοτεχνικής παραγωγής Γιώργου Αλισανδράτου (1915-2004). Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, το οποίο αθλοθετείται από την κυρία Τασία Γ. Αλισανδράτου, ιδρυτικό μέλος του Κ.Μ.Ι. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
19.10.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Γ. ΛΩΛΟΥ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Σαλαμίνος διοργανώνει 8ήμερη Επίσκεψη Μελέτης στο Πεκίνο και στην περιοχή του, από 23 Απριλίου μέχρι 2 Μαΐου 2019. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
15.10.2018

ΠΜΣ «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Tο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει  για το χειμερινό εξάμηνο 2018-2019 κύκλο διαλέξεων στη θεματική ενότητα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Συνημμένα εδώ θα βρείτε το σχετικό πρόγραμμα. 
13.10.2018

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών (εδώ) θα βρείτε ανακοινώσεις σχετικές με υποτροφίες για μεταδιδακτορική έρευνα σε Ιταλία, Τουρκία και Βιέννη.

Χρήστος Σταυράκος
09.10.2018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Εργαστήριο: "Η Εποχή του Χαλκού στην  Ήπειρο με αφορμή την χειροποίητη κεραμική" από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
04.10.2018

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για χρηματικά βραβεία από την Εστία Ναυτικών
04.10.2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Δωρεάν διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο Βασίλη Λουλέ. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
03.10.2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δείτε εδώ την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥ για τη διδασκαλία του μαθήματος «Εισαγωγή στην Επιγραφική». Αίτηση.
01.10.2018

ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μαθήματα βιβλικής εβραϊκής, συριακής και κλασικής αρμενικής γλώσσας σε πολλά επίπεδα (Αθήνα, Άρτος Ζωής). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
28.09.2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Σεμινάρια Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Οκτώβριος 2018 - Ιανουάριος 2019 (Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
13.09.2018

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών προσφέρονται δύο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές και αποφοίτους Φιλοσοφικών και άλλων συναφών Σχολών, που επιθυμούν να διευρύνουν την εξειδίκευσή τους:
MA in the Classical Archaeology and the Ancient History of Macedonia
MA in the Black Sea and Eastern Mediterranean Studies
Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
05.09.2018

 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Αικατερίνης Ανδριανού με θέμα: «Το Επώνυμο Κόσμημα στην Ελλάδα (20ος – 21ος αιώνας). Τα Χρυσά Έργα του Ηλία Λαλαούνη», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
27.08.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Δείτε εδώ την προκήρυξη υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 του εκκλησιαστικού ιδρύματος «Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσήνιων φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας». 
27.07.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Προκήρυξη θέσεων (εδώ) για εκπαίδευση φοιτητών από τιο Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC). 
26.07.2018

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Ο κόσμος της εργασίας»

Δημοσιεύτηκε το 5ο τεύχος του on line περιοδικού «Ο κόσμος της εργασίας» που αποτελεί έκδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήματος  Ιστορίας - Αρχαιολογίας.
Το περιοδικό, «Ο Κόσμος της Εργασίας» αποτελεί μια προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης της εργασίας.   Είναι ανοιχτό στην εθνογραφική, ανθρωπολογική, ιστορική και κοινωνιολογική έρευνα και διαθέσιμο για τη δημοσίευση σχετικών πρωτότυπων άρθρων και εργασιών, μετά από έγκριση από τη Συντακτική Επιτροπή και τους συνεργάτες του.

Περιοδικό «Ο κόσμος της Εργασίας »: http://kosmos-ergasias.unit.uoi.gr/ 

Εκδότης: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ISSN: 2241- 7869

Υπεύθυνη Έκδοσης και Ύλης: Κωνσταντίνα Μπάδα,
Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 
24.07.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας οργανώνουν ένα θερινό Σεμινάριο για υποψήφιους διδάκτορες στον χώρο των Βυζαντινών Σπουδών. Πατώντας εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Χρήστος Σταυράκος
23.07.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Υποτροφίες Fullbright (εδώ) για έλληνες πολίτες ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
19.07.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Προγράμματα Υποτροφιών της DAAD (εδώ) για σπουδές, έρευνα και εκμάθηση γλώσσας στη Γερμανία
12.07.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Χρήστου Διαμαντή με θέμα: «Από τη Mitteleuropa στη Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη: Οι σχεδιασμοί της γερμανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας από το τέλος του 19ου μέχρι τις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 και ώρα 13.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
05.07.2018 

ΗΜΕΡΙΔΑ

"Βαθύ Αστυπάλαιας. Πέντε χρόνια έρευνας σε ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού Αιγαίου". Επιστημονική Ημερίδα, Χώρα Αστυπάλαιας, Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 (αφίσα, πρόγραμμα). 
30.06.2018

ΣΥΝΕΔΡΙΟ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γραφικών Τεχνών και 2ο Θερινό Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
25.06.2018

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Για να δείτε την κατάταξη των υποψηφίων φοιτητών προς μετακίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ πατείστε εδώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο Διεθνών Σχέσεων, σε περίπτωση που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τη βαθμολογία τους σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. 
25.06.2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του έργου Φκ278 «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821». Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
22.06.2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-18

«Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών φοιτητών/τριών  που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)- Β’ Κύκλος», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
21.06.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ηλία Μακρυγιάννη με θέμα: «Το κοινωνικό περιθώριο στον ελληνικό λαϊκό κινηματογράφο, 1950-1967», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.30 στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
 21.06.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σοφίας Αθανασοπούλου με θέμα: «Εξιδανίκευση και συκοφαντία. Εικόνες κλεφτών στα απομνημονεύματα του 1821», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
21.06.2018  

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ανδρονίκης Λιάσκου με θέμα: «Το πασαλίκι της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της διοίκησής του από τον Αλή πασά, με βάση νέα στοιχεία από το Αρχείο του και ανέκδοτα έγγραφα. Ένας σατράπης ή ένας δίκαιος ηγεμόνας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και ώρα 9.45 π.μ. στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
20.06.2018

Διεθνές Συνέδριο για τον Θουκυδίδη

Thucydides the Athenian CYA International Conference. Πληροφορίες στον σχετικό σύνδεσμο εδώ
15.06.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Νικολάου Καϊττάνη με θέμα: «Πολιτικές διαστάσεις του κυπριακού ποδοσφαίρου κατά την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
15.06.2018

Προκήρυξη θέσεων ερευνητών
στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Μια (1) θέση Εντεταλμένου Ερευνητή (Γʼ βαθμίδας) με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας στον ελληνικό χώρο (18ος- 20ός αι.)».

Μια (1) θέση Εντεταλμένου Ερευνητή (Γʼ βαθμίδας) με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία Βυζαντινών ή Νεότερων Χρόνων»

Προθεσμία υποβολών: 16.7.2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο
13.06.2018

Παν/μιο Mainz Γερμανίας- Προκήρυξη θέσεων υποψηφίων διδακτόρων

Σας ενημερώνω πως το Johannes Gutenberg Πανεπιστήμιο του Mainz προκηρύσσει θέσεις υποψηφίων διδακτόρων. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 22 Ιουνίου 2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.

Χρήστος Σταυράκος
Καθηγητής
12.06.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία)

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αθανάσιου Κώτση με θέμα: “Από τον κυκλικό χρόνο στο χρόνο της «κοπερατίβας»: τελετουργίες, πολιτισμικές πρακτικές και μετασχηματισμοί στην επαρχία Βούρκου Αγίων Σαράντα”, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 18.30 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
07.06.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Σεμινάριο Κλασικής αρχαιολογίας στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
05.06.2018

Γαλλική Σχολή Αθηνών
Σεμινάριο Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής για υποψήφιους διδάκτορες

Σας ενημερώνουμε πως η Γαλλική Σχολή Αθηνών - Τμήμα για την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο - σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνει Σεμινάριο που απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες, με θέμα: «Lʼarchitecture religieuse byzantine», από 27 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αθήνα και την Ήπειρο. Για το πρόγραμμα και αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 17 Ιουνίου 2018.

Χρήστος Σταυράκος
05.06.2018

ΟΜΙΛΙΑ

Στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει την Τετάρτη 13 Ιουνίου (ώρα 19:00), ομιλία του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, δρ Αρχαιολογίας, Κωνσταντίνου Σουέρεφ, με τίτλο «Εκδοχές του Ωραίου στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
30.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή προσφέρει σε δύο φοιτητές Αρχαιολογίας (με ανασκαφική εμπειρία τουλάχιστον ενός μήνα) δυνατότητα συμμετοχής στην ανασκαφή της Αμαρύνθου, από 25 Ιουνίου έως 3 Αυγούστου. Παρέχεται διαμονή στην έδρα της Σχολής στην Ερέτρια και καλύπτονται τα έξοδα διατροφής. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τον Α. Βλαχόπουλο (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) έως τη Δευτέρα 4 Ιουνίου
25.05.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(ΠΜΣ: Βυζαντινές Σπουδές)

Την Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει η εξέταση της διπλωματικής εργασίας της κας Αθηνάς Ζωγάκη με τίτλο: «Παλαιοχριστιανικά και Μεσοβυζαντινά Γλυπτά από τη συλλογή της Ναυπάκτου». 
25.05.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ MAINZ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Προκήρυξη του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg του Mainz σχετικά με 6 θέσεις για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, πλήρως χρηματοδοτούμενων για 3 χρόνια, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος:
«Byzantium and the Euro-Mediterranean Cultures of War. Exchange, Differentiation and Reception-  Byzanz und die euromediterranen Kriegskulturen. Austausch, Abgrenzung und Rezeption». Οι αιτήσεις και οι διατριβές μπορούν να γίνουν είτε στα Αγγλικά είτε στα Γερμανικά. Προθεσμία υποβολής αίτησης έως τις 22 Ιουνίου 2018, πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
Διευθυντής του ΠΜΣ Βυζαντινές Σπουδές
21.05.2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ψήφισμα του τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας για την απώλεια της Καθηγήτριας κ. Βασιλικής Πέννα.
14.05.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η θεματική σειρά δημόσιων σεμιναρίων νέων ερευνητών στην ιστορία της τέχνης που διοργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης συνεχίζεται αυτή τη βδομάδα με τον τρίτο γύρο ομιλιών του προγράμματος.
Αυτή η συνάντηση φιλοξενεί νέους ιστορικούς της τέχνης που ενεργοποιούνται σε φιλόδοξες επιμέλειες εκθέσεων σήμερα στην Ελλάδα και απαρτίζεται από μία διπλή ομιλία το απόγευμα της Τρίτης 15 Μαΐου στις 6.00μμ (Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφική Σχολή) KAI μία αυτόνομη παρουσίαση από έναν τρίτο ομιλητή νωρίτερα, στη 1.30μμ, σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Αίθουσα 258, Κτίριο Κεντρικής Βιβλιοθήκης).
Βρείτε στο συνημμένο τους τίτλους και τις περιλήψεις των ομιλιών όπως και τα βιογραφικά των ερευνητών που παρουσιάζουν τη δουλειά τους αυτή την Τρίτη 15 Μαΐου, 6μμ.

Άρης Σαραφιανός, Επίκουρος Καθ. Ιστορία Ευρωπαϊκής Τέχνης ΠΙ 
11.05.2018

ΔΙΑΛΕΞΗ

Διάλεξη του ιστορικού τέχνης Αλέξανδρου Τενεκετζή (διδάσκοντος Παν/μιου Ιωαννίνων & ΕΑΠ) με θέμα «Από την απουσία στη μνήμη: η αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος στον δημόσιο χώρο σε Ευρώπη και ΗΠΑ», την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στις 18.30.
Διοργάνωση: Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, α΄ όροφος) και είναι ανοιχτή και στο ευρύ κοινό.
09.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δείτε εδώ το ψήφισμα της σημερινής Συνέλευσης του Τμήματος σχετικά με το σχέδιο νόμου που αφορά στην ενσωμάτωση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 
09.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με ομόφωνη απόφαση της υπ’ αριθμ. 408/9-5-2018 Συνέλευσης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, οι εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Τμήματος αναστέλλονται για την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το προωθούμενο Σχέδιο Νόμου που αφορά την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
09.05.2018

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το συνέδριο «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις», Καβάλα στις 7-9 Δεκεμβρίου 2018.
Διοργάνωση: Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Προθεσμία υποβολής περιλήψεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018. Αναλυτικές πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο.
09.05.2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ (ΚΟΝΙΤΣΑ)

Λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας του πανεπιστημιακού λεωφορείου η εκπαιδευτική επίσκεψη στο μνημείο θα γίνει την Τρίτη, 22 Μαΐου. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Χρήστος Σταυράκος
08.05.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Προκήρυξη Μεταπτυχιακών Υποτροφιών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για το ακαδημαϊκό έτος 2018- 2019. 
07.05.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η θεματική σειρά δημόσιων σεμιναρίων νέων ερευνητών στην Ιστορία της Τέχνης που διοργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης συνεχίζεται αυτή τη βδομάδα με τη δεύτερη διπλή ομιλία του προγράμματος.
Βρείτε στο συνημμένο τους τίτλους και τις περιλήψεις των ομιλιών όπως και τα βιογραφικά των ερευνητών που παρουσιάζουν τη δουλειά τους αυτή την Τετάρτη 9 Μαΐου, 12μμ, Αίθουσα Σεμιναρίων του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφική Σχολή.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σκεπτικό και την εξέλιξη του προγράμματος συμβουλευθείτε προηγούμενη ανακοίνωση της ιστοσελίδας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (1η Μαΐου 2018).

Άρης Σαραφιανός, Επίκουρος Καθ. Ιστορία Ευρωπαϊκής Τέχνης ΠΙ
07.05.2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 38ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
(ΑΘΗΝΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)

Για να δείτε το πρόγραμμα του 38ου Συμποσίου της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (11-13 Μαΐου 2018) πατείστε εδώ.
Χρήστος Σταυράκος
04.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Μαΐου 2018. Παρουσίαση βιβλίου και συναυλία. Δείτε εδώ τη σχετική πρόσκληση.
04.05.2018
ΓΣΕΒΕΕ Πρόσκληση αναζήτησης συνεργατών για ερευνητικά κείμενα ιστορίας. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
04.05.2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας)
 
Προκήρυξη Δράσης "Επιστήμη και Κοινωνία" - 200  χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στον σύνδεσμο εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Προκήρυξη
 
Προκήρυξη Υποψήφιων Διδακτόρων. Στον σύνδεσμο εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Προκήρυξη 
04.05.2018
Διδακτορική Υποτροφία - Πανεπιστήμιο Groningen / PhD position in Greek Archaeology- Groningen Institute of Archaeology. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
03.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοίνωση του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τον θάνατο του Αντωνίου Ζώη
03.05.2018

Σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Ο κ. Γιώργος Κουτζακιώτης (ΙΙΕ/ΕΙΕ) θα μιλήσει με θέμα: «Κούρσος και επιχειρηματική δραστηριότητα στο Αιγαίο: Η περίπτωση της Μήλου κατά τον πόλεμο του Μοριά (1684-1699)» την Τετάρτη 9 Μαΐου, ώρα 6.00 μ.μ.
Tα σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία - Λαογραφία» και είναι ανοιχτά και στο ευρύ κοινό.
Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, α΄ όροφος.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία» 
01.05.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ο τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης σας προσκαλεί στη θεματική σειρά δημόσιων σεμιναρίων στην ιστορία της τέχνης με τον τίτλο: ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ. Θεσμοί, Συλλογές, Μουσεία, Εκθέσεις και Λόγοι.
Οι δημόσιες αυτές ομιλίες επικεντρώνονται στις πρωτότυπες και επίκαιρες εργασίες νέων ερευνητών και διδασκόντων που συνεργάζονται αυτό το εξάμηνο με τον τομέα.
Στον θεματικό πυρήνα των ομιλιών βρίσκεται η πρόσφατη έναρξη της συνεργασίας του τομέα με τη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Δρ. Λουίζα Αυγήτα, και την έρευνά της γύρω από τις τρέχουσες προσεγγίσεις στη σύγχρονη τέχνη και τη σχέση τους με τις πολιτικές των κυριότερων καλλιτεχνικών θεσμών, πολιτιστικών οργανισμών, περιοδικών εκθέσεων και συλλεκτών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα περιεχόμενά του, συμβουλευθείτε το συνημμένο (εδώ). H παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Άρης Σαραφιανός, Επίκουρος Καθηγητής στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Τέχνης 
25.04.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2018 και ώρα 11.30, στην αίθουσα σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει η εξέταση της διπλωματικής εργασίας της κας Θεοδώρας Γαβριηλίδου με τίτλο: «Η Κοινωνία της Κωνσταντινούπολης και οι αντιδράσεις της σε πολιτικά και δογματικά ζητήματα κατά την πρώιμη Παλαιολόγεια περίοδο (1261-1347)».
25.04.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2018 και ώρα 10.30, στην αίθουσα σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει η εξέταση της διπλωματικής εργασίας του κ. Ηλία Καραλή με τίτλο με τίτλο: «Η επισκοπική χειροτονία στη Μέση και Ύστερη Βυζαντινή Περίοδο (843-1453)».
25.04.2018

Διάλεξη Χρ. Σταυράκου
«Οι μαρτυρίες των βυζαντινών επιγραφών: νέα στοιχεία και προσεγγίσεις», 25/4/18, Άρτα

Στα συνημμένα έγγραφα υπάρχει πρόσκληση για την ομιλία του Καθηγητή Χρήστου Σταυράκου, με θέμα «Οι μαρτυρίες των βυζαντινών επιγραφών: νέα στοιχεία και προσεγγίσεις», που θα δοθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου και ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας.
Η ομιλία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο διαλέξεων που προσφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Για την πρόσκληση και την αφίσα πατείστε εδώ
24.04.2018
CfA: International Summer School of the Digital Interview Collections at the Freie Universitat Berlin. (Application Deadline: May 20, 2018). 
 18.04.2018

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 και ώρα 12:00, στην 1η αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνει η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κυρίας Έλενας Γκαρτζονίκα με θέμα: «Κοινωνία και κρατικές δομές στη Βαλκανική Χερσόνησο (13ος-15ος αι.). Η Σερβία των Νεμάνια και η Βουλγαρία των Ασέν». 
17.04.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Χορήγηση δύο (2) υποτροφιών για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα στις γνωστικές περιοχές Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Κλασική Αρχαιολογία - Ιστορία της Βενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
30.03.2018

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Tο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, σε συνεργασία με το δίκτυο πανεπιστημίων «Border Crossings» και το Δήμο Κόνιτσας, διοργανώνει το 13ο θερινό σεμινάριο με θέμα «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία του Βαλκανικού Χώρου» στην πόλη της Κόνιτσας στο χρονικό διάστημα 22/7-4/8 2018. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο με όλες τις πληροφορίες.
27.03.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Θέση διδακτορικής υποτροφίας Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Groningen. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
21.03.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Γεωργίου Ραφαήλ Γιαννέλη, με θέμα «Ανιχνεύοντας μνήμες, εργασιακές σχέσεις και ταυτότητες: το παράδειγμα των κεχαγιάδων στη Λήμνο τον 20ό αιώνα», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
21.03.2018

Θερινό Σχολείο Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Νομισματικής

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνει από τις 2 έως τις 11 Ιουλίου 2018 στην Αθήνα το δεύτερο Θερινό Σχολείο Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Νομισματικής.
Τα μαθήματα παρέχουν μια ευρεία χρονολογική επισκόπηση της αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής νομισματοκοπίας (από τις απαρχές έως τη Ρωμαϊκή περίοδο), συνδυασμένη με ειδικές διαλέξεις στη νομισματική μεθοδολογία και πρακτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται σε μουσεία ή στον χώρο του Ινστιτούτου.
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε φοιτητές, πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, σε ιστορικούς και αρχαιολόγους, αλλά και σε άτομα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νομισματική.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα (εδώ) του Θερινού Σχολείου. 
21.03.2018

YΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Προκήρυξη υποτροφιών της Γαλλικής κυβέρνησης για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Γαλλία (2018-1019). 
09.03.2018

Προκήρυξη υποτροφιών

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, με ημερομηνία έναρξης 1 Οκτωβρίου 2018, το δέκατο τρίτο πρόγραμμα υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της ημεδαπής. Το Ίδρυμα θα χορηγήσει δύο (2) υποτροφίες διετούς διαρκείας που φέρουν τον τίτλο "Υποτροφία Μελίνα Μερκούρη και Jules Dassin" σε αποφοίτους ελληνικών ΑΕΙ στους τομείς α) Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία και Πολιτισμός και β) Μεσαιωνική και Νεότερη Φιλολογία. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
09.03.2018

Κύκλος διαλέξεων για την νεότερη ελληνική κεραμική
(Ιανουάριος – Μάιος 2018)

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό πραγματοποίησε με επιτυχία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 σειρά διαλέξεων με θέμα τη νεότερη ελληνική κεραμική, η οποία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του υλικού πολιτισμού της Ελλάδας, με μακραίωνη παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου. Ο κύκλος των διαλέξεων για το 2018 θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει έως τον Μάιο. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται στην Γαλλική Σχολή Αθηνών τις Τετάρτες στις 19:00.
Δείτε το πρόγραμμα του κύκλου διαλέξεων: πρόγραμμα 2018
05.03.2018

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

7ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Αθλητισμός, Κοινωνία και Πολιτισμός» - Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
27.02.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας προσφέρουν κάθε Τρίτη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Κλασικής Φιλολογίας, το φροντιστηριακό μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Θεματογραφία ΙΙ. Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση. 
 26.02.2018

Σεμινάρια Λαογραφίας

Ο 7ος κύκλος Σεμιναρίων Λαογραφίας με θέμα “Μουσικά σταυροδρόμια και διεπιστημονικές προσεγγίσεις” για το εαρινό εξάμηνο 2017-2018 ξεκινά στις 7 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με το Πρόγραμμα.
Διοργανώνονται από τον Τομέα Λαογραφίας (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων) στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία” και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό.
Πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Λαογραφίας, κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος), στις 18.30.
26.02.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου με θέμα: Νομιμότητα, "παρανομία" και οικονομική κρίση: Οι παράτυποι καπνοκαλλιεργητές του Αγρινίου, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
26.02.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αλεξάνδρας Μανθοπούλου με θέμα: «Η παράδοση ως εμπορική ετικέτα και αναπαράσταση στη σύγχρονη Ελλάδα: το αφήγημα της προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και ώρα 9.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
22.02.2018

Πρόγραμμα των Σεμιναρίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Τα Σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας για το εαρινό εξάμηνο 2017-2018 αρχίζουν στις 28 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Τα Σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”και προσφέρονται και στο ευρύ κοινό
Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, ώρα 18.00, στο κτήριο  της Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος).

Από τη Γραμματεία 
του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
Τηλ.: 2651005161 
22.02.2018
Διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Tuebingen "Regional Approached to Early Greek Society, 1100-550 BCEGreek Society, 1100-550 BCE". 
22.02.2018
Semaine de formation doctorale en histoire du genre sur ‘Genre et espace public dans l’histoire’, Rouen du 4 au 7 juin 2018 / Graduate School in Gender History, theme "Gender and public space in history", Rouen, from 4 to 7 June 2018.
10.02.2018

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Δείτε εδώ δήλωση των προέδρων των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας: του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης
06.02.2018 3-year fully-funded PhD scholarship in Economic and Social History at the University of Glasgow. Application deadline: 30.4.2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
05.02.2018

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

H Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει διαγωνισμό για τη χορήγηση δύο (2) υποτροφιών στις γνωστικές περιοχές Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Κλασική Αρχαιολογία - Ιστορία της Βενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο σε πτυχιούχους Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, από τα έσοδα του Κληροδοτήματος Ελένης Ψημένου.
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον διαγωνισμό, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, λήγει την 8η Μαΐου 2018. Σας παραθέτω και τον σχετικό σύνδεσμο: http://www.academyofathens.gr/el/scholarships/psimenou-2018-2019

Χρήστος Σταυράκος
31.01.2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δείτε εδώ την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων σχεδιαγραμμάτων διδασκαλίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο "ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ 2017-2018 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ". Αίτηση, υπεύθυνη δήλωση.
29.01.2018
York University, Hellenic Heritage Foundation International Graduate Fellowship (MA) in Modern Greek and/or Greek Canadian History. Σχετικό αρχείο
29.01.2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρουσίαση του τόμου "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ IV. Μακεδονία και Θράκη" των Εκδόσεων ΜΕΛΙΣΣΑ. Μουσείο Ακρόπολης, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18.30
25.01.2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Σχετικά με την προκήρυξη θέσης μεταδιδάκτορα στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών (Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών) πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
24.01.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια προφορική εξέταση της διδακτορικής διατριβής της κ. Ασημίνας Κουτρουμάνη, με θέμα:«Η Κατοχή στη Λευκάδα και την Κεφαλονιά 1941-1944», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12:30, στην 1η Αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (Μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
24.01.2018

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Βασιλείου Σολωμού με θέμα: «Πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές κατά την Μεταξική περίοδο: η περίπτωση της Λάρισας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 10 π.μ. στην 1η Αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (Μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
24.01.2018
Network dedicated to the history of the monastic economy, granting of research allowances. Δείτε το σχετικό αρχείο εδώ και την αίτηση εδώ
22.01.2018

ENHMEΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΤΟΥ
CENTER OF HELLENIC STUDIES ΤΟΥ HARVARD UNIVERSITY

Την Παρασκευή (26-1-2018) και ώρα 11.30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας (1ος όροφος) ενημερωτική συνάντηση της κ. Μαρίνας Χειλίτση με τους φοιτητές/-τριες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις υποτροφίες του Center of Hellenic Studies (Harvard University).

Χρήστος Σταυράκος 
22.01.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ. Α. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανασκαφή της Κέρου για το 2018 δέχεται τώρα αιτήσεις συμμετοχής από φοιτητές Αρχαιολογικής κατεύθυνσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αυτές πρέπει να απευθύνονται προς τον υποδιευθυντή της έρευνας, Δρα Michael Boyd (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), και να περιλαμβάνουν σύντομο βιογραφικό του υποψηφίου, στα αγγλικά ή τα ελληνικά.
19.01.2018 Summer 2018 Study Abroad program in Lyon
 15.01.2018

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Η δημόσια προφορική εξέταση της διδακτορικής διατριβής της κ. Φωτεινής Σαράντη, με θέμα:«Ναύπακτος. Τοπογραφική εξέλιξη του άστεως και της χώρας από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα», θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και ώρα 12:00, στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (κτίριο Φυσικής, 3ος όροφος).
15.01.2018

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-18
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

Καλούνται οι επιτυχόντες των κατατακτήριων εξετάσεων να προσκομίσουν από την Τρίτη 16/01/2018 έως την Δευτέρα 22/01/2018 τα κάτωθι δικαιολογητικά για την εγγραφή τους στο τμήμα: Άιτηση εγγραφής και φωτοτυπία ταυτότητας. Τα δικαιολογητικά μπορούν να σταλούν και ταχυδρομικά (συστημένο: ΠΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΔΟΥΡΟΥΤΗ 45110). 
15.01.2018

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση για την πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών για παροχή επικουρικού έργου για το έτος 2018 (Αίτηση, υπεύθυνη δήλωση). 
15.01.2018

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Δείτε εδώ τα σχετικά αρχεία. 
12.01.2018

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-18

Επιτυχόντες κατατακτήριων εξετάσεων ακαδημαϊκού έτους 2017-18. 
10.01.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εσωτερικές μετακινήσεις του ελληνικού πληθυσμού (20ός αιώνας): ένα παράδειγμα από το Αρχιπέλαγος. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
22.12.2017

Προκήρυξη υποτροφίας για Πρακτική Άσκηση φοιτητή/-τριας
του Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το
Center for Hellenic Studies, Greece Harvard University

Για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του Center for Hellenic Studies, Greece Harvard University  με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προκηρύσσεται μια θέση για Πρακτική Άσκηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και στην Washington DC. Για περισσότερες πληροφορίες πατείστε εδώ.
H  υπεύθυνη του Προγράμματος, κυρία Μαρίνα Χειλίτση, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική επίσκεψη στο Τμήμα στις 26 Ιανουαρίου 2018. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.

Χρήστος Σταυράκος
17.12.2017

 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2018

Το Τμήμα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της κατάταξης και επιλογής των φοιτητών που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση την Άνοιξη 2018. Τα αποτελέσματα αυτά είναι προσωρινά. Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να υποβάλουν τεκμηριωμένη ένσταση επί των προσωρινών αποτελεσμάτων εντός πέντε εργάσιμων από την ημερομηνία ανακοίνωσης αυτών. Μετά την εξέταση πιθανόν ενστάσεων από τα αρμόδια όργανα, θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Δείτε εδώ το πρακτικό αξιολόγησης και κατάταξης των υποψηφίων. 
17.12.2017

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ανοιχτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας, (ΑΣΟΙ), Οικονομία και Πολιτική στη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα, 18ος – 21ος αιώνας. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο και εδώ σχετικό σύνδεσμο. 
14.12.2017

ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Ψήφισμα του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων για τον θάνατο του Σπύρου Ασδραχά
06.12.2017

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ,  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και οι Εκδόσεις Βιβλιόραμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗ Η φλέβα της γης.Τα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος - 20ός αιώνας, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, στις 7:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Βασίλης Γούναρης, καθηγητής ιστορίας νεωτέρων χρόνων, ΑΠΘ
Βασίλης Μέλφος, επίκουρος καθηγητής κοιτασματολογίας-γεωχημείας, ΑΠΘ
Άννα Μαχαιρά, επίκουρη καθηγήτρια ευρωπαϊκής ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ευάγγελος Χεκίμογλου, Δρ. οικονομολόγος, Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
και η συγγραφέας. Σχετικός σύνδεσμος εδώ
06.12.2017

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 (ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ)

Οι αιτούντες ενστάσεων μετεγγραφής φοιτητές καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και φωτοτυπία ταυτότητας, είτε αυτοπροσώπως ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) στη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, Μεταβατικό Κτίριο, Ισόγειο, τηλ. 26510074441, 2651007180 και 2651007232) έως και την Παρασκευή 08/12/2017.
Τονίζεται ότι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν (ανάλογα με την περίπτωση), αναγράφονται στην Αίτηση Μετεγγραφής, στην παράγραφο με τίτλο: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για μετεγγραφή.
27.11.2017

Π.Μ.Σ. «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ»

Διάλεξη του Δρ. Micheal Boyd, Υποδιευθυντή της Ανασκαφής Κέρου, «Το ιερό της Κέρου. Χερσαία και θαλάσσια δίκτυα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού / The Sancatuary at Keros. Terrestrial and maritime networks of the Early Bronze Age», την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο των επιστημονικών διαλέξεων του Π.Μ.Σ. «Αρχαίος Κόσμος. Ιστορία και Αρχαιολογία». Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
27.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.Τ.Ε.Π. (τακτικού – αναπληρωματικού) στη Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. Εδώ το σχετικό αρχείο για τον ορισμό της εφορευτική επιτροπής και εδώ η ανακήρυξη του υποψηφίου. 
23.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.ΔΙ.Π. (τακτικού – αναπληρωματικού) στη Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. Εδώ το σχετικό αρχείο για τον ορισμό της εφορευτική επιτροπής και εδώ η ανακήρυξη του υποψηφίου. 
23.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.ΔΙ.Π. (τακτικού – αναπληρωματικού) στη Γενική Συνέλευση του Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. Εδώ το σχετικό αρχείο για τον ορισμό της εφορευτική επιτροπής και εδώ η ανακήρυξη του υποψηφίου. 
22.11.2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι εκδόσεις Βιβλιόραμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Λήδας Παπαστεφανάκη «Η φλέβα της γης. Τα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος-20ός αιώνας», τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, στις  7.00 μ.μ. στο Πόλις Art Café, Πεσµαζόγλου 5 και Πανεπιστηµίου, Στοά του Βιβλίου.
Για το βιβλίο θα µιλήσουν:
Χριστίνα Αγριαντώνη, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Δημήτρης Καλιαμπάκος, κοσμήτορας Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών ΕΜΠ
Δημήτρης Πόρτολος, ιστορικός-επιχειρηματίας, ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ
Χρήστος Χατζηιωσήφ, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
και η συγγραφέας.
Συντονίζει ο Δημήτρης Στεμπίλης (δημοσιογράφος-ιστορικός, εφημ. Νέα Σελίδα)
21.11.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βέλτας Νταλιάναϊ με θέμα: «Το παρελθόν στο παρόν. Πολιτικές διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων στη μετασοσιαλιστική Αλβανία. Η περίπτωση των Αγίων Σαράντα», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
21.11.2017

Β' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΣΤΗ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από κοινού με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Νησιών του Ιονίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17.00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στον ίδιο χώρο θα γίνουν και τα εγκαίνια των εκθέσεων που θα φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου:
- «Φινλανδοί αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα» του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
- «Τέχνη που μίσεψες» της εικαστικού κ. Έφης Σταύρου.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
20.11.2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου για τις "χαρτογραφικές αναπαραστάσεις της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου" την Τρίτη 28 Νοεμβρίου. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
20.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.Τ.Ε.Π. (Τακτικού και Αναπληρωματικού) στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
20.11.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για την ανάδειξη εκπροσώπων των μελών Ε.Τ.Ε.Π. (Τακτικού και Αναπληρωματικού) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα από 1-12-2017 έως 30-11-2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο
18.11.2017

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΟΥΚΑΚΗ

Την Πέμπτη 23-11-2017 (ώρα 19.45 στο Αμφιθέτρο της Φιλοσοφικής Σχολής) θα λάβει χώρα διάλεξη της Καθηγήτριας Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φιλολογίας) κ. Μαρίνας Λουκάκη με τίτλο: "Οι ποντικοί και ο αριστοκράτης γέροντας καλοφαγάς στον Κάτω Κόσμο: Σχόλια σε ένα επεισόδιο της σάτιρας του 12ου αιώνα Τιμαρίων". Συνάδελφοι αλλά και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι καλοδεχούμενοι.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
18.11.2017 «Περί των Κυκλάδων νήσων. Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες» Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, 22-26 Νοεμβρίου 2017. Πρόγραμμα του συνεδρίου και δελτίο τύπου.
18.11.2017 Ημερίδα "Νεωτερικότητα και Βαρβαρότητα: Τέχνη και Ολοκαύτωμα", Βόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 23.11.2017
18.11.2017 Διεθνές Συνέδριο "Jewish education in Southeastern Europe (mid 19th- mid 20th century)20th century)", Βόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 24.11.2017 - 25.11.2017
15.11.2017 Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990», το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει ημερίδα, κλείνοντας έναν επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων, με θέμα «Εννοιολογήσεις και πρακτικές του φεμινισμού. Μεταπολίτευση και “μετά”», τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 10.30 στον Εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 11, Αθήνα (είσοδος από Σέκερη). Δελτίο τύπου, πρόγραμμα
14.11.2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Νεότερη και σύγχρονη ιστορία - Λαογραφία»

Επιστημονική διημερίδα «1917, η χρονιά που άλλαξε ο κόσμος», 14 και 15 Νοεμβρίου 2017, αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης
14.11.2017

Έκθεση λαογραφικού υλικού (συλλογή Λ.Α.Π.Ι.), με θέμα τη Διατροφή

Στο Ισόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργεί Έκθεση βιβλίων, άρθρων και αδημοσίευτου λαογραφικού υλικού (συλλογή Λ.Α.Π.Ι.), με θέμα τη Διατροφή (επισυνάπτεται εδώ ο Κατάλογος). Η Έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Έργου με τον τίτλο  « In_NovaMusEUm. Τα Μουσεία επιστρέφουν στην  Τοπική Κοινωνία μέσω της Τέχνης και της Διατροφής» (συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), στο οποίο από την ελληνική πλευρά συμμετέχει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» (Ελληνικό Ιωαννίνων).

Την Έκθεση επιμελήθηκαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία» κ. Νίκος Σαπουνάς, κ. Στέλιος Στρωματιάς και κ. Κώστας Χλιάρας.
Διάρκεια της Έκθεσης: 20 Οκτωβρίου 2017 - 20 Νοεμβρίου 2017

Γενική Επιμέλεια: Μαρίνα Βρέλλη – Ζάχου,  καθηγήτρια
10.11.2017

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΔΗΛΕ
(ΠΜΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ)

Τη Δευτέρα 13-11-2017 (ώρα 12.00) θα λάβει χώρα στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του μεταβατικού κτιρίου η δημόσια εξέταση της διδ. διατριβής της κ. Αθανασίας Δηλέ με τίτλο "Η δράση του εργαστηρίου του Θεοδοσίου Κακαβά στην Πελοπόννησο (δεύτερο μισό του 16ου αιώνα)".

Ο Πρόεδρος του Τμήματος
και Διευθυντής του ΠΜΣ
Χρήστος Σταυράκος 
08.11.2017 Ημερίδα "Δουλεύοντας στον χώρο του θεάματος,19ος-20ός αιώνας", Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, ώρα  16.15-21.30 (Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα, Αθήνα)
Διοργάνωση: Δίκτυο για την Ιστορία  της Εργασίας και του Εργατικού Κινήματος.
07.11.2017 Α. Βλαχόπουλος, Δ. Τσιαφάκη (επιμ.), "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Μακεδονία και Θράκη". Πρώτη παρουσίαση του τόμου στις Εκδόσεις Μέλισσα, Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017.
06.11.2017

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018

Οι φοιτητές που υπέβαλλαν αίτηση μετεγγραφής στην σχετική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας «Μετεγγραφές 2017 (https://transfer.it.minedu.gov.gr/)» εφόσον έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι επιτυχόντες στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και φωτοτυπία ταυτότητας, είτε αυτοπροσώπως ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) στη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, Μεταβατικό Κτίριο, Ισόγειο, τηλ. 26510074441, 2651007180 και 2651007232) από την Τρίτη 7/11/2017 έως και την Τετάρτη 15/11/2017.

Τονίζεται ότι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν (ανάλογα με την περίπτωση), αναγράφονται στην Αίτηση Μετεγγραφής, στην παράγραφο με τίτλο: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για μετεγγραφή.
 06.11.2017

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – ΑΝΟΙΞΗ 2018 | ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Τμήμα, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, ανακοινώνουν την έναρξη νέου κύκλου Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών για την πραγματοποίηση πρακτικών ασκήσεων κατά την Άνοιξη 2018.

Από 9 έως 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν Ενημερωτικές Εκδηλώσεις  για τους φοιτητές των συμμετεχόντων Τμημάτων και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στις Ενημερωτικές Εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στοιχεία για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και οι διαδικασίες και προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών. Επίσης θα υπάρχει ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων προκειμένου οι φοιτητές να προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (ανά Τμήμα) έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://goo.gl/UvdGsV.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, από τη Δευτέρα 20.11.2017 έως την Παρασκευή 24.11.2017 σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που θα περιγράφονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017, στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης, στην ιστοσελίδα: http://goo.gl/Wd270I

Διαρκής ενημέρωση:

http://gpa.uoi.gr

https://www.facebook.com/gpauoi

https://www.twitter.com/gpauoi

Από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης
03.11.2017

Ημερίδα με θέμα «Τα φαρμακευτικά φυτά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

Η ημερίδα με θέμα «Τα φαρμακευτικά φυτά από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα» θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 4 Νοεμβρίου 2017, στα πλαίσια των εορτασμών για τα σαράντα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση. 
03.11.2017 Unguentarium symposium in Izmir, Turkey in May 2018. 
02.11.2017

Σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Ο κ. Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,θα μιλήσει με θέμα: «Τι είναι δημόσια ιστορία;» την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, ώρα 6.00 μ.μ.
Τα σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία» και είναι ανοιχτά και στο ευρύ κοινό. Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, α΄ όροφος.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
02.11.2017 Παλαιολιθικό Σεμινάριο, Πρόγραμμα 2017-18
01.11.2017 Υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές/υποψήφιους διδάκτορες σύγχρονης ιστορίας, Research Fellowships, United States Holocaust Memorial Museum. 
01.11.2017 Υποτροφίες: Koç University, Istanbul - Call for applications ANAMED 2018-2019 Fellowships. 
01.11.2017 2nd European Labour History Network Conference, Παρίσι, 2-4 Νοεμβρίου 2017. 
31.10.2017 Μεταπτυχιακές Σπουδές  & Υποτροφίες  για τη Γερμανία, Η.Π.Α., Ιταλία και Ολλανδία
30.10.2017

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία, στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018, διοργανώνει σειρά διαλέξεων και μαθημάτων, με προσκεκλημένους επιφανείς Ακαδημαϊκούς και Ερευνητές της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Το πρόγραμμα των διαλέξεων – μαθημάτων θα το βρείτε στον  σύνδεσμο εδώ.

Ανακοινώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες, για τις 30 και 31 Οκτωβρίου 2017, διαλέξεις του Καθηγητού κ. Ιωάννη Μυλωνόπουλου, λόγω προσωπικού του κωλύματος.
30.10.2017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ 
ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο πατείστε εδώ.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
25.10.2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ

Η διάσπαση του ΚΚΕ και η Άνοιξη της Πράγας - Το 1968  μέσα από τα τσεχοσλοβακικά αρχεία, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, στις 18.00 στην Αίθουσα σεμινάριων τομέα Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας (κτίριο Φιλοσοφικής, α΄ όροφος).
Ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Τσίβος (Επίκ. Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας).
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος μορφωτικών ανταλλαγών του Υπουργείου Παιδείας μετά από πρόσκληση του Αναπλ. Καθ. Δημήτρη Καργιώτη.
23.10.2017
Υποτροφία DAAD-Μαρία-Trumpf-Λυριτζάκη - μία υποτροφία έρευνας για νέους Αρχαιολόγους από την Ελλάδα. 
23.10.2017 Position available for Erasmus+ internship at the Université du Littoral – Côte d’Opale. 
19.10.2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ KING'S COLLEGE (ΛΟΝΔΙΝΟ)

Όσες και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες στον σύνδεσμο εδώ. 
13.10.2017

Υποτροφίες Ιδρύματος Fulbright για μεταπτυχιακές και ερευνητικές υποτροφίες στις Η.Π.Α.

Ανδρέας Βλαχόπουλος
12.10.2017

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΤΤΑΒΑ (ΚΑΝΑΔΑΣ)

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε πληροφορίες για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ottawa: Σύνδεσμος 1, σύνδεσμος 2

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
10.10.2017 Χορήγηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος ακαδ. έτους 2016-17.
10.10.2017 Συνέδριο Αιγαιακής Προϊστορίας για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Χαϊδελβέργη, 23-25 Μαρτίου 2018. Παράταση συμμετοχών. 
10.10.2017 Μεταδιδακτορικές υποτροφίες για έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Groningen
06.10.2017

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα Σεμιναρίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, που θα πραγματοποιηθούν κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2017-2018.
Τα Σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”και προσφέρονται και στο ευρύ κοινό
Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, ώρα 18.00, στο κτήριο  της Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος).

Από τη Γραμματεία 
του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
Τηλ.: 2651005161
06.10.2017 Ανακήρυξη Υποψηφίου για το αξίωμα του Διευθυντή του τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
06.10.2017 Ανακήρυξη Υποψηφίου για το αξίωμα του Διευθυντή του Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
06.10.2017 Ανακήρυξη Υποψηφίου για το αξίωμα του Διευθυντή του Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
04.10.2017

Αποτελέσματα εισαγωγικών εξετάσεων του ΠΜΣ "Βυζαντινές Σπουδές"
(ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ)

Κατεύθυνση Βυζαντινής Ιστορίας

Κοκουθάκη Φωτεινή
Πέτσος Ευάγγελος
Κολυμένου Αικατερίνη
Μουτσόπουλος Αλέξανδρος
Αδαμοπούλου Χρυσάνθη
Γκάρτζιου Χρυσαυγή
Σουγλές Μάριος-Γεώργιος
Κουτσού Βασιλική
Γκρέμος Πάυλος
Κωφίδου Αναστασία
Βαδάσης Βασίλειος
Τσουκάρας Ευάγγελος

Κατεύθυνση Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Τοτού Μαρία
Πετροπούλου Κωνσταντίνα
Τακαντζιά Αλεξάνδρα
Βασιλάκη Διαμαντίνα 
03.10.2017 Υποτροφίες της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για το έτος 2018. 
29.09.2017 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Εργαστήριο: "Η Εποχή του Χαλκού στην Ήπειρο με αφορμή την χειροποίητη κεραμική", Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 
29.09.2017 Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, Πρόγραμμα Σεμιναρίων Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2017, Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 
29.09.2017 Δίκτυο για την ιστορία της υγείας, κύκλος  σεμιναρίων «Ιστορία υγείας: οι νεότερες έρευνες», Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2017- Μαΐου 2018, Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ. 
27.09.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σταυρούλας Φιλίππου με θέμα: «Ενήλικες μαθήτριες του νυχτερινού σχολείου. Βιωμένες εμπειρίες μνήμες και πολιτισμικές ταυτότητες», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
27.09.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Χρήστου Τσαρούχη με θέμα: «Πολιτισμικές αναπαραστάσεις του εαυτού: Η περίπτωση των προσφύγων του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
27.09.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευαγγελίας-Αικατερίνης Αγγέλη με θέμα: «Μνήμες και σιωπές της πόλης της Άρτας για την τοπική εβραϊκή κοινότητα», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
26.09.2017

Υποτροφίες για μεταδιδακτορικούς ερευνητές στο Dumbarton Oaks

Σας ενημερώνω πως έχουν προκηρυχθεί υποτροφίες για μεταδιδακτορικές έρευνες στο Dumbarton Oaks. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως την 1η Νοεμβρίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το σχετικό σύνδεσμο.

Χρήστος Σταυράκος
Πρόεδρος του Τμήματος
21.09.2017 Προκήρυξη εκλογών διευθυντών Τομέων στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. (Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Τομέας Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, Τομέας Λαογραφίας). 
19.09.2017 Two (paid) PhD Fellowships in Medieval Literature
15.09.2017 Προκήρυξη υποτροφιών από το ίδρυμα Λάτση
13.09.2017 Υποτροφίες της ελβετικής κυβέρνησης σε μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο 2018-2019. Λεπτομέρεις στο συνημμένο έγγραφο και στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ
06.09.2017

Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες του Ιδρύματος Getty

Σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη υποτροφιών για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιστορία Τέχνης, με  χρηματοδότηση του Ιδρύματος  Getty και υλοποίηση από το American Council of Learned Societies (ACLS).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα.
http://www.acls.org/programs/getty/
01.09.2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΕΡΑΤΑ

Δείτε την ανακοίνωση για την  λειτουργία της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Αφίσα συμμετοχής, ενημέρωση πρωτοετών φοιτητητών). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ
01.09.2917 Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών για τα νέα σεμινάρια Braille που θα διεξαχθουν στα Ιωάννινα τον Οκτώβριο.
30.08.2017 Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συνέδριο Αιγαιακής Προϊστορίας, Χαϊδελβέργη, 23-25 Μαρτίου 2018
22.08.2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Τα Ενεργά και Αφυπηρετήσαντα μέλη του Τομέα Αρχαίας – Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και την ηθική τους συμπαράσταση στον εκλεκτό συνάδελφο, Πρόεδρο του Τμήματος και Μέλος του Τομέα, κ. Χρήστο Σταυράκο, για την απώλεια της μητέρας του στις 16/8/2017.

Παναγιώτης Γ. ΑντωνόπουλοςΔιευθυντής Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας
22.07.2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δείτε εδώ την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων σχεδιαγραμμάτων διδασκαλίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο "ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ 2017-2018 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ". Αίτηση, υπεύθυνη δήλωση
16.07.2017
Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 η υποψήφια διδάκτορας κα Borislava Zhivkova θα υποστηρίξει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Πολυγλωσσία και γλωσσομάθεια στα Βαλκάνια (β΄ μισό 15ου-μέσα 19ου αιώνα)", στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων (μεταβατικό κτήριο, ισόγειο), στις 12 το μεσημέρι. 
28.06.2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη πανεπιστημιακών υποτρόφων για τη διδασκαλία μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2017-18. Δείτε την προκήρυξη και την σχετική αίτηση. 
24.06.2017

12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο 12ο Διεθνές Συνέδριο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης πατείστε εδώ
21.06.2017

ERASMUS+

Δείτε εδώ τον κατάλογο των επιλεγέντων και επιλαχόντων φοιτητών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ (Κινητικότητα με σκοπό τις Σπουδές και/ή την Πρακτική Άσκηση). 
15.06.2017
Η δημόσια προφορική υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κυρίου Ηλία Πέτρου θα γίνει την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 11:00, στην 1η αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η παιδεία στην Κωνσταντινούπολη τον 15ο αιώνα»
 15.06.2017 Δημοσιεύτηκε το 4ο τεύχος του on line περιοδικού «Ο κόσμος της εργασίας» που αποτελεί έκδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήματος  Ιστορίας - Αρχαιολογίας.

Το περιοδικό, «Ο Κόσμος της Εργασίας» αποτελεί μια προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης της εργασίας.   Είναι ανοιχτό στην εθνογραφική, ανθρωπολογική, ιστορική και κοινωνιολογική έρευνα και διαθέσιμο για τη δημοσίευση σχετικών πρωτότυπων άρθρων και εργασιών, μετά από έγκριση από τη Συντακτική Επιτροπή και τους συνεργάτες του.

Περιοδικό «Ο κόσμος της Εργασίας »:
http://kosmos-ergasias.unit.uoi.gr/
,

Εκδότης: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ISSN: 2241- 7869

Υπεύθυνη Έκδοσης και Ύλης: Κωνσταντίνα Μπάδα,
Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 
15.06.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευγενίας Γιαννούχου με θέμα: «Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Δυτική Θεσσαλία από τα τέλη του 18ου αιώνα ως το 1821», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 10.00,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
15.06.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Παρασκευής-Γραμματούλας Καρακούση με θέμα: «Η περίοδος των μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: η περίπτωση της Θράκης», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
12.06.2017

ΟΜΙΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΑΪΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

ARTS WEEK, BIRKBECKCOLLEGE

Επισκεφθείτε τον σύνδεσμο εδώ για το podcast από την κεντρική ομιλία στο Birkbeck College, London του Άρη Σαραφιανού, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο The Sublime Real: Painful Excitements in Eighteenth Century Artand Criticism. Η ομιλία δόθηκε στις 18 Μαϊου 2017 κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ακαδημαϊκών ομιλιών και δράσεων (ArtsWeek) που διοργανώνει κάθε χρόνο το BirkbeckUniversity. Ανάμεσα σε άλλα, η ομιλία αναφέρεται και σε ζητήματα σχετικά με την πρόσληψη των γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανία.

KING’SCOLLEGE/WARBURGINSTITUTE

Σας ενημερώνουμε ότι, με αφορμή την επέτειο των τριακοσίων χρόνων από τη γέννηση του αρχαιολόγου και ιστορικού της τέχνης Johann Joachim Winckelmann, διοργανώνεται στις 15 και 16 Ιουνίου από το Warburg Institute και το King’s College του Λονδίνου το διεθνές συνέδριο Under the Greek Sky: Imitation and Geographies of Art after Winckelmann. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου και την ομιλία του συναδέλφου ιστορικού της τέχνης Άρη Σαραφιανού, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο εδώ. Επιλεγμένα podcasts θα κυκλοφορήσουν από τους διοργανωτές μετά το τέλος του συνεδρίου. 
07.06.2017 Πρόσκληση για συμμετοχή με ανακοίνωση στο 14ο Διεθνές Συνέδριο της European Association for Urban History στη Ρώμη τον Αύγουστο του 2018. 
06.06.2017 Έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις»
Διοργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου - 17 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00-16:00, Πέμπτη 9:00-20:00, 
Σαββατοκύριακο 10:00-15:00, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της 
Βουλής των Ελλήνων, Βασιλίσσης Σοφίας 11, Αθήνα (είσοδος από την οδό Σέκερη).
01.06.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γλυκερίας Χριστοδούλου με θέμα: «Γυναίκες, οικιακότητα, τουρισμός: Η εργασία των γυναικών στις ορεινές τουριστικές επιχειρήσεις. Το παράδειγμα του Δυτικού Ζαγορίου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ 
30.05.2017 Προκήρυξη των μεταπτυχιακών υποτροφιών που θα χορηγήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.
18.05.2017 Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2017, Ιωάννινα 1-4 Ιουνίου 2017. Πρόγραμμα.
09.05.2017 Δωρεάν σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για 50 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (27/05/2017): Σχολή Επιστημών Υγείας & Φιλοσοφική Σχολή. 
03.05.2017 Συμπόσιο «Υβριδικά και ιδιότυπα όντα. Αποκλίσεις από την κανονικότητα στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και στη σύγχρονη Ιατρική». Πληροφορίες, πρόσκληση
02.05.2017 Πρόσκληση για το συνέδριο «Τέχνη και Ιδεολογία: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση», το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2017. 
28.04.2017 Δελτίο Τύπου του ΙΚΥ αναφορικά με πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών/τριων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ακαδ. έτους 2016-2017 .